Hinton e considerat un pionier în domeniul tech. El se află în spatele unor dezvoltări semnificative în sectorul inteligenței artificiale, tehnologie folosită de modele precum ChatGPT, ce deja e utilizat de milioane de utilizatori zilnic.
„Nașul” inteligenței artificiale e alarmat de cum evoluează tehnologia. De ce își regretă cariera Geoffrey Hinton
Geoffrey Hinton, „nașul” inteligenței artificiale și-a dat demisia din cadrul Google și a tras un semnal de alarmă despre potențialul acestei tehnologii.
În vârstă de 75 de ani, Hinton susține că își regretă cariera și trage un semnal de alarmă despre inteligența artificială, scrie Fortune.
Hinton se teme de cum poate fi folosită această tehnologie pe viitor.
„Nașul” inteligenței artificiale e alarmat de cum evoluează tehnologia
„E dificil să vezi cum poți prevenii criminalii să o folosească pentru lucruri rele,” a declarat Hinton. „Mă consolez cu scuza obișnuită: dacă nu aș fi făcut-o eu, ar fi făcut-o altcineva.”
„Nașul” inteligenței artificiale se teme de modul în care poate fi folosită tehnologia de criminali, guverne și companii. Hinton a petrecut mai mulți ani în domeniul academic, înainte să se alăture Google în 2013. În acel an, gigantul tech i-a cumpărat compania, pentru 44 de milioane de dolari.
Hinton a vorbit recent despre potențialul „înspăimântător” al inteligenței artificiale și chatboților care o folosesc.
„În prezent nu sunt mai inteligenţi decât noi, dar curând cred că ar putea deveni,” a declarat Hinton. Cercetările dr. Hinton în domeniul învățării profunde și rețelelor neuronale au deschis calea pentru sistemele AI actuale. Printre aceste se numără ChatGPT. Britanicul a declarat pentru BBC că chatbot-ul ar putea depăși în curând nivelul de informații pe care îl deține un creier uman.
Recent, un bărbat s-a sinucis la îndemnul unui program de inteligență artificială.
„În acest moment, vedem că GPT-4 depăşeşte o persoană privind cantitatea de cunoștințe generale deţinute. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, deşi face deja raționamente simple,” a continuat „nașul” inteligenței artificiale. „Și având în vedere rata de progres, ne așteptăm ca lucrurile să se îmbunătățească destul de repede. Deci trebuie să ne îngrijoreze acest lucru”.
Citește continuarea pe observatornews.ro