Samsung e unul dintre cei mai mari producători de cipuri din lume. Recent, compania a anunțat că a devenit prima din lume ce a demonstrat tehnologia MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory), în contextul in-memory computing.
Samsung a demonstrat tehnologia MRAM, în premieră mondială. Cum va afecta stocarea datelor
Samsung a demonstrat tehnologia MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory), în contextul in-memory computing, pentru prima dată.
Compania a realizat un studiu despre reușită, numit „A crossbar array of magnetoresistive memory devices for in-memory computing”.
Acesta a fost publicat de jurnalul Nature pe site, după care va fi publicat și în varianta tipărită, potrivit SamMobile.
Samsung a demonstrat tehnologia MRAM, în premieră mondială
Studiul a fost o colaborare între SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology), Samsung Foundry și Samsung Semiconductor R&D. Seungchul Jung, din cadrul SAIT, Donhee Ham (SATI și profesor în cadrul Universității Harvard) și Sang Joon Kim (SAIT) au colaborat pentru cercetare.
Samsung a demonstrat tehnologia MRAM, un pas important în industria tech. De obicei, datele sunt stocate în cipuri de memorie (DRAM) și procesate de un CPU sau AP (Application Processor).
Stocarea datelor și procesele computaționale pot fi realizate cu același cip în contextul in-memory computing. Ca urmare, nu e necesar transferul datelor, ala că procesul are loc mai rapid. În cadrul CES 2022, a fost dezvăluită Telecomanda Samsung care poate fi încărcată prin routerul WiFi.
În plus, pentru că procesarea datelor din memorie are loc în paralel, nu e folosită nici la fel de multă energie. Samsung a demonstrat tehnologia MRAM și susține că aceasta poate fi folosită și în procesarea legată de inteligența artificială.
Alte soluții în contextul proceselor computaționale ce au loc pe cipurile de memorie includ PRAM (Phase-change Random Access Memory) și RRAM (Resistive Random Access Memory). Acestea au fost demonstrate deja.
Până acum, experții au avut dificultăți în a demonstra tehnologia MRAM. Deși nu are elemente volatile și o viteză mai mare, nu are o rezistență la fel de mare.
Samsung a produs un cip ce folosește tehnologia MRAM
Samsung a demonstrat tehnologia MRAM cu ajutorul unui nou cip. Acesta folosește Resistance Sum, în loc de Current-Sum. Noua soluție ajută la rezolvarea problemei rezistenței din dispozitivele MRAM.
Noua tehnologie MRAM a fost testată cu ajutorul aplicațiilor de inteligență artificială. A avut acuratețe de 98% în cazul clasificării cifrelor scrise de mână și acuratețe de 93% în cazul recunoașterii fețelor în imagini.
Samsung a demonstrat tehnologia MRAM și susține că aceasta poate fi folosită pentru a crea cipuri complexe. Acestea pot fi utilizate în contextul inteligenței artificiale. Ultimele dispozitive pliabile Samsung au atras atențiala CES 2022.
Seungchul Jung, autorul principal al studiului, a asemănat in-memory computing cu creierul uman.
„In-memory computing e similar cu creierul, în sensul în care, în creier, procesele computaționale au loc într-o rețea de memorii biologice, sau sinapse, ce arată unde neuronii se ating,” a declarat Jung. „De fapt, în timp ce procesele computaționale realizate cu rețeaua noastră MRAM au loc scop față de procesele computaționale ale creierului, astfel de rețele de memorii în stare solidă ar putea fi folosite pe viitor drept o platformă prin care poate fi imitat creierul, prin modelarea după conectivitatea sinapselor creierului.”