Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial. Cum i-ar fi salvat viața lui Yuri Gagarin

Povestea lui Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, a devenit cunoscută la nivel mondial, după decesul său din anul 1967. 

Publicat: 12 martie 2022, 7:43
Reclamă

Vladimir Komarov a devenit cunoscut în întreaga lume în urma decesului său din 1967, ce a avut loc în perioada în care URSS și SUA erau prinse într-o cursă către spațiu. Komarov, potrivit cărții Starman, de Jamie Doran și Piers Bizony, ar fi știut că există un risc mare să își piardă viața, chiar înainte să părăsească Pământul.

Komarov a devenit primul om care a murit într-un zbor spațial, la drumul său de întoarcere înapoi pe Pământ, potrivit NPR

Potrivit mai multor surse, ce nu au fost confirmate oficial, Komarov ar fi acceptat să zboare în spațiu deși știa riscul la care se expune, pentru a se asigura că Yuri Gagarin nu îi va lua locul în misiunea fatală. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial

Potrivit cărții Starman, Vladimir Kamarov și Yuri Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu, ar fi fost prieteni. În anul 1967, ambii au fost repartizați pentru o misiune de orbitare a Pământului. Autorii cărții susțin că amândoi știau că există probleme serioase în cazul capsulei de întoarcere. Rusia e acuzată că a folosit „bomba cu vid” în Ucraina.

În cartea Starman, autorii susțin că astronautul Komarov le-ar fi spus apropiaților că probabil va muri în misiune, scrie NPR. Bărbatul ar fi decis să zboare în spațiu, însă, pentru a se asigura că Gagarin nu va muri. În cazul în care Komarov nu ar fi putut zbura, Gagarin i-ar fi luat locul. 

Reclamă
Reclamă

Vezi mai multe imagini cu Vladimir Komarov în GALERIA FOTO

Portret Vladimir Komarov, îmbrăcat în uniformă verde, cu fundal gri
Vladimir Komarov a murit în anul 1967 / Profimedia Images

Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, s-a aflat la bordul capsulei Soyuz 1 în 1967. Misiunea făcea parte din planul lui Leonid Brejnev ca două nave sovietice să se întâlnească în spațiu, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a Revoluției din 1917. 

Yuri Gagarin era deja cunoscut în întreaga lume, după ce a devenit primul om în spațiu. Acesta ar fi inspectat Soyuz 1 alături de o echip și ar fi găsit 203 de probleme structurale. În plus, Gagarin ar fi sugerat ca misiunea să fie amânată. 

Starman susține că Gagarin ar fi scris un memo despre situație, pe care i l-ar fi dat lui Venyamin Russayev. Russayev e una dintre sursele Starman. Acest memo ar fi fost ignorat de autoritățile sovietice.

În plus, Venyamin Russayev susține că s-a întâlnit cu Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, înainte de misiunea fatală. Acesta i-ar fi spus atunci „Nu mă voi întoarce din acest zbor”, scrie NPR. 

Vladimir Komarov a murit în anul 1967 

Întrebat de ce nu refuză misiunea, Kamarov ar fi recunoscut că Gagarin i-ar fi luat locul în acest caz. „Dacă nu zbor eu, vor trimite pilot care mă va înlocui,” ar fi susținut Kamarov.

Soyuz 1 a fost lansată pe 23 aprilie 1967, cu Vladimir Komarov la bord. Atunci când capsula a început să orbiteze în jurul Pământului, au apărut primele defecțiuni, potrivit NPR. Printre acestea s-au numărat antenele care nu s-au deschis complet și navigarea îngreunată. Cea de-a doua lansare, programată pentru ziua următoare, a fost amânată. 

În timp ce Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, se afla în capsulă, agenții speciali din SUA ascultau transmisiunea. Agenția de Securitate Națională SUA avea o bază din Istanbul, ce a putut capta semnalul. 

Potrivit Starman, agenții americani l-ar fi auzit pe Komarov spunându-le oficialilor din URSS că știe că va muri. Elon Musk a promis că va salva SSI după ce Rusia a sugerat că o va lasă să cadă din orbită.

