Reprezentanții WhatsApp susțin că aplicația preferă să fie blocată în Marea Britanie decât să își compromită o funcție esențială. Sistemul de criptare end-to-end e unul dintre cele mai mari beneficii ale platformei WhatsApp și aplicațiilor similare.
Țara europeană care ar putea interzice WhatsApp. De ce e considerată periculoasă aplicația
Țara europeană care ar putea interzice WhatsApp a cerut platformei deținută de Meta să schimbe o opțiune importantă. Reprezentanții WhatsApp susțin că preferă ca aplicația să fie interzisă în loc să introducă această schimbare.
Dacă Marea Britanie va introduce Online Safety Bill, atunci aplicațiile ar putea avea probleme, potrivit BBC News.
Autoritățile ar putea cere compromiterea criptării end-to-end. Directorul WhatsApp, Will Cathcart, a declarat că aplicația va refuza să se conformeze. Securitatea mesajelor criptate e mai importantă pentru companie decât riscul de a pierde câteva milioane de utilizatori din Marea Britanie.
Țara europeană care ar putea interzice WhatsApp
WhatsApp nu e singura aplicație care ar putea fi interzisă în Marea Britanie din cauza criptării end-to-end. Și aplicația Signal susține că ar putea opri serviciile din Marea Britanie dacă legea o va obliga să acceseze mesajele.
Guvernul din Marea Britanie susține că utilizatorii pot să aibă mesajele sigure, dar ca acestea să poate fi accesate. Autoritățile din țara europeană care ar putea interzice WhatsApp susțin că o astfel de schimbare ar putea duce la protejarea copiilor și identificarea rapidă și eficientă a imaginilor cu abuz. WhatsApp e cea mai folosită platformă de mesagerie din Marea Britanie. În această țară, 7 din 10 adulți care folosesc Internetul utilizează această platformă.
Criptare end-to-end bruiază conținutul mesajelor. Astfel, nici compania care oferă serviciul nu poate citi conținutul și autoritățile nu au acces la ele.
Există mai mulți critici ai Online Safety Bill. Aceștia susțin că Ofcom va primi puterea de a citi mesaje private de pe astfel de platforme. Online Safety Bill are scopul de a identifica și îndepărta materialele în care apare abuzul copiilor.
Cathcart susține că subminarea securității pentru mesajele WhatsApp în Marea Britanie ar avea repercusiuni asupra tuturor utilizatorilor.
Recent, Elon Musk a atacat WhatsApp din cauza unei probleme cu microfonul.
„Utilizatorii noștri din întreaga lume vor securitate. 98% dintre utilizatorii noștri se află în afara Marii Britanii, nu vor să scădem securitatea produsului,” a declarat Cathcart. El a susținut că WhatsApp preferă să fie interzisă în Marea Britanie.
„Am fost blocați recent în Iran, de exemplu,” a continuat Cathcart, ce nu e de acord cu autoritățile din țara europeană care ar putea interzice WhatsApp. „Nu am văzut niciodată o democrație liberală care să facă asta.”
Platforme similare cu WhatsApp ar putea fi interzise în Marea Britanie
WhatsApp nu e singura aplicație care ar avea probleme dacă această nouă lege va intra în vigoare. Meredith Whittaker, președinta Signal, a declarat că „absolut, 100% vom pleca”.
Signal va opri serviciile în Marea Britanie dacă legea va cere platformei să își schimbe securitatea sistemului de mesagerie cu criptare end-to-end. Whittaker a scris și un mesaj pe Twitter despre această situație. În acesta, ea a declarat că va lucra cu „Cathcart și cu alții pentru a ne opune” legii din țara europeană care ar putea interzice WhatsApp.
Află și cum poți folosi ChatGPT pe WhatsApp.
„E foarte important să lucrăm împreună. Și suntem onorați să avem această oportunitate, pentru a ne opune,” a continuat Whittaker, după ce și aplicația WhatsApp ar putea fi interzisă în Marea Britanie.
„Nu vom slăbi securitatea WhatsApp. Nu am făcut niciodată acest lucru. Și am acceptat să fim blocați în alte părți ale lumii,” a continuat Cathcart.