Noland Arbaugh a devenit primul pacient uman care a folosit interfața creier-computer creată de Neuralink. În ultimele 7 luni, Arbaugh a experimentat cu noul său implant și abilitățile pe care le poate dobândi cu ajutorul său.
Primul pacient Neuralink folosește cipul într-un mod neașteptat. Ce învață cu ajutorul tehnologiei
Primul pacient Neuralink folosește implantul companiei lui Elon Musk în moduri neașteptate și învață noi abilități cu ajutorul tehnologiei.
Arbaugh și-a pierdut controlul membrelor în urma unui accident ce a avut loc în urmă cu 8 ani, scrie Futurism.
Pacientul i-a dat și o denumirea propriul său implant – Eve.
Primul pacient Neuralink folosește cipul într-un mod neașteptat
Într-un mesaj scris pe X, Arbaugh a dezvăluit experiența sa cu cipul Neuralink până acum. Bărbatul a petrece aproximativ 3 ore pe zi învățând franceza și japoneza cu ajutorul tehnologiei.
Primul pacient Neuralink folosește implantul pentru numeroase alte activități. El a declarat că a „decis și să învăț iar matematică, în pregătire pentru revenirea la școală la un moment dat. Ceea ce sper că se va întâmpla”.
În afara proiectelor personale, Arbaugh petrece 4 ore pe zi, 5 zile pe săptămână cu personalul Neuralink. Cu ajutorul experților, pacientul realizează „numeroase experimente zilnic, pentru a încerca să îmbunătățesc cât pot de mult lucrurile pentru cei care vor urma”.
Cipul a fost implantat în creierul lui Arbaugh la începutul acestui an. De atunci, bărbatul a învățat să miște un cursor pe ecran, doar cu ajutorul minții. A reușit și să joace jocuri video, cu o viteză care l-a surprins.
La câteva luni de la debutul experimentului, Arbaugh a observat că începuse să piardă o mare parte din funcționalitate cipului. Inginerii Neuralink au descoperit că unele dintre firele care conectau cipul la creier s-au retras de pe țesut.
Din fericire, inginerii Neuralink au reușit să ajusteze algoritmul interfeței. Astfel, primul pacient Neuralink a redobândit funcționalitățile și folosește în continuare cipul. Arbaugh speră ca Neuralink să primească aprobare de la autorități pentru a controla „alte mașinării fizice, precum mașinile, o dronă, poate chiar un robot sau 2 sau 10.000.”
Neuralink a implantat un nou cip într-un alt pacient
La câteva luni după operația lui Arbaugh, Neuralink a mai implantat un cip. Al doilea pacient, identificat drept Alex, a avut până acum o experiență diferită față de primul pacient, Nolan Arbaugh.
Arbaugh a primit implantul în luna ianuarie 2024. La scurt timp după operație, micile fire de pe creierul său s-au retras, dar primul pacient Neuralink folosește în continuare cipul.
Potrivit Neuralink, Alex nu a avut până acum probleme cu retragerea firelor implantului. În această fază, firele lui Arbaugh deja începuseră să aibă probleme.
Neuralink a dezvăluit că starea de sănătate a lui Alex e una bună și că experții au încredere că acesta va fi un experiment de succes.
Cipul înregistrează activitatea creierului cu ajutorul a 1.024 de electrozi. Aceștia sunt distribuiți pe 64 de fire flexibile, fiecare dintre ele mai subțire decât un fir de păr uman.
Potrivit lui Musk, fondatorul companiei, cel de-al 2-lea cip a fost implantat în creierului unui pacient care a fost paralizat în urma unui accident. Se pare că operația a fost succes.