Ce va duce NASA pe Lună înainte să colonizeze planeta Marte. Misiunea ambițioasă a agenției

Experții au dezvăluit ce va duce NASA pe Lună înainte să colonizeze planeta Marte, următoarea etapă importantă în explorarea Sistemului Solar. 

Publicat: 17 ianuarie 2024, 7:23 / Actualizat: 17 ianuarie 2024, 12:49
Reclamă

Prin programul Artemis, NASA vrea să readucă oamenii pe Lună, la zeci de ani de când a pășit ultima persoană pe suprafața satelitului natural. Dincolo de această reușită, agenția spațială vrea să și construiască o bază lunară, ce va ușura colonizarea planetei Marte. 

„NASA construiește o coaliție de parteneriate în industrie, cu diferite țări și experți, care ne vor ajuta să ajungem la Lună mai rapid și mai sustenabil, împreună,” a declarat Jim Bridenstine, fostul director NASA, în 2020. 

„Munca noastră de a porni economia spațială a SUA cu parteneriate în domeniul privat ne-a ajutat să realizăm mai mult decât am făcut până acum. Bugetul de care avem nevoie pentru a realiza tot ce avem de gând în acest plan reprezintă susținerea din partea Congresului,” a continuat Bridenstine, scrie Engadget.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce va duce NASA pe Lună înainte să colonizeze planeta Marte

În programul Artemis, NASA vrea să se întoarcă pe Lună, dar să creeze o bază lunară pe care pot trăi oamenii. Suprafața Lunii e un mediu extrem, fără atmosferă în care pot respira oamenii și apă lichidă. 

Primele persoane care vor locui acolo au nevoie de energie, căldură, atmosferă și apă potabilă. Acestea sunt doar câteva dintre elementele ce NASA le va duce pe Lună, ce vor ajuta la construirea bazei. 

Reclamă
Reclamă

Luna se află la o distanță de 1.000 de ori mai mare de Pământ decât Stația Spațială Internațională. Un astfel de proiect e extrem de ambițios și va avea nevoie de resurse importante. Exploration Ground Systems (EGS), din programul Artemis, trebuie să creeze elementele necesare misiunilor SLS, ce vor duce iar oamenii în spațiu. 

Capsula Orion

Cu ajutorul sistemului SLS, capsula Orion a ajuns deja în spațiu și s-a întors cu succes pe Pământ. Capsula va duce și primul echipaj uman din proiectul Artemis în spațiu. Cabina principală a capsulei are o înălțime de aproximativ 5 metri. E dotată și cu celule solare, ce pot produce 11kW de curent. Modulul atașat are îndeajuns de mult aer și apă pentru a menține în viață un echipaj de 4 oameni. Ei pot supraviețui în modul cu până la 3 săptămâni. 

Sisteme de explorare a suprafeței Lunii 

În 2023, NASA vrea să lanseze rover-ul VIPER, ce va ajunge la Polul Sudic al Lunii. Aici, va explora cele mai adânci și întunecate ale Lunii, pentru rezerve de apă înghețată. Descoperirea unei surse de apă e esențială pentru viabilitatea unei colonii. 

În spațiu, apa e folosită și pe post de combustibil, pentru rachete. Ca urmare, Luna ar putea deveni un fel de benzinărie în Sistemul Solar, ce ar facilita călătoriile spre alte planete. NASA a descoperit prezența apei înghețate pe Lună abia în anii 1990. Dacă vor fi găsite, atunci apa nu se va număra printre elementele ce le va duce NASA pe Lună. 

Un habitat de pe Lună va avea nevoie de electricitate, motiv pentru care va fi necesar și echipament solar. NASA a selectat deja 3 companii aerospațiale pentru a dezvolta și surse de energie nucleară. 

Stația Lunară Gateway

După ce NASA se va asigura că pe Lună există elementele principale necesare supraviețuirii, agenția va construi și o stație lunară, numită Lunar Gateway. Aceasta va orbita Luna. Va avea o funcție similară cu Stația Spațială Internațională și se numără printre elementele ce NASA le va duce pe Lună.  

