Neuralink, compania lui Elon Musk, a anunțat că un nou implant experimental a primit aprobare din partea FDA, din SUA, pentru a fi testat pe subiecți umani. Cipul Blindsight a fost creat pentru a restaura vederea persoanelor care au pierdut-o.
Neuralink a obținut aprobare pentru implantul Blindsight. Ce poate face dispozitivul inedit
Neuralink a obținut aprobare pentru implantul Blindsight, un nou cip care promite o tehnologie inedită pentru pacienți.
Dispozitivul a fost descris drept o „descoperire notabilă”, scrie Reuters.
Elon Musk a vorbit în trecut despre posibilitatea unui implant cerebral de a reda vederea pacienților. În acel moment, promisiunile miliardarului au fost catalogate drept periculoase de către mai mulți experți în domeniu.
Neuralink a obținut aprobare pentru implantul Blindsight
Implantul a fost catalogat drept o descoperire notabilă de către FDA. Această categorie e rezervată pentru dispozitivele medicale care oferă tratament sau diagnostic pentru afecțiuni care pun în pericol viața pacienților. În plus, categoria e menită să ofere un ritm mai rapid de dezvoltare și testare pentru dispozitivele din ea.
Neuralink a obținut aprobare FDA pentru implantul Blindsight în contextul promisiunilor legate de redarea vederii.
Blindsight „va permite să vadă chiar și celor care și-au pierdut ambii ochi și nervul optic”, susține Musk.
În acest moment, nu se știe când va începe Neuralink să testeze noul implant pe pacienți umani.
Compania a fost fondată în 2016 de către Musk și un grup de ingineri. Neuralink creează acum o interfață între creier și computer care poate fi implantată în creierul oamenilor sub formă de cip. Versiunea care permite pacienților să comunice din nou, prin intermediul tehnologiei, deja a fost testată pe 2 pacienți umani.
Acum Neuralink vrea să și redea vederea pacienților. Dispozitivul include un cip care procesează și transmite semnalele neurale către un computer sau telefon.
Neuralink a obținut aprobare pentru implantul Blindsight după ce primul său implant s-a dovedit a fi un succes pentru primii 2 pacienți pe care a fost testat.
În prima fază a testelor, Neuralink va avea 3 pacienți pentru a evalua modul în care răspund la dispozitiv.
Primul pacient Neuralink folosește cipul într-un mod neașteptat
Într-un mesaj scris pe X, Noland Arbaugh, primul pacient al companiei, a dezvăluit experiența sa cu cipul Neuralink până acum. Bărbatul a petrece aproximativ 3 ore pe zi învățând franceza și japoneza cu ajutorul tehnologiei.
Primul pacient Neuralink folosește implantul pentru numeroase alte activități. El a declarat că a „decis și să învăț iar matematică, în pregătire pentru revenirea la școală la un moment dat. Ceea ce sper că se va întâmpla”.
În afara proiectelor personale, Arbaugh petrece 4 ore pe zi, 5 zile pe săptămână cu personalul Neuralink. Acum, Neuralink a obținut aprobare și pentru implantul Blindsight.
Cu ajutorul experților, pacientul realizează „numeroase experimente zilnic, pentru a încerca să îmbunătățesc cât pot de mult lucrurile pentru cei care vor urma”.
Cipul a fost implantat în creierul lui Arbaugh la începutul acestui an. De atunci, bărbatul a învățat să miște un cursor pe ecran, doar cu ajutorul minții. A reușit și să joace jocuri video, cu o viteză care l-a surprins.
La câteva luni de la debutul experimentului, Arbaugh a observat că începuse să piardă o mare parte din funcționalitate cipului. Inginerii Neuralink au descoperit că unele dintre firele care conectau cipul la creier s-au retras de pe țesut.