SpaceX a transmis în direct al 5-lea zbor test al mega-rachetei Starship, care ar putea duce oamenii pe Marte. Compania a reușit să ghideze racheta înapoi pe platforma de lansare. Acolo, a fost prinsă din aer de brațe mecanice imense.
SpaceX a făcut istorie. Cum a fost prinsă racheta Starship din zbor
SpaceX a făcut istorie cu noua lansare a mega-rachetei, în timpul celui de-al 5-lea zbor de test, atunci când Starship a fost prinsă din zbor cu ajutorul unor brațe mecanice imense.
Acesta e un succes de inginerie notabil, ce poate schimba viitorul explorării spațiale, scrie Reuters.
SpaceX plănuiește să folosească Starship pentru a duce oamenii pe Marte și Lună.
SpaceX a făcut istorie cu lansarea Starship
Aterizarea istorică a rachetei Super Heavy s-a încheiat – dar spectacolul nu s-a terminat. Treapta Super Heavy s-a întors la baza de lansare, fiind suspendată în aer între două braţe metalice masive – numite „baghete” sau „beţişoare”.
SpaceX a făcut istorie cu aterizarea rachetei Starship, ce poate fi refolosită.
Racheta este compusă din primul etaj, Super Heavy. Deasupra acestuia se află nava spaţială Starship, care, prin extensie, dă numele întregului lansator.
Numai Super Heavy are o înălţime de aproximativ 70 de metri (racheta completă are 120 de metri). La fiecare zbor, Super Heavy se desprinde de Starship după ce o propulsează cu cele 33 de motoare puternice ale sale. Până acum, Super Heavy a ajuns în mare. De data aceasta SpaceX a făcut ca această componentă să se întoarcă la platforma de lansare la şapte minute după decolare.
Odată frânată şi înainte să atingă solul, braţele mecanice instalate pe turnul de lansare, supranumite „baghete”, s-au prins de Super Heavy şi au imobilizat-o.
„Inginerii SpaceX au petrecut ani de zile pregătindu-se pentru încercarea de captare”, a declarat compania. „Zeci de mii de ore” au fost petrecute de tehnicieni. Ei au „pus în aplicare infrastructura necesară pentru a maximiza şansele noastre de succes”, a adăugat aceasta.
Citește continuarea pe observatornews.ro