Experții care vizitează Luna pot putea locui în modulul Habitation and Logistics Outpost (HALO). Acesta va fi dotat cu laboratoare și porturi pentru capsulele Orion și HLS (Human Landing System). Stația va fi dotată și cu un sistem solar ce va genera 60kW. 

Baza lunară Artemis

La Polul Sudic al Lunii, NASA vrea să construiască baza Artemis. În aceasta vor putea locui până la 4 oameni și va include echipament și resurse pentru perioade limitate. În plus, baza va fi dotată cu un scut puternic împotriva radiației solare. Aceasta atinge un nivel ridicat pe Lună în lipsa atmosferei. 

Acestea vor fi primele elemente pe care NASA le va aduce și construi pe Lună, înainte să înceapă colonizarea Marte, așa cum planifică acum.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Sonda Odysseus, de Intuitive Machines, cu care SUA au revenit pe Lună, cu Luna pe fundal
SUA au revenit pe Lună după 50 de ani. Cum a ajuns sonda Odysseus să facă istorie
SUA au revenit pe Lună după 50 de ani. Cum a ajuns sonda Odysseus să facă istorie
Lună plină pe un cer cu nuanțe de albastru. Luna Zăpezii 2023 va avea loc pe 5 februarie
Luna Zăpezii 2024. Când apare și ce semnificație are cea mai mică Lună Plină a anului
Luna Zăpezii 2024. Când apare și ce semnificație are cea mai mică Lună Plină a anului
Logo-ul NASA, pe fundal cu cer albastru. NASA și Pentagonul vor să construiască o rachetă cu propulsie nucleară
NASA lansează o misiune pe care Donald Trump a vrut s-o anuleze. Ce vrea să facă agenția spațială
NASA lansează o misiune pe care Donald Trump a vrut s-o anuleze. Ce vrea să facă agenția spațială
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
Google a anunțat că Gmail se schimbă din aprilie 2024, la scurt timp după ce gigantul tech a anunțat că va șterge conturile care nu sunt folosite.  Potrivit anunțului Google, cei care trimite email-uri...
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
2
Colaj între Samsung Galaxy și OnePlus, similare cu S24 Ultra și 12
Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12. Care e cel mai bun smartphone Android al anului, potrivit experților
În discuția despre cel mai bun smartphone Android al anului, subiectul principal pare să fie Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12.  Samsung a lansat noua serie Galaxy S24 în luna ianuarie și a...
Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12. Care e cel mai bun smartphone Android al anului, potrivit experților
3
Cuplu similar cu cuplul care comunica doar prin AI, femeie și bărbat, care au amândoi telefon mobil
Cuplul care comunică doar prin AI tocmai s-a logodit. De ce nu pot cei 2 îndrăgostiți să vorbească altfel
Cuplul care comunică doar prin AI s-a logodit recent, deși se bazează pe diferite servicii și aplicații pentru a putea vorbi. Un cuplu s-a cunoscut prin intermediul unui prieten comun. Deși cei 2 nu...
Cuplul care comunică doar prin AI tocmai s-a logodit. De ce nu pot cei 2 îndrăgostiți să vorbească altfel
4
Aplicație de navigare pe telefon, care e ținut în mânî de un șofer aflat în mașină. Aplicațiile de navigare precum Waze și Google nu prezic rute perfecte de fiecare dată
Google Maps oferă recomandări AI. Cum funcționează noua opțiune
Google Maps oferă recomandări AI, într-o schimbare care promite să eficientizeze căutările utilizatorilor și să le ofere o experiență mai satisfăcătoare.  Google a investit numeroase resurse în avansarea eforturile sale AI de anul trecut....
Google Maps oferă recomandări AI. Cum funcționează noua opțiune
5
Un singur lup, la fel ca cel care a fost reintrodus pe Insula Royale, care sare în sălbăticie
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
Experții au fost surprinși să afle că lupii mutanți de la Cernobîl au dezvoltat o abilitate extraordinară, ce ar putea ajuta oamenii pe viitor. Lupii care trăiesc în Zona de excludere de la Cernobîl...
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
PARTENERI
×