Starship e cea mai mare și puternică rachetă construită vreodată. La doar 4 minute de la lansare, racheta a explodat, la o altitudine de doar 39 de kilometri. Planul inițial era ca racheta să orbiteze în jurul Pământului, înainte să se întoarcă la sol.
Chiar dacă racheta Starship a explodat, SpaceX și NASA consideră lansarea un succes. Ce obiectiv a fost atins în timpul incidentului
Deși racheta Starship a explodat la doar 4 minute după lansare, SpaceX și NASA consideră incidentul un succes.
SpaceX nu a numit incidentul o explozie. În schimb, Starship ar fi avut o „dezasamblare rapidă neprogramată”, potrivit unui mesaj pe Twitter, scrie Time.
În loc să fie considerată un eșec, explozia a fost întâmpinată cu felicitări din partea NASA. Agenția spațială din SUA a semnat un contract prin care va folosi Starship în programul Artemis.
Chiar dacă racheta Starship a explodat, SpaceX și NASA consideră lansarea un succes
„Felicitări pentru SpaceX în primul test de zbor integrat al rachetei Starship!” a scris pe Twitter administratorul NASA, Bill Nelsol. „Fiecare reușită în istorie a necesitat un nivel de risc calculat, pentru că atunci când apare un risc mare, vine și o recompensă mare. Aștept să văd ce va învăța SpaceX pentru testul următor – și dincolo de el.”
Chiar dacă racheta Starship a explodat, și fondatorul SpaceX, Elon Musk, a părut la fel de încântat.
„Felicitări echipei SpaceX pentru testul de lansare Starship!” a scris pe Twitter. „Am învățat multe pentru următoarea lansare, ce va avea loc în câteva luni.”
De reținut e faptul că rachetele explodează des. Face parte din procesul de testare, pentru a avea un zbor sigur și de succes în spațiu, cu oameni la bord. Racheta Starship va fi folosită de NASA pentru misiunea Artemis 3, ce va include și un echipaj la bord.
Nu e prima dată când o rachetă destinată zborului spațial explodează. În 1962, John Glenn a devenit primul american care a orbitat în jurul Pământului. Racheta Atlas, la bordul căreia a zburat, explodase înainte în 50% dintre teste.
Rampa de lansare pentru Starship nu a fost distrusă în timpul lansării, un obiectiv important.
În 1968, Frank Borman, Jim Lovell și Bill Anders au orbitat în jurul Lunii cu ajutorul unei misiuni ce a inclus o rachetă care a avut probleme cu motorul doar cu un test înainte de lansarea oficială.
Pentru că zborul spațial e dificil, sunt necesare numeroase teste, pentru a afla unde sunt necesare îmbunătățiri. Deși racheta Starship a explodat, un tipar de testare similar a fost folosit și pentru racheta Falcon 9. Aceasta a zburat cu succes de 217 ori din 2010. În 2022, a luat parte la 61 de lansări.
SpaceX a luat decizia ca racheta Starship să explodeze
Starship a fost cea mai mare și cea mai puternică rachetă lansată până acum. La doar 4 minute după ce a decolat pe 20 aprilie 2023, racheta a explodat. Nu a putut orbita în jurul Pământului, așa cum era planul original.
SpaceX susține că a activat special sistemul de încheiere a zborului, pentru a distruge racheta. Decizia a fost luată după ce porțiunile rachetei nu s-au desprins, ceea ce a dus la mișcări ce nu puteau fi controlate. Și Japonia a luat o decizie similară cu propria rachetă pe care a vrut să o lanseze la începutul acestui an.
Deși racheta Starship a explodat, vor urma alte teste, cu îmbunătățirile necesare, observate acum.
„De aceea testăm,” a declarat Lisa Watson-Morgan, directoare din cadrul programului Artemis. „Înveți mai multe dintr-un test care nu a avut succes decât unul care funcționează. După aceea încerci din nou.”
Starship are nevoie de mai multe teste decât alte rachete. E foarte mare și are 33 de motoare pentru prima fază.
„Cred că explozia era ceva ce SpaceX anticipa drept o posibilitate realistă,” a declarat John Longsdon, din cadrul Universității George Washington. „Au făcut o treabă bună că au gestionat așteptările înainte de lansare. Cred că pentru că au realizat că în testarea unui sistem atât de complex pot să dea greș numeroase lucruri. Și așa s-a întâmplat.”