Un râu „ciudat” din lanțul muntos Himalaya ar fi împins vârful Muntelui Everest cu aproximativ 50 de metri. Un nou studiu a scos la iveală procesul inedit care a avut loc în urmă cu zeci de mii de ani.
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Experții susțin că Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui și au dezvăluit care ar fi motivul pentru care cel mai ridicat vârf de pe Pământ prezintă această anomalie.
Noul studiu susține că un râu care se află la aproximativ 75 de kilometri distanță de Everest a fost „prins” de un alt râu, scrie Live Science.
Fenomenul natural ar fi avut loc în urmă cu 89.000 de ani. Eroziunea provocată de acest eveniment a dus la formarea unui defileu imens. Ceea ce a dus, la rândul ei, la o pierdere masivă de pământ și la o creștere bruscă a munților.
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui
Cu o altitudine de 8.848,86 de metri deasupra nivelului mării, Muntele Everest e cel mai înalt vârf terestru de pe Pământ. Dar acesta e „mai înalt decât ar trebui”, susține Adam Smith, coautorul studiului și expert în cadrul University College London.
În munții Himalaya, diferența de înălțime între vârfuri e de aproximativ 50 – 100 de metri. Dar Muntele Everest e cu 250 de metri mai înalt decât cel mai apropiat vârf, K2.
„Ceea ce probabil indică faptul că se întâmplă ceva interesant aici,” a declarat Smith.
Datele GPS arată că Everest crește cu aproximativ 2 milimetri pe an. Adică mai repede decât ritmul estimat pentru acest lanț muntos. Pentru a găsi cauza, experții au analizat dacă râurile neobișnuite din zonă ar putea afecta procesul.
Află și unde se găsesc munții ascunși de pe Pământ.
„Râul Arun e ciudat, pentru că se scurge în formă de L,” a declarat Smith. „Cele mai multe râuri seamănă cu pomi, cu un trunchi relativ drept și ramuri (râuri tributare) care curg în trunchi. Dar Arun se scurge de la est la vest pe porțiunea din amonte, înainte să cotească la 90 de grade și să se scurgă prin munții Himalaya. Ceea ce indică faptul că râul și-a schimbat recent forma. Și că, probabil, a „prin” alt râu.”
În urma acestui fenomen, Muntele Everest e acum nu doar cel mai înalt vârf din lume, ci e și mai înalt decât ar trebui.
Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Geoscience. Experții au folosit modele numerice pentru a simula modul în care rețeaua fluviului Kosi (care trece prin China, Nepal și India) a evoluat în timp. După aceea, au comparat modelele cu topografia existentă, pentru a decide care simulare se potrivește cel mai bine.
Râul Arun a modificat evoluția Muntelui Everest
Studiul sugerează faptul că râul Arun, care e acum un tributar principal al fluviului Kosi, a fost prins de Kosi în urmă cu 89.000 de ani. Ca urmare, schimbarea fluxului râului a dus la un proces de eroziune mai profund. Astfel s-a format Defileul Râului Arun.
Află și de unde provin zgomotele îngrozitoare pe care le aud noaptea cei care escaladează Everest.
Crearea acestui defileu și eroziunea provocată de râu ar fi afectat îndeajuns de multă masă încât pământul din jur a devenit mai ușor. Ca urmare, Muntele Everest s-a ridicat mai mult și a devenit mai înalt decât ar trebui.
De la acest incident, muntele a crescut cu 15 – 50 de metri, potrivit modelului. Nu se știe exact cum a fost prin râul Arun, însă. E posibil ca râul să se fi erodat în fluviu. Kosi s-ar fi erodat în spate, până când a ajuns la râul Arun și a „furat” o parte din Arun.
O altă posibilitate e ca un lac glaciar să se fi revărsat. Ceea ce a dus la un potop catastrofal, care a distrus bariera dintre Kosi și Arun.
„Nu știm exact care mecanism e mai probabil,” a continuat Smith.