NASA testează combustibil nuclear pentru misiunile spațiale. Ar putea fi folosit pentru a ajunge pe Marte

NASA testează combustibil nuclear pentru misiunile spațiale viitoare, care vor duce omenirea mai departe decât am ajuns până acum.

Publicat: 14 februarie 2025, 7:23 / Actualizat: 14 februarie 2025, 10:43
Reclamă

Primii oameni de pe Marte ar putea ajunge acolo cu ajutorul unei rachete dotate cu un reactor nuclear. Înainte să aibă loc un astfel de pas, tehnologia trebuie să fie dezvoltată până în punctul în care e sigură pentru o astfel de călătorie. 

NASA testează tehnologia în parteneriat cu General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS), scrie Space.com.

O astfel de inovație tehnologică poate eficientiza călătoriile spațiale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

NASA testează combustibil nuclear pentru misiunile spațiale

Un nou combustibil pentru motoare de rachetă cu reactor nuclear a fost testat de compania General Atomics și de NASA la începutul acestei luni la Centrul Spațial Marshall din Alabama. E o bornă importantă pe drumul spre construcția rachetelor cu propulsie termonucleară (NTP). Acestea ar putea reprezenta viitorul misiunilor cu echipaj uman spre Lună și Marte, transmite Space.com, scrie AGERPRES.

NASA testează combustibil nuclear pentru misiunile care ar putea duce omenirea dincolo de granițele spațiale pe care le-am atins deja. 

Reclamă
Reclamă

Primii oameni care vor pune piciorul pe Marte ar putea călători cu propulsie termonucleară. Însă această tehnologie este deocamdată la începuturi.

NASA și General Atomics au testat un nou combustibil pentru propulsia NTP pentru a vedea dacă acesta își păstrează proprietățile în condițiile extreme din spațiul cosmic. Rezultatele testelor au fost pozitive.

”Suntem foarte încurajați de rezultatele pozitive ale testelor. Arată că acest combustibil este rezistent la condițiile de operare și ne apropiem de obiectivul dezvoltării unui sistem de propulsie termonucleară sigur și de încredere pentru viitoare misiuni spațiale spre Lună și dincolo de acesta”, conform unui comunicat semnat de Scott Forney, președintele General Atomics.

Pentru a testa combustibilul, General Atomics a luat mai multe mostre. Le-a supus unui număr de șase cicluri termale ce au folosit hidrogen fierbinte pentru a crește rapid temperatura până la 2600 Kelvin (aproape 2327 Celsius). Orice combustibil de propulsie termonucleară folosit în zboruri spațiale trebuie să reziste la temperaturi extreme. Și la expunerea la hidrogen fierbinte.

Din acest motiv, NASA testează acest combustibil nuclear înainte să ajungă în spațiu. 

Rachetele spațiale trebuie să reziste la temperaturi de mii de grade Celsius

”Din câte știm suntem prima companie care folosește instalația de testare de mediu a elementului de combustibil compact (CFEET) de la baza NASA din Alabama pentru a demonstra rezistența combustibilului la cicluri termice realizate la temperaturi reprezentative pentru hidrogenul gazos”, a declarat și Christina Back, vicepreședinte al General Atomics Nuclear Technologies and Materials.

NASA și General Atomics au testat combustibilul până la o temperatură maximă de 3000 Kelvin (2.727 Celsius). Au constatat că acesta își păstrează proprietățile necesare funcționării. Conform Christinei Back, acest lucru înseamnă că o navă spațială cu propulsie NTP poate opera de două până la de trei ori mai eficient. Cel puțin mai eficient decât motoarele de rachetă actuale.

Unul dintre principalele motive pentru care NASA dorește să construiască rachete cu sisteme de propulsie NTP este legat de viteza superioară dezvoltată de acestea. Călătoriile mai scurte spre Lună sau Marte reduc riscurile la care sunt expuși astronauții. În timp ce călătoriile mai lungi necesită mai multe echipamente și provizii pentru echipaje. Ca urmare, NASA testează combustibil nuclear, ce ar putea crește semnificativ viteza rachetelor. 

