În 1997, un lup a trecut pe un pod de gheață care a conectat temporar Canada cu insula izolată Royale, de pe coasta statului Michigan, New York. Venirea sa a schimbat evoluția populației locale de lupi, care era pe cale de dispariție.
Ce s-a întâmplat după ce un singur lup a fost reintrodus în mediul din care specia aproape dispăruse. Zona s-a schimbat complet
Experții au fost uimiți după ce un singur lup a fost reintrodus în mediul din care specia aproape dispăruse și întreaga zonă s-a schimbat.
Lupii de pe Insula Royale sufereau de pe urma bolilor și reproducerii între rude, scrie Science Alert.
Venirea lupului din Canada a schimbat aceste lucruri și a dus la transformarea ecosistemului. Transformarea a fost detaliată într-un studiu recent publicat în Science Advances.
Ce s-a întâmplat după ce un singur lup a fost reintrodus în mediul din care specia aproape dispăruse
„Probleme precum reproducerea între rude și o diversitate genetică scăzută reprezintă o îngrijorare pentru cercetători,” a scris Sarah Hoy, conducătoarea studiului. Hoy e ecolog din cadrul MIT.
„Dar acesta e primul studiu care arată că atunci când ai de-a face cu genul acesta de probleme genetice, impactul nu e doar asupra unei singure populații și crește riscul ca aceasta să dispară. Problemele au un efect foarte mare și asupra altor specii,” a continuat Hoy. Echipa sa a studiat ce s-a întâmplat pe Insula Royale după ce un singur lup a fost reintrodus în mediu.
Primii lupi au ajuns pe insulă în anii 1940. Hrana lor principală era compusă din elani. Ca urmare, aici a avut loc și cel mai lung studiu din lume legat de sistemul dintre pradă și prădători.
În anii 1980, pe insulă a apărut parvovirusul canin. Virusul a decimat populația locală de lupi de la 50 la doar 12 exemplare. Boala a dispărut treptat, dar populația nu și-a revenit. A dus la reproducere între rude apropiate. Ca urmare, populația era mai bolnavă și avea deformări la nivelul coloanei care sunt văzute, de obicei, în cazul raselor de câini pur-sânge.
Recent, experții au observat și un comportament neobișnuit în ocean – nu au mai văzut rechini albi care să se comporte așa.
„Dacă ești un lup sălbatic și trebuie să vânezi un elan, care e de 8 ori mai mare decât tine, viața în sălbăticie e foarte dură,” a continuat Holy.
Din fericire pentru populația locală, un singur lup a fost reintrodus în acel mediu. Numit M93 de către cercetători, a avut un impact semnificativ. M93 nu era înrudit cu lupii de pe Insula Royale. Avea și avantajul de a fi foarte mare, un beneficiu atunci când vine vorba de vânatul elanilor.
Lupul M93 s-a reprodus cu populația locală
Pe Insula Royale existau 3 haite distince. M93 a devenit masculul principal selectat de femele pentru reproducere în una dintre haite. În total, a avut 34 de pui, ceea ce a îmbunătățit semnificativ sănătatea populației locale.
Un singur elan poate consuma până la 14 kilograme de vegetație pe zi. Cum populația de lupi și-a revenit treptat, au fost vânați mai mulți elani. Ca urmare, vegetația locală și-a revenit la un nivel care nu mai fusese văzut de câteva decenii. Un singur lup ce a fost reintrodus în acel mediu a reușit să schimbe ecosistemul.
Beneficiile aduse de venirea lui M93 au durat în jur de 1 deceniu. După aceea, situația a început din nou să se deterioreze. De această dată, din cauza ratei mare de succes al reproducerii lupilor. Până în 2008, la 2 ani după moartea lui M93, 60% din populația de lupi avea genele sale.
Ca urmare, iar a apărut problema deteriorării genetice. Până în 2015, pe insulă mai rămăseseră doar 2 lupi, un tată și o fiică ce erau și frați vitregi.
În 2018, a început un program de restaurare și au fost introduși alți lupi. În acest moment, pe insulă se află 30 de specimene de lupi și aproximativ 1.000 de elani.