Prima imagine James Webb a fost dezvăluită de către Joe Biden. NASA a surprins cea mai îndepărtată vedere a universului

Prima imagine James Webb a fost dezvăluită de către președintele SUA, Joe Biden, la doar câteva luni de la lansarea dispozitivului impresionant. 

Publicat: 12 iulie 2022, 8:40
Reclamă

Telescopul James Webb e cel mai avansat observator care a fost lansat în spațiu până acum. Cu o valoare de 10 miliarde de dolari, James Webb a fost lansat pe 25 decembrie 2021. Acum, la doar câteva luni de la lansare, experții au dezvăluit cea mai îndepărtată vedere a universului, cu ajutorul telescopului.

Dezvăluirea a fost făcută chiar de către președintele SUA, Joe Biden, scrie NBC News

Imaginea a fost numită Webb’s First Deep Field și a putut surprinde obiecte stelare mai îndepărtate, într-un mod mai clar, decât a fost posibil până acum. E imaginea cu cea mai mare rezoluție a universului surprinsă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prima imagine James Webb a fost dezvăluită de către Joe Biden

În imagine apar mai multe galaxi, așa cum arătau în urmă cu până la 13 miliarde de ani în urmă, susține NASA. Agenția spațiala americană, împreuna cu partenerii săi, Agenția Spațială Europeană (ASE) și Agenția Spațială Canadiană, vor dezvăluit o serie de imagini color, surprinse cu telescopul. Această seria va fi făcută publică pe 12 iulie 2022. Recent, NASA a dezvăluit și un mic „teaser” cu imaginile James Webb.

Joe Biden au dezvăluit prima imagine James Webb pe 11 iulie, însă. Evenimentul a avut loc la ora locală 17, la Casa Albă.

Reclamă
Reclamă

Joe Biden a dezvăluit prima imagine de înaltă rezoluție surprinsă cu ajutorul Telescopului James Webb. Aceasta e „cea mai profundă” imagine a Universului, surprinsă până acum.

În imagine apare SMACS 0723, unde există mai multe grupuri de galaxii. Acestea se comportă precum o lupă pentru obiectele din spatele lor. Fenomenul a ajutat James Webb să surprindă galaxii vechi, aflate la o distanță considerabilă. 

Prezentarea a avut loc la Casa Albă, în cadrul unui eveniment cu Bill Nelson, administratorul NASA. 

NASA va dezvălui noi imagini James Webb pe 12 iulie 2022

„E cea mai profundă imagine a universului care a fost surprinsă vreodată,” a declarat Nelson. 

Unele dintre galaxiile și grupurile de stele nu au mai fost văzute până acum. Grupurile de galaxii apar în prima imagine James Webb așa cum arătau acum 4.6 miliarde de ani. 

„Această porțiune a universului vast  acoperă o parte din cer aproximativ egală cu mărimea unui fir de nisip, care e ținut în mână de cineva pe plajă,” au scris reprezentanții NASA în comunicatul oficial. 

Imaginea a fost surprinsă cu ajutorul camerei Near-Infrared, de pe James Webb. E compusă din imagini obținute la diferite unde de lumină, de-a lungul a 12.5 ore. 

Pe 12 iulie, NASA va dezvălui noi imagini surprinse cu James Webb, din prima serie oficială a telescopului.

James Webb e cel mai avansat telescop spațial creat până acum. Experții susțin că ar putea revoluționa înțelegerea noastră despre univers. Recent, Telescopul James Webb a fost lovit de un micrometeorit.

Ce obiecte cosmice va surprinde inițial Telescopul James Webb

Dincolo de prima imagine James Webb, NASA a dezvăluit și care vor fi următoarele ținte spațiale ale telescopului. Experții vor să surprindă imagini cu mai multe obiecte îndepărtate, potrivit Science Alert

Iată care sunt unele dintre primele obiecte cosmice pe care le va surprinde Telescopul James Webb: 

Nebula Carina

Situată la aproximativ 7.600 ani-lumină, în constelația Carina, se află Nebuna Carina, una dintre cele mai mari și mai luminoase formațiuni de acest gen de pe cer. Hubble a surprins mai multe imagini cu Nebula Carina, inclusiv în lumina infraroșie. Experții anticipează că imaginile surprinse de James Webb vor fi mult mai spectaculoase, însă. 

