Testele realizate de Starlink în România sunt menite să demonstreze că o regulă din anii 1990 nu mai e de actualitate. Norma globală limitează anumiți sateliți, precum cei non-geostaționari de generație nouă, la fel ca sateliții Starlik.
Elon Musk realizează un test Starlink unic în lume chiar în România. Ce planuri ambițioase are miliardarul
Elon Musk realizează un test Starlink unic în lume, chiar în România, cu aprobarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Starlink crede că această regulă poate fi schimbată, fără a afecta funcționarea sateliților geostaționari clasici.
Ca urmare, se realizează teste în România pentru a demonstra că regula poate fi relaxată.
Elon Musk realizează un test Starlink unic în lume chiar în România
Norma impune o limită asupra puterii pe care sateliții cu orbită joasă o pot emite către și de la echipamentele terestre. Acest indicator e cunoscut sub denumirea de Densitate Echivalentă a Fluxului de Putere (EPFD).
Această limitare afectează viteza și zona de acoperire a serviciilor de internet prin satelit, precum Starlink. Ca urmare, Elon Musk realizează un test Starlink pentru a relaxa această regulă.
Scopul ei principal este de a proteja sateliții geostaționari de interferențe care le-ar putea compromite funcționarea. SpaceX susține de mult timp că limita EPFD este prea strictă și face eforturi pentru creșterea acesteia.
Începând cu luna iulie a acestui an, Starlink a lansat un „test EPFD” în România, cu sprijinul ANCOM. Testul e prevăzut să dureze cel puțin șase luni. Pe parcursul acestei perioade, sub monitorizarea Autorității, Starlink a primit permisiunea de a depăși limita globală EPFD. Dar va respecta parametrii operaționali stabiliți cu ANCOM. Pe o zonă limitată și doar în timpul testului. Starlink a confirmat recent că va oferi și Wi-Fi pentru pasagerii Air France.
Scopul studiului realizat pe baza acestui test este de a evalua dacă sateliții de nouă generație, precum cei ai Starlink, pot funcționa la niveluri EPFD mai ridicate, fără a afecta sateliții geostaționari clasici. ANCOM intenționează să prezinte rezultatele studiului în cadrul reuniunilor ITU, care dezbat această temă.
Citește continuarea pe observatornews.ro