Mai este și chestiunea radiațiilor. Cu cât astronauții rămân mai mult în spațiu, cu atât sunt expuși mai mult radiațiilor cosmice. Zborurile mai rapide, cu durată mai scurtă, reduc perioada de expunere a echipajului la radiații cosmice.

În 2023, NASA și DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) au anunțat că lucrează la un motor termonuclear de rachetă. Pentru ca NASA să poată trimite o misiune cu echipaj spre Marte. O primă demonstrație a acestei tehnologii ar urma să aibă loc cel mai devreme în 2027.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Luna deasupra Pământului, pe fundal negru. China a găsit recent o nouă resursă importantă pe Lună
Cum arată un apus pe Lună. NASA a dezvăluit primele imagini de înaltă definiție cu momentul inedit
Cum arată un apus pe Lună. NASA a dezvăluit primele imagini de înaltă definiție cu momentul inedit
Barry Wilmnore şi Sunita Williams, astronauții Starliner care s-ar putea întoarce pe Pământ abia în 2025, la bordul Stației Spațiale Internaționale, iulie 2024
Fun
Ce salariu au astronauții Starliner. Nu vor fi plătiți în plus pentru cele 9 luni petrecute în spațiu
Ce salariu au astronauții Starliner. Nu vor fi plătiți în plus pentru cele 9 luni petrecute în spațiu
Modelul Blue Ghost, în timp ce a ajuns cu succes pe Lună, în martie 2025
Misiunea Blue Ghost s-a încheiat cu succes. Ce rol important a avut sonda privată
Misiunea Blue Ghost s-a încheiat cu succes. Ce rol important a avut sonda privată
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Fată adolescentă care stă în pat în cameră albastră și care se uită la un telefon mobil. Adolescenții din SUA refuză să folosească telefoane Android
Codurile secrete folosite de adolescenți pentru a comunica. Ce înseamnă când copilul tău trimite mesajul CD9
Poliția din Marea Britanie a dezvăluit codurile secrete folosite de adolescenți uneori în mesaje, pentru a comunica lucruri de care nu vor să afle părinții.  Limbajul online a evoluat semnificativ în ultimele 2 decenii....
Codurile secrete folosite de adolescenți pentru a comunica. Ce înseamnă când copilul tău trimite mesajul CD9
2
Telefon din seria Samsung Galaxy S25, 22 ianuarie 2025, prins de un suport de metal
Cel mai bun smartphone al anului, potrivit Consumer Reports. Prima poziție e ocupată de 2 modele inedite
Consumer Reports a dezvăluit care e cel mai bun smartphone al anului, un titlu ce a fost acordat pentru 2 telefoane de această dată. Consumer Reports e o publicație lunară din cadrul Consumers Unions....
Cel mai bun smartphone al anului, potrivit Consumer Reports. Prima poziție e ocupată de 2 modele inedite
3
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
4
Familie de oameni de Neanderthal, similară cu prima, care stă în fața unui foc și se încălzește
„Capitolul ascuns” din evoluția umană a fost descoperit. Ce au dezvăluit experții despre strămoșii oamenilor
Experții au descoperit în sfârșit „capitolul ascuns” din evoluția umană, care poate oferi noi detalii despre istoria speciei noastre.  Experții au descoperit un „capitol ascuns” din istoria speciei noastre, ce sugerează că evoluția e...
„Capitolul ascuns” din evoluția umană a fost descoperit. Ce au dezvăluit experții despre strămoșii oamenilor
5
Utilizatoare care ține în mână un telefon iPhone 12, de culoare albastră, cu o clădire pe fundal. iPhone 14 Pro ar putea avea o cameră de 48 MP
Cât ar costa iPhone 17 Air. Prețul a fost scurs deja pe Internet
Un nou raport a dezvăluit cât ar costa iPhone 17 Air, unul dintre viitoarele smartphone-uri Apple, cel puțin potrivit informațiilor neoficiale.  Mark Gurman, o sursă cunoscută în mediu, a dezvăluit noi detalii despre iPhone...
Cât ar costa iPhone 17 Air. Prețul a fost scurs deja pe Internet
PARTENERI
×