Hackerii devin din ce în ce mai vicleni și strategiile lor se ascund mai bine. Așa că utilizatorii trebuie să fie atenți atunci când primesc diferite mesaje sau email-uri, care le-ar putea pune în pericol datele personale și cele financiare.
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții. La ce risc te expui dacă le păstrezi
Experții avertizează că dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, fără să le accesezi sau să interacționezi cu link-urile sau informațiile din ele.
Dincolo de email-urile cu înșelătorii și apelurile telefonice periculoase, uneori hackerii folosesc și SMS-urile pentru a-și păcăli victimele, scrie Reader’s Digest.
Pe măsură ce schimbăm modul în care folosim tehnologia, hackerii caută metode noi pentru a păcăli utilizatorii.
Dacă primești aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții
În acest moment, înșelătoriile prin SMS-uri au întrecut apelurile periculoase, cel puțin din punct de vedere al frecvenței. În fiecare an, zeci de miliarde de astfel de mesaje sunt trimise în fiecare lună.
„Mesajele SMS cu înșelătorii de obicei se prefac a proveni de la companii reputabile. Scopul e să își fure informațiile personale,” a declarat Dawn Sarno, expert în fraudă.
„Voi include logo-uri reale ale companiilor, te amenință că trebuie să răspunzi într-un timp limitat, te sperie să crezi că vei pierde bani sau îți oferă lucruri care par prea bune să fie reale,” a continuat Sarno.
Pentru a te proteja, experții recomandă să acționezi imediat dacă primești aceste mesaje:
SMS-uri false de la bancă
Problemele cu banca ta sunt un motiv real de îngrijorare. Din acest motiv, SMS-urile înșelătoare care se prefac că sunt alerte de la bancă au crescut semnificativ. În 2023, acestea erau cele mai comune astfel de înșelătorii.
Dacă primești o notificare de la un număr de telefon care se preface că provine de la banca ta, nu trebuie să apeși absolut niciun link din acel SMS. În schimb, contactează direct banca ta, de pe site-ul oficial sau de la numărul pentru relații clienți. Astfel, îți poți proteja contul bancar.
„Aceste atacuri care se bazează pe frică au, de obicei, succes. Pentru că mimează scenarii reale de care ne temem în fiecare zi,” a declarat Rachel Tobac, expertă în hacking.
SMS-urile care pretind că provin de la un livrator
Dacă primești aceste mesaje de la livratori, de un număr pe care nu îl cunoști, trebuie să verifici dacă ai de-a face cu o companie reală. Nu trebuie să accesezi link-urile incluse în SMS până nu te asiguri că ai de-a face chiar cu livrarea ta.
De obicei, victimele sunt avertizate prin mesaje că există o problemă cu livrarea lor. Ca urmare, sunt sfătuiți să acceseze link-urile incluse în SMS, pentru a soluționa problema. Dar accesarea acestui link poate duce la furtul datelor financiare și bancare. Sau la descărcarea unui virus periculos.
„Criminalii cibernetici se prefac că sunt o companie sau persoană pe care ai putea să o crezi,” a continuat Tobac.
SMS-urile care promit cadouri gratuite
În timp ce primele 2 tipuri de SMS-uri periculoase încearcă să convingă victimele că există o problemă, unele dintre ele promit cadouri. Dacă primește aceste mesaje, trebuie să le ștergi imediat, susțin experții.
Nu trebuie să accesezi link-urile din SMS și nici să îți oferi datele personale. Altfel, ai putea deveni o victimă a hackerilor.