Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial. Cum i-ar fi salvat viața lui Yuri Gagarin

Povestea lui Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, a devenit cunoscută la nivel mondial, după decesul său din anul 1967. 

Publicat: 12 martie 2022, 7:43
Reclamă

Vladimir Komarov a devenit cunoscut în întreaga lume în urma decesului său din 1967, ce a avut loc în perioada în care URSS și SUA erau prinse într-o cursă către spațiu. Komarov, potrivit cărții Starman, de Jamie Doran și Piers Bizony, ar fi știut că există un risc mare să își piardă viața, chiar înainte să părăsească Pământul.

Reclamă

Komarov a devenit primul om care a murit într-un zbor spațial, la drumul său de întoarcere înapoi pe Pământ, potrivit NPR

Potrivit mai multor surse, ce nu au fost confirmate oficial, Komarov ar fi acceptat să zboare în spațiu deși știa riscul la care se expune, pentru a se asigura că Yuri Gagarin nu îi va lua locul în misiunea fatală. 

Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial

Potrivit cărții Starman, Vladimir Kamarov și Yuri Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu, ar fi fost prieteni. În anul 1967, ambii au fost repartizați pentru o misiune de orbitare a Pământului. Autorii cărții susțin că amândoi știau că există probleme serioase în cazul capsulei de întoarcere. Rusia e acuzată că a folosit „bomba cu vid” în Ucraina.

În cartea Starman, autorii susțin că astronautul Komarov le-ar fi spus apropiaților că probabil va muri în misiune, scrie NPR. Bărbatul ar fi decis să zboare în spațiu, însă, pentru a se asigura că Gagarin nu va muri. În cazul în care Komarov nu ar fi putut zbura, Gagarin i-ar fi luat locul. 

Reclamă
Reclamă

Vezi mai multe imagini cu Vladimir Komarov în GALERIA FOTO

Portret Vladimir Komarov, îmbrăcat în uniformă verde, cu fundal gri
Vladimir Komarov a murit în anul 1967 / Profimedia Images

Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, s-a aflat la bordul capsulei Soyuz 1 în 1967. Misiunea făcea parte din planul lui Leonid Brejnev ca două nave sovietice să se întâlnească în spațiu, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a Revoluției din 1917. 

Yuri Gagarin era deja cunoscut în întreaga lume, după ce a devenit primul om în spațiu. Acesta ar fi inspectat Soyuz 1 alături de o echip și ar fi găsit 203 de probleme structurale. În plus, Gagarin ar fi sugerat ca misiunea să fie amânată. 

Starman susține că Gagarin ar fi scris un memo despre situație, pe care i l-ar fi dat lui Venyamin Russayev. Russayev e una dintre sursele Starman. Acest memo ar fi fost ignorat de autoritățile sovietice.

În plus, Venyamin Russayev susține că s-a întâlnit cu Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, înainte de misiunea fatală. Acesta i-ar fi spus atunci „Nu mă voi întoarce din acest zbor”, scrie NPR. 

Vladimir Komarov a murit în anul 1967 

Întrebat de ce nu refuză misiunea, Kamarov ar fi recunoscut că Gagarin i-ar fi luat locul în acest caz. „Dacă nu zbor eu, vor trimite pilot care mă va înlocui,” ar fi susținut Kamarov.

Soyuz 1 a fost lansată pe 23 aprilie 1967, cu Vladimir Komarov la bord. Atunci când capsula a început să orbiteze în jurul Pământului, au apărut primele defecțiuni, potrivit NPR. Printre acestea s-au numărat antenele care nu s-au deschis complet și navigarea îngreunată. Cea de-a doua lansare, programată pentru ziua următoare, a fost amânată. 

În timp ce Vladimir Komarov, primul om care a murit într-un zbor spațial, se afla în capsulă, agenții speciali din SUA ascultau transmisiunea. Agenția de Securitate Națională SUA avea o bază din Istanbul, ce a putut capta semnalul. 

Potrivit Starman, agenții americani l-ar fi auzit pe Komarov spunându-le oficialilor din URSS că știe că va muri. Elon Musk a promis că va salva SSI după ce Rusia a sugerat că o va lasă să cadă din orbită.

Atunci când capsula a început să coboare spre Pământ, parașuta vehiculului nu s-a desfăcut. Când Komarov a aflat acest lucru, se pare că agenții americani l-au auzit „urlând de furie în timp ce pica spre moartea sa”, scrie NPR. 

Cartea Starman a inclus mai multe surse, atât din fostul URSS, cât și din cadrul Agenției de Securitate Naționale SUA. Nu toate detaliile incluse în publicație au fost confirmate oficial, însă.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu un țânțar pe pielea unui om, cu fundal verde în spate. Experții au explicat de ce țânțarii ciupesc mai mult unele persoane
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
Cometă strălucitoare, surprinsă în 2020, cu o coasă albă cu albastru, pe cerul de noapte. Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a fost observat recent
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
Persoană în întuneric, care se uită la cerul înstelat. Experții au estimat câte stele există în univers
Câte stele există în univers. Numărul inedit estimat de experți
Câte stele există în univers. Numărul inedit estimat de experți
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×