China va trimite o sondă robotică în următoarele zile pentru a completa o călătorie către partea întunecată a Lunii. Aceasta e prima din o serie de 3 misiuni dificile din punct de vedere tehnice. Sunt menite să investigheze factorii din spațiu în pregătirea unei misiuni cu echipaj lunar. Și, ulterior, pentru construirea unei baze la polul lunar sudic.
China plănuiește o misiune dificilă către „fața ascunsă” a Lunii. Când ar putea fi lansată
China plănuiește o misiune dificilă către „fața periculoasă” a Lunii, una dintre zonele cel mai greu accesibile pe satelitul natural al Pământului.
De la prima misiune Chang’e, din 2007, China și-a extins treptat programul spațial. Chang’e e numele zeiței lunii în mitologia chineză, scrie Reuters.
În urma acestui progres, China a reușit să prindă din urmă 2 dintre cele mai puternice țări din acest sector, Rusia și SUA.
China plănuiește o misiune dificilă către „fața ascunsă” a Lunii
În 2020, China a adus înapoi pe Pământ mostre de pe partea întunecată a Lunii, într-o premieră pentru ultimele 4 decenii. Cu această misiune, a demonstrat că poate întoarce în siguranță o navă fără echipaj înapoi pe Pământ, de pe suprafața Lunii. Până acum, doar SUA au demonstrat că sunt capabile să facă acest lucru și cu echipaj uman, în urmă cu mai multe decenii.
Acum, China plănuiește o misiune dificilă către „fața ascunsă” a Lunii. Experții vor lansa misiunea Chang’e-6 în această săptămână cu ajutorul navei care a fost folosită în misiunea din 2020. Va colecta mostre de sol și roci de pe partea întunecată a Lunii, ce e constant îndreptată în partea opusă a Pământului.
Nu există o cale neobstrucționată spre Pământ, Chang’e-6 trebuie să se bazeze doar pe sateliții care orbitează în jurul Lunii. Misiunea ar dura 53 de zile. În plus, ar încerca în premieră o lansare de pe partea întunecată a Lunii pentru a se întoarce acasă.
Cu Chang’e-6, China plănuiește o misiune dificilă către „fața ascunsă” a Lunii. Aceiași sateliți ar ajuta și misiunile Chang’e-7, respectiv Chang’e-8. Acestea vor fi lansate în 2026, respectiv 2028.
Atunci, China va începe să exploreze polul sud pentru apă. Va construi și o bază rudimentară, în parteneriat cu Rusia. China vrea să trimită astronauți pe Lună până în 2030.
NASA e îngrijorată din cauza Chinei
Bill Nelson, administratorul NASA, a avertizat în repetate rânduri că China ar putea revendica orice resurse de apă va găsi pe Lună. Beijing insistă că vrea să coopereze cu toate țările pentru construirea unui viitor „împreună”.
Nelson susține și că SUA și China sunt în competiție pentru aceste resurse, fenomen ce s-ar putea accentua în următorii 2 ani. Acum, China plănuiește o misiune dificilă către „fața ascunsă” a Lunii, ceea ce ar putea complica această cursă spațială.
„E un un adevăr: suntem într-o cursă spațială,” a declarat Nelson pentru Politico. „Și e adevărat că trebuie să fim atenți. Să nu ajungă într-un loc pe Lună, cu scuza că fac cercetare științifică. Și nu e dincolo de tărâmul realității să spună „Stați afară, noi suntem aici, acesta e teritoriul nostru”.”
Nelson crede că există o cursă spațială între SUA și China și a făcut trimitere la atitudinea agresivă a Chinei din insulele din Marea Chinei. Acolo, Beijingul a construit mai multe baze militare. „Dacă vă îndoiți de asta, uitați-vă ce au făcut în insulele Spratly.”