Pe 1 februarie, temperaturile au crescut cu 20 de grade Celsius peste media din această perioadă. Ca urmare, la Polul Nord, s-a trecut de pragul la care se topește gheața, o nouă dovadă că clima planetei suferă.
Temperaturile de la Polul Nord sunt cu 20 de grade Celsius mai mari decât media din această perioadă. Ce cauzează fenomenul
Experții trag un semnal de alarmă pentru că temperaturile de la Polul Nord sunt cu 20 de grade Celsius mai ridicate decât media din această perioadă.
Temperaturile la nord de Svalbard, în Norvegia, deja erau mai crescute cu 18 grade Celsius față de media înregistrată în perioada 1991 – 2020 sâmbătă, scrie The Guardian.
Dar duminică, 1 februarie, aceste temperaturi au atins un nou prag îngrijorător, de 20 de grade Celsius peste medie.
Temperaturile de la Polul Nord sunt cu 20 de grade Celsius mai mari decât media din această perioadă
Temperaturile s-au apropiat de pragul de 0 grade Celsius, punct în care gheața se poate topi. Temperaturile de la Polul Nord atât de ridicate reprezintă încă un semnal de alarmă despre modul în care se schimbă clima și planeta.
„E un eveniment extrem de încălzire în timpul iernii,” a declarat Mika Rantanen, expert în cadrul Institutului Meteorologic din Finlanda. „Probabil nu cel mai extrem observat vreodată, dar foarte apropiat de limita a ceea ce se poate întâmpla în zona arctică.”
Consumul de combustibili fosili a încălzit planeta cu aproximativ 1.3 grade Celsius mai mult față de perioada înainte de industrializare. Dar polii se încălzesc mult mai repede. Gheața din mare se topește, ceea ce agravează fenomenul.
Creșterea temperaturilor medii a dus la veri extrem de fierbinți și ierni care nu sunt îndeajuns de răcoroase. Potrivit lui Julien Nicolas, cercetător în cadrul Copernicus Climate Change Service, temperaturile neobișnuite în mijlocul iernii polare sunt legate de un sistem cu presiune joasă de deasupra Islandei. Acesta ar fi transmis un vânt cald către Polul Nord. La acest fenomen se adaugă și încălzirea globală, ce afectează semnificativ temperaturile de la Polul Nord.
Apa mult prea fierbinte în Atlantic a înrăutățit acest eveniment de încălzire, susține Nicolas.
„Acest tip de eveniment e relativ rar. Dar nu putem să îi stabilim frecvența reală fără o analiză mai amănunțită,” a continuat expertul. „Știm că a avut loc un eveniment similar în februarie 2018.”
Experții trag un semnal de alarmă
Datele Copernicus au arătat că temperaturile zilnice medii treceau de pragul de 20 de grade față de medie. Temperaturile absolute au trecut de pragul de – 1 grad Celsius la o latitudine nordică de peste 87 de grade.
Aceste date au fost confirmate de către o baliză din zonă arctică. Aceasta a înregistrat o temperatură maximă de 0.5 grade Celsius duminică. Temperaturile de la Polul Nord din această perioadă sunt, de obicei, sub – 20 de grade Celsius.
Zona arctică s-a încălzit de 4 ori mai repede decât media globală din 1979 până acum. Căldura extremă crește și devine din ce în ce mai comună. Faptul că temperaturile au trecut de pragul de îngheț e cel mai periculos aspect.
„Nu există nicio negociere cu această realitate,” a declarat Dirk Notz, expert în climă din cadrul Universității din Hamburg. „Nicio negociere cu faptul că gheața o să dispară din ce în ce mai mult, pe măsură ce temperaturile cresc.”
„Ne așteptăm ca oceanul Arctic să îți piardă aproape toată gheața din apă în timpul verii, pentru prima dată în istorie, în următorii 20 de ani,” a continuat Notz. „Acesta va fi, probabil, primul mediu care o să dispară din cauza activității umane. Ceea ce indică, din nou, cât de puternici sunt oamenii în schimbarea planetei.”