Recent, imagini generate cu inteligența artificială l-au prezentat pe Papa Francisc purtând o geacă albă pufoasă Balenciaga. La scurt timp după ce imaginile au devenit virale, au apărut și glume legate de conducătorul Bisericii Catolice.
Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice
Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc a fost dezvăluit, după ce pozele s-au răspândit în întreaga lume.
Aceste imagini nu sunt reale. Au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Se pare că prima imagine a fost publicată online vineri, pe un forum Reddit pentru platforma de inteligență artificială care poate genera imagini digitale numită Midjourney, scrie The Verge.
Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc
În timpul weekend-ului, imaginile s-au răspândit pe Twitter și pe alte rețele socializare. Inițial, acestea au fost prezentate drept meme-uri, dar mulți au crezut că sunt reale. Ca urmare, au apărut mesaje prin care utilizatorii erau atenționați că acestea sunt generate de un program de inteligență artificială.
Înainte ca adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc să devină cunoscut, până și celebritățile au scris mesaje despre ele.
„Am crezut că geaca Papei e reală și nici măcar nu m-am îndoit de asta,” a scris Chrissy Teigen pe Twitter. „Clar nu pot supraviețui în viitorul tehnologic.”
La acest mesaj au răspuns mai mulți utilizatori care au întrebat dacă imaginile sunt, într-adevăr reale.
Nu sunt. Există câteva semne clare că au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale, dar utilizatorii trebuie să le privească atent pentru a le observa.
Papa poartă la gât un crucifix care nu are colțurile drepte. Imaginea lui Iisus de pe crucifix pare și ea denaturată. În plus, se pot observa semne de inteligență artificială și la umbrele ochelarilor Papei. Chiar și așa, adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc nu e atât de clar la prima vedere.
Imaginile au fost publicate pe Reddit alături de 3 alternative. Midjourney generează 4 imagini ca răspuns la fiecare cerință. În plus, în imagine se pot observa cum anumite zone nu sunt la fel de clare pe cât trebuie să fie. Și mâna Papei, alături de ceașca de cafea, arată probleme de generare.
Imaginile cu Papa Francisc scot la iveală o problemă a inteligenței artificiale
Chiar dacă imaginile includ semne care demonstrează că au fost generate cu ajutorul inteligenței artificiale, la prima vedere, par reale. Cu această ocazie, experții trag un semnal de alarmă și sfătuiesc utilizatorii să privească atent imaginile virale.
În plus, demonstrează și modul în care imagini false se pot răspândi rapid. Inteligența artificială a avut parte de un interes neașteptat în ultimele luni, de la lansarea ChatGPT, în noiembrie 2022. Recent, OpenAi a dezvăluit cel mai recent model, numit GPT-4.
Potrivit The Verge, adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc nu a fost ghicit de mulți utilizatori pentru că acestea reprezintă o combinație ideală între un subiect cunoscut și o estetică foarte comună pe Internet.
„Teoria mea potrivit căreia imaginile au păcălit atât de multe persoane (inclusiv pe mine la început) e faptul că papa există estetic în aceeași „vale misterioasă” precum cea mai muștă artă AI,” a scris pe Twitter jurnalistul Ryan Broderick. În trecut, mai multe imagini cu Papa au devenit virale datorită hainelor pe care le purta.
În plus, există o asociere greșită între Papă și casele de modă din Italia. Zvonurile au fost atât de frecvente în trecut încât Vaticanul a fost nevoit să le nege oficial.