Atunci când capsula a început să coboare spre Pământ, parașuta vehiculului nu s-a desfăcut. Când Komarov a aflat acest lucru, se pare că agenții americani l-au auzit „urlând de furie în timp ce pica spre moartea sa”, scrie NPR. 

Cartea Starman a inclus mai multe surse, atât din fostul URSS, cât și din cadrul Agenției de Securitate Naționale SUA. Nu toate detaliile incluse în publicație au fost confirmate oficial, însă.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Racheta Starship, cu care SpaceX a făcut istorie pe 13 octombrie, când a fost prinsă de brațe mecanice
Racheta Starship a explodat după lansare. Cum s-a văzut pe cer testul SpaceX eșuat
Racheta Starship a explodat după lansare. Cum s-a văzut pe cer testul SpaceX eșuat
Rachta New Glenn, pe care a lansat-o Blue Origin pe 16 ianuarie 2025, cu fum portocaliu pe fundal
Blue Origin a lansat New Glenn. Racheta e un competitor direct pentru SpaceX
Blue Origin a lansat New Glenn. Racheta e un competitor direct pentru SpaceX
Cometă mare, pe fundal negru. NASA a confirmat recent cea mai mare cometă descoperită până acum
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Groenlanda, pe hartă cu albastru, și un pion pe ea, după ce experții au estimat cât ar costa
Fun
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Experții au calculat cât ar costa Groenlanda, dacă ar fi de vânzare, după ce viitorul președinte SUA, Donald Trump, a declarat că ar vrea să o cumpere. Donald Trump, care va prelua președinția SUA...
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
2
Una din puținele case din Los Angeles care au rămas în picioare în incendiile din ianuarie 2025, pe malul oceanului
Fun
De ce au rămas intacte unele case din Los Angeles, chiar dacă focul a distrus totul în jur. Detaliul care a făcut diferența
Unele case din Los Angeles au supraviețuit incendiilor devastatoare care au făcut scrum cartiere întregi și care au curmat viața a 24 de persoane. Incendiile devastatoare din Los Angeles au făcut până acum 24...
De ce au rămas intacte unele case din Los Angeles, chiar dacă focul a distrus totul în jur. Detaliul care a făcut diferența
3
Cer cu nori surprins în Palma de Mallorca, Spania. Recent, experții au descoperit milioane de tone de chimicale extrem de reactive în atmosferă
De ce au sugerat unii experți să presare diamante în atmosferă. Planul controversat ar costa 175 de trilioane de dolari
Unii experți au sugerat să presare diamante în atmosferă, într-un plan teoretic care nu ar putea fi efectuat vreodată din cauza costului astronomic.  O noua cercetare susține că răspândirea a 5.5 milioane de tone...
De ce au sugerat unii experți să presare diamante în atmosferă. Planul controversat ar costa 175 de trilioane de dolari
4
Emblema TikTok pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn închis. Compania a declarat recent că angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa
Aplicația care a beneficiat de pe urma interdicției TikTok în SUA. A avut o creștere de peste 200% peste noapte
Aplicația care a beneficiat de pe urma interdicției TikTok în SUA a avut o creștere de peste 200% peste noapte, după ce milioane de utilizatori s-au mutat pe platformă.  Temerile legate de interdicția TikTok...
Aplicația care a beneficiat de pe urma interdicției TikTok în SUA. A avut o creștere de peste 200% peste noapte
5
Logo-ul RedNote, ce e pe un telefon, cu steagul american pe fundal
Ce e RedNote. Utilizatorii TikTok din SUA deja se îngrămădesc pe noua platformă
În ultimele zile, mulți utilizatori s-au întrebat ce e RedNote, aplicația pe care se îngrămădesc utilizatorii TikTok din SUA, după ce platforma a fost scoasă de pe magazinele de aplicații.  TikTok se confruntă cu...
Ce e RedNote. Utilizatorii TikTok din SUA deja se îngrămădesc pe noua platformă
PARTENERI
×