Viața în microgravitație e dificilă. Din acest motiv, astronauții sunt antrenați să facă față unor condiții extreme, în care există alte reguli despre cele mai mici obiceiuri de pe Pământ, inclusiv consumul hranei.
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
Te-ai întrebat vreodată care a fost prima mâncare consumată în spațiu? Yuri Gagarin a fost cel care a mâncat prima dată în spațiu și a avut chiar 2 feluri de mâncare pentru o orbită de doar 2 ore.
Prima masă din spațiu a fost mâncată de Yuri Gagarin, în prima sa călătorie în cosmos, scrie IFL Science.
În 1961, Gagarin a devenit primul om în spațiu și a completat o orbită a Pământului în 108 minute. Capsula Vostok 1, în care se afla Gagarin, avea provizii necesare pentru 13 zile. În cazul în care aterizarea ar fi eșuat și cosmonautul ar fi fost obligat să aștepte alterarea naturală a orbitei pentru a se întoarce pe Pământ.
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu
În ciuda testelor realizate pe Pământ, experții nu știau exact dacă funcții de bază precum mestecatul și înghițitul pot fi efectuate în microgravitație. O regulă importantă în deciderea meniului a fost ca mâncarea să „nu lase firimituri”. Ca urmare, soluția găsită de experți a fost să îl trimită pe Gagarin în spațiu cu mâncare care putea fi transformată în pastă și inserată într-un tub de metal, similar cu cel pentru pasta de dinți.
Astfel, prima mâncare consumată în spațiu a fost sub formă de pastă. Deși s-a aflat în orbită mai puțin de 2 ore, Gagarin a mâncat 2 feluri de mâncare. Primul a fost un piure din vită și ficat. Gagarin a consumat 2 tuburi din această pastă, după care a avut un tub de sos de ciocolată la desert.
Experții de atunci nu știau exact ce efect are microgravitația asupra corpului uman. Așa că nu voiau să riște ca Gagarin să leșine, pentru ca nava să fie controlată de la sol în caz de urgență. S-au temut că acest lucru s-ar putea întâmpla și dacă ar avea probleme cu digestia.
Recent, a fost pierdută și o roșie la bordul ISS.
Dar Gagarin a demonstrat că meniul ales de cercetători a fost inspirat, pentru că nu a avut probleme pe această latură.
Pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni au ajuns în spațiu și au petrecut mai mult timp acolo, experții au descoperit că microgravitația afectează gustul. Prima mâncare care a fost consumată în spațiu nu a luat în considerare acest factor. Dar mesele ulterioare s-au concentrat și pe acest aspect.
Gustul oamenilor se schimbă în spațiu
Pentru că fluidele din corp se mișcă rapid către cap, studiile au demonstrat că fenomenul cauzează atenuarea componentelor olfactive. Senzația e similară cu cea pe care o ai atunci când consumi mâncare dacă ești răcit.
Află și care a fost primul om care a murit într-un zbor spațial.
De cânt Gagarin a luat prima masă în spațiu, lucrurile s-au schimbat semnificativ. În acest moment, spre deosebire de prima mâncare consumată în spațiu, astronauții pot să primească și pizza pe Stația Spațială Internațională. Chiar și prăjituri și pot bea un espresso datorită unei căni speciale creată pentru microgravitație.
Experții au testat și dacă e posibil să prăjească hrană în microgravitație. Testele au fost realizate cu atenție, cu ajutorul unei friteuze speciale. Dar regula „fără firimituri” pare să fie o problemă în continuare.
Astronauții încă nu au acces la produse de panificație care pot lăsa firimituri. Aceste particule pot pluti în echipamentele extrem de sensibile și pot cauza probleme grave în spațiu.