În ultima ani, cursa spațială către Lună a devenit mai intensă. Mai multe țări și companii private încearcă să după rovere și module pe satelitul natural, dar puține au reușit până acum. Cu eforturile recente, tehnologia e evoluat semnificativ, dar încă mai apar probleme.
Prima aselenizare comercială japoneză a eșuat. Ce s-a întâmplat cu misiunea istorică iSpace
Prima aselenizare comercială japoneză a eșuat, susțin experții companiei iSpace, care au pierdut contactul cu modulul trimis către Lună.
iSpace, o companie din Japonia, a încercat să realizeze prima aselenizare comercială pe Lună, scrie CNN.
Din păcate, comunicarea cu modulul Hakuto-R a fost pierdută la doar câteva momente înainte de aselenizare.
Prima aselenizare comercială japoneză a eșuat
Start-upul japonez iSpace a anunţat că încercarea sa de a realiza prima aselenizare privată a eşuat. Compania a pierdut contactul cu modulul Hakuto-R Mission 1 (M1), concluzionând că cel mai probabil acesta s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii, relatează Reuters, scrie AGERPRES.
„Am pierdut comunicarea. Aşa că trebuie să presupunem că nu am reuşit să finalizăm aselenizarea”, a declarat fondatorul şi directorul executiv Takeshi Hakamada într-o transmisiune live a companiei, după ce prima aselenizare comercială japoneză a eșuat.
Acesta a fost al doilea eşec pentru sectorul privat de profil într-o săptămână. Racheta Starship a companiei SpaceX a explodat spectaculos la câteva minute după ce a decolat.
Nicio companie privată nu a reuşit încă să realizeze o aselenizare. Doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China au reuşit să plaseze până în prezent sonde spaţiale pe Lună. Încercări recente realizate de India şi o companie privată israeliană încheindu-se cu eşecuri.
Până acum, doar trei ţări – Statele Unite, Rusia şi China – au reuşit să plaseze roboţi cu succes pe Lună. Satelitul natural se află la o distanţă de aproximativ 400.000 de kilometri de Terra.
Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că deşi misiunea nu a fost împlinită, ţara vrea ca iSpace să „încerce în continuare”. Eforturile sale au contribuit semnificativ la dezvoltarea unei industrii spaţiale autohtone, chiar dacă prima aselenizare comercială japoneză a eșuat.
Acţiunile iSpace, care transportă pe Lună sarcini utile, cum ar fi rovere, şi comercializează datele aferente, nu erau disponibile pentru tranzacţionare miercuri dimineaţă. Informaţiile indicau că urmau să scadă, notează Reuters. Compania şi-a făcut debutul la Bursa de Valori din Tokyo cu doar două săptămâni în urmă. Valoarea sa s-a dublat de atunci.
Japonia vrea să trimită astronauți pe Lună până la finalul deceniului
Japonia, care şi-a propus să trimită astronauţi japonezi pe Lună până la sfârşitul anilor 2020, a înregistrat unele eşecuri recente. Agenţia spaţială naţională a fost nevoită să distrugă luna trecută noua sa rachetă H3, la scurt timp de la lansare. Motoarele ataşate de a doua treaptă a lansatorului nu s-au aprins. Racheta sa Epsilon cu combustibil solid a eşuat, de asemenea, după lansare, în octombrie.
La patru luni după lansarea de la Cape Canaveral, Florida, cu o rachetă SpaceX, aselenizarea M1 urma să atingă Luna în mod autonom în jurul orei 16:40 GMT, marţi, o animaţie bazată pe datele de telemetrie transmise în direct arătând că se afla la 90 de metri de suprafaţa selenară.
Până la timpul estimat al aselenizării, camera de control a misiunii pierduse contactul cu modulul. Inginerii păreau îngrijoraţi în timpul transmisiunii în direct, în timp ce aşteptau confirmarea semnalului referitor la soarta M1. Acesta nu a mai venit. Ca urmare, experții au concluzionat că prima aselenizare comercială japoneză a eșuat.
„Inginerii noştri vor continua să investigheze situaţia”, a spus Hakamada. „În acest moment, ceea ce vă pot spune este că suntem foarte mândri de faptul că am realizat deja multe lucruri în timpul acestei Misiuni 1.”
Modulul de aselenizare a finalizat opt dintre cele zece obiective ale misiunii spaţiale. Acestea vor oferi date valoroase pentru următoarea tentativă de a ajunge pe suprafaţa Lunii, în 2024, a precizat Hakamada.