Plantele „urlă” atunci când sunt tăiate. De ce nu aud oamenii zgomotele scoase de floră

Potrivit experților, plantele „urlă” atunci când sunt tăiate, deși oamenii nu pot auzi aceste zgomote fără ajutorul tehnologiei. 

Publicat: 1 aprilie 2023, 12:15
Reclamă

Potrivit unui studiu recent, plantele emit zgomote de pocnituri și clicuri în frecvențe ultrasonice atunci când sunt stresate. Urechea umană nu poate capta aceste frecvențe, motiv pentru care nu auzim „urlete” plantelor când sunt stresate. 

Se pare că acest proces ar fi modul în care plantele își exprimă suferința în mediu, potrivit Science Alert

„Chiar și într-un câmp liniștit, există sunete pe care nu le auzim. Și acele sunete includ informații,” a declarat Lilach Hadany, biolog din cadrul Universității din Tel Aviv. „Sunt animale care pot auzi aceste sunete, așa că există posibilitatea să aibă loc interacțiune acustică.” 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plantele „urlă” atunci când sunt tăiate

Plantele „vorbesc”, dar oamenii nu au ştiut acest lucru deoarece frecvenţa este prea înaltă pentru urechea umană, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv. Aceștia au reuşit să înregistreze şi să analizeze astfel de sunete pentru prima dată, relatează UPI, scrie AGERPRES

Studiul israelian despre sunetele pe care le produc plantele a fost publicat în revista ştiinţifică Cell. Până acum, oamenii nu știau că plantele „urlă” atunci când sunt tăiate sau trăiesc în alte condiții de stres. 

Reclamă
Reclamă

Cercetarea a fost condusă de Hadany. Experții au constatat că plantele emit adesea sunete ultrasonice, de cele mai multe ori atunci când sunt stresate.

Autorii au reuşit să înregistreze sunetul, asemănător cu cel produs de popcorn, în mare parte la roşii şi plantele de tutun. Ei au identificat, de asemenea, sunete produse de cactuşi, porumb şi grâu.

Chiar dacă sunetele sunt emise la aproximativ acelaşi volum ca vocea umană, ele au frecvenţe atât de înalte încât nu sunt niciodată captate de urechea oamenilor, au afirmat cercetătorii care au descoperit că plantele „urlă” atunci când sunt tăiate sau stresate. 

Cum a fost posibil să fie plante crescute în sol lunar.

„Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate şi că fiecare plantă şi fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific,” au spus cercetătorii.

„Deşi sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale. Precum liliecii, şoarecii şi insectele,” au afirmat autorii studiului.

Frecvența la care „vorbesc” plantele e prea înaltă pentru a fi auzită de oameni

În prima etapă a studiului, cercetătorii au pus plante într-o cutie acustică dintr-un subsol izolat, fără zgomot de fond. Microfoane cu ultrasunete care înregistrează sunete la frecvenţe cuprinse între 20 şi 250 kilohertzi au fost folosite. Frecvenţa maximă detectată de un adult este de aproximativ 16 kilohertzi.

Înregistrările au fost analizate de algoritmi de învăţare automată. Aceștia au fost special dezvoltaţi pentru a învăța cum să facă distincţia între diferite plante şi diferite tipuri de sunete. În cele din urmă, din înregistrări s-a putut identifica planta şi determina tipul şi nivelul de stres. Astfel, experții au descoperit că plantele „urlă” atunci când sunt tăiate sau trebuie să facă față la alt tipuri de stres. 

Află care e „super planta” care a fost considerată o simplă buruiană până acum.

„În acest studiu, am rezolvat o controversă ştiinţifică foarte veche: am demonstrat că plantele emit sunete,” a spus Hadany.

„Descoperirile noastre sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete de plante. Și că aceste sunete conţin informaţii. De exemplu, despre deficitul de apă sau răni,” a mai spus ea.

„Presupunem că în natură sunetele emise de plante sunt detectate de creaturi din apropiere. Cum ar fi liliecii, rozătoarele, diverse insecte. Și, posibil, de asemenea, de alte plante – care pot auzi frecvenţele înalte şi pot obţine informaţii relevante,” a mai spus ea.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk într-un tricou negru a vorbit despre prototipul robotului umanoid Optimus
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său și ce regrete are legate de ultimele luni din viața sa. În luna februarie a acestui an, au început să fie făcute publice efectele deciziilor departamentului...
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
2
Donald Trump, fotografiat în fața Casei Albe, în iulie 2019. Poartă un costum albastru închis, cravată în dungi și arată cu degetul la cameră
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar, o numire considerată o lovitură pentru Elon Musk, fostul său susținător. Deși Elon Musk a fost unul dintre cei mai mari susținători ai lui Donald Trump în...
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
3
Emblema TikTok pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn închis. Compania a declarat recent că angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
Potrivit unor zvonuri care au apărut online, Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025, mai precis în luna septembrie. TikTok a întâmpinat mai multe probleme în SUA. În ciuda „interdicției” care a fost...
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
4
Imagine cu un controller PlayStation, în fața unui panou albastru PlayStation Plus. Trei jocuri PlayStation Plus vor fi disponibile din ianuarie 2022
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sony a dezvăluit la ce jocuri PlayStation Plus din iulie 2025 vor avea acces abonații serviciului. Ca în fiecare lună, serviciul oferă titluri inedite. Sony a dezvăluit jocurile care vor fi disponibile în iulie...
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
5
Noua serie iPhone 16, pentru care au apărut primele recenzii, lansată pe 9 septembrie 2024, expuse în culori de roz, verde și albastru
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
Pe Internet au apărut zvonuri despre noile culori iPhone 17, care ar fi introduse pentru prima dată de Apple pe piață. Următoarea serie iPhone urmează să fie lansată în doar câteva luni și pe...
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
PARTENERI
×