De la dispariția dinozaurilor, mamiferele au dominat uscatul. În timp ce reptilele imense au suferit în urma impactului fatal cu asteroidul, mamiferele s-au înmulțit, diversificat și au atins dimensiuni impresionante.
Care e cel mai mare mamifer terestru din istorie. Puțini au auzit de această viețuitoare
Experții au dezvăluit care e cel mai mare mamifer terestru din istorie, un gigant despre care puțini au auzit.
Balena albastră e cel mai mare mamifer care a trăit vreodată. Are o lungime de 30 de metri și o greutate de 200 de tone, aproximativ, scrie IFL Science.
Dar e un mamifer marin. Puțin știu însă care a fost mamiferul terestru gigant.
Care e cel mai mare mamifer terestru din istorie
În acest moment, cel mai mare mamifer de pe uscat e elefantul african. Cu o lungime medie de 7 metri și o înălțime de 3.7 metri, acești giganți au, de obicei, o greutate cuprinsă între 4 și 7 tone. Au și cel mai mare creier și cel mai mare nas dintre mamiferele terestre.
Dar elefantul nu e cel mai mare mamifer terestru din istorie. Acest titlu revine speciei Paraceratherium, un rinocer masiv fără corn, ce avea un gât lung, ca de girafă. Se găsea mai ales pe teritoriul actual al Asiei, în China, Mongolia, Kazakhstan și Pakistan. A trăit în urmă cu 34 – 23 de milioane de ani, în timpul epocii oligocene.
Mamiferul Paraceratherium era mult mai mare decât rinocerul alb modern, ce poate atinge o lungime de 4.2 metri și o înălțime de 1.85 de metri. În plus, rinocerul alb are o greutate medie de 3.6 tone.
În comparație, Paraceratherium avea o lungime de 7.4 metri și o înălțime de 4.8 metri la nivelul umerilor. Experții estimează că avea o greutate medie de 17 tone. Adică aproape de 5 ori mai greu decât rinocerul modern.
Află și care e prădătorul care sperie și marele rechin alb.
Estimările sunt bazate pe un schelet parțial care e expus în cadrul Muzeului de Istorie Naturală American.
În 2021, o nouă specie de rinocer gigant dispărut, Paraceratherium linxiaense, a fost descoperit în Tiber. Fosila are o vechime de 26.5 milioane de ani. Fosila includea un craniu complet, mandibula și vertebrele unui exemplar.
„Craniul avea o lungime de peste 1 metru,” a declarat Deng Tao, conducătorul studiului despre cel mai mare mamifer terestru care a trăit vreodată. „E extrem de rar ca un craniu de această dimensiune să fie conservat.”
Paraceratherium nu e singurul mamifer gigant
Deși Paraceratherium are titlul de cel mai mare mamifer care a trăit pe uscat, nu e singurul gigant dispărut. În urmă cu 700.000 – 500.000 de ani, pe Pământ se găsea și un elefant numit Paraceratherium. Pornind de la fosilele descoperite până acum, elefantul ar fi avut o greutate de 22 tone. Dar această estimare e bazată doar pe un os femural descoperit.
Alte estimări susțin că Paraceratherium ar fi avut o greutate medie de 13 – 15 tone.
În Eurasia, dincolo de cel mai mare mamifer terestru din istorie, a trăit și mastodonul lui Borson, în urmă cu 5 – 2.5 milioane de ani. Experții au estimat că acest gigant avea 15 – 16 tone. Așa că ar fi putut să fie un rival direct pentru Paraceratherium.
Chiar și cu aceste dimensiuni, mamiferele nu se compară cu cel mai mare animal terestru care a trăit vreodată. Patagotitan mayorum era un dinozaur imens, cu 37 de metri lungime. Avea o greutate echivalentă cu 10 elefanți africani.