O specie de capră a trăit pe o insulă izolată din Marea Mediterană, săracă în resurse. Specia ar fi supraviețuit milioane de ani în aceste condiții printr-un fenomen care a rămas unic în istoria planetei noastre.
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a îmbătrânit precum un crocodil
Experții au dezvăluit singurul mamifer cu sânge rece, care a evoluat pentru a face față condițiilor extreme în care a trăit. Deși era mamifer, cercetătorii i-au asemănat îmbătrânirea cu cea a unui crocodil.
De-a lungul anilor, capra și-a redus dimensiunea și a devenit un animal cu sânge rece, scrie Phys.org.
Acest fenomen nu a mai fost descoperit până acum în rândul mamiferelor.
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții
Specia de capră, numită Myotragus balearicus, a trăit pe Mallorca, o insulă din Spania. Insula are resurse reduse și nu exista niciun mod prin care caprele să poată părăsi zona. Așa că experții s-au întrebat cum specia a putut supraviețui atât de mult.
Un nou studiu a scos la iveală faptul că acesta a fost singurul mamifer cu sânge rece, o schimbare care a avut loc de-a cursul evoluției pentru a permite supraviețuirea.
Specia și-a ajustat ritmul de creștere și metabolismul la sursele de hrană disponibile. Ca urmare, a devenit cu sânge rece, precum reptilele.
Paleontologii care au studiat fosile Myotragus le-au comparat cu oasele reptilelor care trăiau în aceeași zonă în aceeași perioadă. Astfel, au descoperit puncte comune surprinzătoare. În primul rând, oasele animalelor cu sânge cald arată o creștere rapidă, neîntreruptă.
Oasele animalelor cu sânge rece arată o creștere întreruptă, ce corespunde cu ciclurile de dezvoltare. Sunt mai similare cu inelele din interiorul unui copac, care arată vârsta.
Ritmul de creștere și metabolismul sunt ajustate în funcție de hrana disponibilă. În același timp, animalele cu sânge cald au nevoie de hrană continuu. Oasele Myotragus au arătat aceeași creștere întreruptă precum reptilele.
Până acum, Myotragus e singurul mamifer cu sânge rece descoperit. A dat dovadă de o flexibilitate fantastică în adaptarea la mediul extrem în care se afla. Ca urmare, a supraviețuit într-un mod similar reptilelor.
Caprele Myotragus și-au schimbat corpul pentru a supraviețui
În același timp, caprele Myotragus au economisit energie și în alte aspecte. Aveau creierul cu 50% mai mic decât cel al unor alte mamifere similare. Și ochii erau mult mai mici decât în cazul altor animale.
Potrivit experților, caprele Myotragus adulte aveau o înălțime de 45 de centimetri. Puii aveau dimensiunea unui șobolan mai mare.
Pentru că era singurul mamifer cu sânge rece, atingerea maturității era un proces lung, ce dura mulți ani.
Paleontologul Meike Kohler, din Barcelona, susține că aceste capre s-ar fi mișcat și mult mai lent. Din nou, pentru a conserva energia de care aveau nevoie pentru a supraviețui. Ca urmare, și-ar fi petrecut o mare parte din timp la soare.
Scheletul acestei specii sugerează că exemplarele nici nu puteau sări sau alerga, și nici nu se puteau mișca rapid. Ca urmare, erau o pradă ușoară.
Specia Myotragus a supraviețuit mii de ani pe insulă pentru că nu avea prădători naturali. Dar nu a putut supraviețui venirii oamenilor pe insulă. Acest incident ar fi avut loc în urmă cu 3.000 de an.
În total, specia a locuit pe insulă timp de 5 milioane de ani. Dar a dispărut rapid după venirea oamenilor, care au vânat-o până la dispariție.