Atunci când vorbim despre culoarea ierbii, există un răspuns simplu și un răspuns mai complex. Iarba e verde pentru că are un pigment de această culoare, numită clorofilă. Experții au oferit și un răspuns mai complex, ce include lungimi de undă și componente celulare.
De ce e iarba verde. Răspunsul simplu dat de experți
Te-ai întrebat vreodată de ce e iarba verde? Experții au un răspuns simplu, care explică modul în care se hrănesc numeroase plante, din întreaga lume.
O altă componentă importantă e procesul de fotosinteză, prin care iarba și alte plante obțin energie, scrie Live Science.
Prin fotosinteză, cu ajutorul Soarelui, produc hrana necesară pentru energie.
De ce e iarba verde
În cadrul celulelor din firele de iarbă, există componente numite cloroplaste, în care se găsesc molecule de clorofilă. O moleculă de clorofilă are în centru un ion de magneziu, ce e legat de o porfirină. Aceasta e o moleculă mare de nitrogen, potrivit WebExhibits.
Aceste elemente pot explica de ce e iarba verde. Clorofila a fost numită după cuvântul chloros, din greaca veche, ce înseamnă verde-galben.
„Cea mai mare plantă de pe Pământ” a fost descoperită recent – află ce dimensiune impresionantă are.
Molecula de clorofilă absoarbe anumite lungimi de undă a luminii vizibile, mai ales roșu. Aceasta e o lungime de undă mai lungă, spre deosebire de albastru, ce e mai scurtă.
Zona verde a spectrului electromagnetic nu e absorbită. În schimb, e reflectată și poate fi percepută de către persoanele care se uită la plante. Ca urmare, iarba pare verde.
Dincolo de faptul că clorofila explică de ce e iarba verde, ajută și într-un proces important, numit fotosinteză.
Ce e fotosinteza și cum funcționează
Fotosinteza e procesul prin care anumite plante folosesc energia Soarelui pentru a transforma dioxidul de carbon și apă în hrană. Aceasta ia forma unor zaharuri și e necesară pentru creșterea plantelor.
Procesul de fotosinteză are loc în interiorul cloroplastelor, unde se află clorofila, ce pot explica de ce e verde iarba.
În interiorul acestor structuri, clorofila (și, într-o mică măsură, alți pigmenți) absoarbe lumina Soarelui. Clorofila transfera energia luminii către 2 molecule în care aceasta poate fi depozitată, potrivit National Geographic.
Ulterior, planta va folosi acea energie pentru a transforma dioxidul de carbon și apa în zaharuri. În combinație cu nutrienții din sol, plantele pot folosi aceste zaharuri pentru a crește și pentru a se dezvolta.
Cum funcționează fotosinteza pentru plantele care nu sunt verzi
Potrivit Gardening Know How, plantele care nu au frunze verzi se hrănesc în continuare prin procesul de fotosinteză. Spre deosebire de plantele verzi, ce folosesc mai ales clorofila, aceste specii folosesc alți fotopigmeți, în cadrul aceluiași proces. Astfel, experții au explicat de ce e iarba verde, dar de ce unele plante nu sunt verzi.
Află totul despre planta care ”nu poate muri” – ce secrete ascunde și care e singurul loc din lume în care crește.
O diferență notabilă e faptul că acești pigmenți folosesc alte lungimi de undă pentru a se hrăni. Atunci când lumina nu e atât de puternică, astfel de plante pot avea dificultăți în procesul de fotosinteză.
Chiar dacă o plantă nu are frunze, poate fotosintetiza. Un exemplu sunt cactușii, care nu au frunze tradiționale. Corpul lor e acoperi de țepi, dar are o culoare verde, similară cu cea a unor frunze. Celulele acestor plante conțin clorofilă.