Potrivit experților din cadrul Universității Curtin, Australia, și Universității Peking, China, evoluția plăcilor tectonice va fi surprinzătoare în următoarele sute de milioane de ani. Experții au folosit un super-computer pentru a crea un model al evoluției.
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Un nou super-continent se va forma pe Pământ în următoarele sute de milioane de ani, pe măsură ce Oceanul Pacific se va micșora.
Modelul a dezvăluit că super-continentul se va forma în următoarele 200-300 de milioane de ani, potrivit CNN.
Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce Oceanul Pacific se va micșora și se va închide. Studiul a fost publicat în jurnalul National Science Review.
Un nou super-continent se va forma pe Pământ
„În ultimele 2 miliarde de ani, continentele Pământului s-au izbit, pentru a forma un super-continent a fiecare 600 de milioane de ani, cunoscut drept ciclul de super-continent. Acest lucru înseamnă că actualele continente se vor reuni iar în câteva sute de milioane de ani,” a declarat dr. Chuan Huang, din cadrul Universității Curtin.
Astfel, potrivit ciclului, un nou super-continent se va forma pe Pământ. Formarea acestor structuri a avut loc în mai multe moduri, susțin specialiștii.
Simularea echipei de cercetare arată că procesul de răcire al Pământului, din ultimele miliarde de ani de la formarea sa, a dus la reducerea grosimii și rezistenței plăcilor tectonice de sub oceane. Acest proces natural ar putea împiedica formarea noului super-continent. Ar fi rezultatul direct al micșorării oceanelor Atlantic și Indian. Cele 2 sunt considerate oceane tinere, potrivit experților.
Cele 2 oceane s-ar fi putut forma atunci când s-a rupt Pangaea. Acesta e cel mai recent super-continent al Pământului. S-a format în urmă cu 320 de milioane de ani, potrivit studiului. Ruperea sa a avut loc în urmă cu 170-180 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor.
Potrivit simulării, lungimea de 10.000 de kilometri a Oceanului Pacific se va închide în mai puțin de 300 de milioane de ani. Astfel, un nou super-continent se va forma pe Pământ.
Oceanul Pacific e cel mai vechi ocean de pe Pământ. Reprezintă rămășița super-oceanului Panthalassa, ce a început să se formeze acum 700 de milioane de ani, la ruperea unui super-continent și mai vechi.
Pentru că plăcile tectonice nu mai sunt la fel de groase, formarea noului super-continent va avea loc, cel mai probabil, prin închiderea unui ocean. Oceanul Pacific se micșorează cu câțiva centimetri pe an. Procesul a început în perioada dinozaurilor.
Australia se apropie de Asia cu 7 centimetri pe an
„Noul super-continent a fost numit deja Amasia, pentru că mulți cred că Oceanul Pacific se va închide (spre deosebire de Oceanul Alantic și Oceanul Indian) când America și Asia se vor izbi. Anticipăm și ca Australia să joace un rol important în acest eveniment important. Întâi se va izbi de Asia. După care se va uni cu America și Asia atunci când o să dispară Oceanul Pacific,” a declarat Huang despre cum un nou super-continent se va forma.
În acest moment, Australia se îndreaptă către Asia, cu 7 centimetri pe an. Eurasia și continentele americane se mișcă într-un ritm mai lent. Schimbarea continentelor va duce la modificări ale climei, „mai ales atunci când curenții din oceane sunt opriți de coliziunea continentelor sau când noi curenți sunt formați atunci când continentele se destramă”,susțin experții.
Un exemplu e când Australia s-a rupt de Antarctica, în urmă cu 45 de milioane de ani. Acest proces a dus la formarea calotei polare. În plus, cum un nou super-continent se va forma, procesul va duce la cutremure. Înconjurat de un nou super-ocean, Amasia va avea o biodiversitate mai mică.
„Pământul, așa cum îl știm noi, va fi foarte diferit atunci când se va forma Amasia. Nivelul mării va fi mai scăzut. Și interiorul vast al super-continentului va fi foarte arid, cu temperaturi zilnice,” a declarat Zheng-Xiang Li, co-autorul studiului. „În acest moment, Pământul are 7 continente cu ecosisteme și culturi umane diferite. Așa că va fi fascinant să ne gândim cum ar putea arăta lumea în 200 – 300 de milioane de ani.”