WASP-96b

Dincolo de prima imagine James Webb, agențiile spațiale vor să impresioneze și cu detalii surprinse despre WASP-96b. Această exoplanetă a uimit experții și urmează să fie studiată mai detaliat. 

Nebuloasa NGC 3132

Situată la 2.000 de ani-lumină de Terra, nebuloasa se află în constelația Vela. Are aceeași clasificare precum Nebula Carina, deși are caracteristici diferite. Reprezintă rămășițele unei stele care se află în ultimele etape ale vieții. 

SMACS 0723

James Webb a surprins o porțiune din cer numită SMACS 0723, din constelația Volans. În această zonă există mai multe grupuri de galaxii, ce se comportă precum o lupă imensă. Pentru că are o masă atât de mare, gravitația din zonă produce o curbare mai accentuată a spațiului și timpului din jur.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Lansarea rachetei Falcon heavy din 2019, pe care SpaceX a lansat-o din nou
Telescopul spațial SphereX a fost lansat cu succes. Ce misiune ambițioasă a pregătit NASA
Telescopul spațial SphereX a fost lansat cu succes. Ce misiune ambițioasă a pregătit NASA
Stația pațială Internațională, cu Pământul pe fundal. Rusia crede că Stația Spațială Internațională e periculoasă
Ce distanță a parcurs Stația Spațială Internațională de la lansare. Puțini știu la ce număr fantastic de kilometri a ajuns
Ce distanță a parcurs Stația Spațială Internațională de la lansare. Puțini știu la ce număr fantastic de kilometri a ajuns
Telescop din Islanda, pe fundal cu cer întunecat. Recent, un semnal cauzat de un eveniment cosmic rar a fost surprins
Experții au descoperit sursa unui semnal spațial misterios. De unde ar fi provenit
Experții au descoperit sursa unui semnal spațial misterios. De unde ar fi provenit
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
2
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa lunară totală din martie 2025 va produce o Lună Sângerie. În ce seara va avea loc fenomenul inedit
Eclipsa lunară totală din martie 2025 va aduce pe cer și un fenomen numit Luna Sângerie, care va putea fi admirat în cele mai multe locuri de pe Pământ.  Aceasta e prima eclipsă lunară...
Eclipsa lunară totală din martie 2025 va produce o Lună Sângerie. În ce seara va avea loc fenomenul inedit
3
Cutie Motorola One, albastră, pe fundal negru. Motorola Moto X40 devine primul smartphone care va folosi noul procesor Snapdragon
Motorola lansează un telefon aproape indestructibil. Ce preț accesibil are Moto G Power 2025
Motorola lansează un telefon aproape indestructibil, ce are și un preț accesibil, cu noul Moto G Power 2025, dezvăluit alături de Moto G 2025.  Motorola începe anul 2025 cu o nouă serie de smartphone-uri,...
Motorola lansează un telefon aproape indestructibil. Ce preț accesibil are Moto G Power 2025
4
Imagine cu un om cu creier în roșu și albastru pe fundal. Experții au descoperit tunelurile care conectează craniul și creierul
Vârsta la care creierul începe să îmbătrânească. Din acest punct, abilitățile cognitive se deteriorează
Experții au dezvăluit vârsta la care creierul începe să îmbătrânească, moment din care abilitățile cognitive se deteriorează treptat.  Experții au identificat momentul în care celulele creierului încep să arate primele semne de îmbătrânire. Din...
Vârsta la care creierul începe să îmbătrânească. Din acest punct, abilitățile cognitive se deteriorează
5
Telefon iPhone 14, pe mov, ridicat. Cipul A17 Bionic creat de Apple va fi folosit în seria iPhone 15
Design-ul iPhone 17 Pro Max a fost scurs pe Internet. Ce schimbare surprinzătoare ar fi pregătit Apple
Design-ul iPhone 17 Pro Max a fost scurs pe Internet și arată o schimbare inedită pentru viitorul smartphone premium creat de Apple.  Seria iPhone 17 e una dintre cele mai așteptate din sectorul tech....
Design-ul iPhone 17 Pro Max a fost scurs pe Internet. Ce schimbare surprinzătoare ar fi pregătit Apple
PARTENERI
×