Reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare. Descoperirea cercetătorilor americani poate schimba industria energetică

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii americani au avut o reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare cu o „descoperire științifică importantă”, ce poate schimba industria energetică.

Publicat: 13 decembrie 2022, 17:26
Reclamă

Experți de la National Ignition Facility, din cadrul Laboratorului Național Lawrence Livermore, California, au produs cu succes o reacție de fuziune nucleară, ce a dus la un câștig net de energie. Reușita poate revoluționa industria energetică.

Anunțul a fost făcut oficial de Departamentul de Energie din SUA, după mai multe zile de zvonuri apărute pe Internet, scrie CNN

Rezultatul experimentului poate fi un pas important în încercarea de a găsi o sursă de energie curată, infinită, ce poate opri dependența de combustibilii fosili.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare

De mai multe decenii, experții au încercat să descopere un proces prin care pot simula fuziunea nucleară – energia care se găsește și în cazul Soarelui. Această energie ar putea fi folosită, pe viitor, în locul surselor actuale. 

Această reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare a fost posibilă datorită experților din cadrul Laboratorului Național Lawrence Livermore. Aceștia au colaborat cu experți din întreaga lume.

Reclamă
Reclamă

Pentru prima dată în istorie, experții au putut produce mai multă energie în urmă fuziunii decât energia laser necesară pentru funcționarea experimentului.

Câștigul net de energie e un pas foarte important în dezvoltarea industriei energetice. În experiment, 2.05 de megajouli transmiși către țintă au dus la producerea a 3.15 megajouli de energie rezultată în urma fuziunii nucleare. Producerea energie a avut loc într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii unei distanțe de 2.5 centimetri de către un fascicul de lumină, potrivit experților. Aceasta e o viteză extraordinară, cu un randament de 1.5.

„Dacă putem avansa energia produsă prin fuziunea nucleară, o putem folosi pentru a produce electricitate regenerabilă, combustibil, energie și multe altele,” a declarat Jennifer Granholm, din cadrul Departamentului de Energie.

Ce e fuziunea nucleară 

Experți din întreaga lume încearcă de mai multe decenii să recreeze fiziunea nucleară cu o nouă sursă. Aceasta trebuie să poată produce energie infinită, fără emisii de carbon și fără deșeurile nucleare create de reactoarele actuale. Acum, cercetătorii americani au avut o reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare care apropie omenirea de acest punct. 

Fuziunea nucleară e un proces creat de oameni ce poate produce aceeași energie care există și în cazul Soarelui. Procesul are loc atunci când 2 sau mai mulți atomi fuzionează într-unul mai mare. În timpul acestui fenomen, e eliberată o cantitate semnificativă de energie, sub formă de căldură. 

Proiectele de fuziune folosesc, în principal, elementele deuteriu și tritiu, izotopi de hidrogen. Potrivit CNN, deuteriul dintr-un singur pahar cu apă, combinat cu tritiu, poate produce îndeajuns de multă energie pentru o casă, timp de 1 an. Tritiul e mai rar și mai greu de obținut, deși poate fi creat sintetic. Această reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare permite dezvoltarea industriei pe viitor. 

„Spre deosebire de cărbune, ai nevoie doar de o cantitate mică de hidrogen. Și e cel mai răspândit lucru din univers,” a declarat Julio Friedmann, expert în cadrul Carbon Direct. „Hidrogenul se găsește în apă, așa că lucrul care poate genera această energie e nelimitat și e curat.” 

Care e diferența dintre fuziune nucleară și fisiune nucleară 

Fuziunea nucleară combină unul sau mai mulți atomi împreună. Fisiunea nucleară face fix opusul. Fisiunea e procesul prin care un atom mai mare e împărțit în unul sau mai multe, de dimensiuni mai mici. Fisiunea nucleară e energia folosită în reactoarele nucleare actuale. Precum fuziunea, căldura creată e folosită pentru a genera energie. 

Energia nucleară nu produce emisii de carbon, potrivit Departamentului de Energie. Ca urmare, această reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare e un pas important în industria energetică.

În schimb, energia nucleară produce deșeuri radioactive volatile, ce trebuie păstrate în condiții sigure. În caz contrar, accidentele cu energia nucleară pot avea efecte fatale, precum în cazul reactorului de la Cernobîl. Fuziunea nucleară, în schimb, nu are aceleași riscuri de siguranță.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O femei arheolog care descoperă rămășițele unei țestoase care au fost descoperite în Pompeii
Descoperirea care poate rescrie istoria umană. Ce tehnologie preistorică au găsit experții
Descoperirea care poate rescrie istoria umană. Ce tehnologie preistorică au găsit experții
Focoase de rachete albe, îndreptate în sus, spre cer. Armele nucleare nu explodează accidental cu ajutorul mai multor măsuri
Fun
Țările europene care au arme nucleare. Ce stat deține cea mai mare rezervă
Țările europene care au arme nucleare. Ce stat deține cea mai mare rezervă
Logo-ul NASA, pe fundal cu cer albastru. NASA și Pentagonul vor să construiască o rachetă cu propulsie nucleară
NASA testează combustibil nuclear pentru misiunile spațiale. Ar putea fi folosit pentru a ajunge pe Marte
NASA testează combustibil nuclear pentru misiunile spațiale. Ar putea fi folosit pentru a ajunge pe Marte
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
După ce Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV, noua mașină electrică, acțiunile companiei au crescut semnificativ, la un nivel record. Acțiunile Xiaomi au crescut cu 5% și au atins un prag record la o zi...
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
2
Băiat blond, care stă în iarbă, cu un telefon în mână. Experții au dezvăluit ce efect poate avea comunicarea prin intermediul tehnologiei asupra copiilor
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Experții au dezvăluit cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon timp de doar 3 zile, cu diferențe surprinzătoare.  În ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit un dispozitiv utilizat zilnic de miliarde de oameni....
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
3
Consola Xbox One, pe alb, pe un fundal verde deschis. Microsoft a oprit recent producția pentru această consolă
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cu o veste care a încântat fanii, Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație a consolei Xbox. Fanii Xbox sunt încântați de cel mai recent anunț Microsoft. Gigantul tech a dezvăluit...
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
4
Stația pațială Internațională, cu Pământul pe fundal. Rusia crede că Stația Spațială Internațională e periculoasă
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme decât planificase NASA, după ce compania sa, SpaceX, a primit proiectul de a o distruge.  Elon Musk iar cere NASA să distrugă Stația Spațială Internațională...
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
5
Telefon mobil cu Apple Intelligence pe ecran și pe fundal, care introduce noile funcții
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
În cadrul evenimentului WWDC 2025, Apple a dezvăluit cele mai importante vești AI, care vor fi integrate în sistemul de operare pe viitor. Anul trecut, evenimentul WWDC a scos la iveală planurile ambițioase ale...
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
PARTENERI
×