Potrivit unui studiu recent, plantele emit zgomote de pocnituri și clicuri în frecvențe ultrasonice atunci când sunt stresate. Urechea umană nu poate capta aceste frecvențe, motiv pentru care nu auzim „urlete” plantelor când sunt stresate.
Plantele „urlă” atunci când sunt tăiate. De ce nu aud oamenii zgomotele scoase de floră
Potrivit experților, plantele „urlă” atunci când sunt tăiate, deși oamenii nu pot auzi aceste zgomote fără ajutorul tehnologiei.
Se pare că acest proces ar fi modul în care plantele își exprimă suferința în mediu, potrivit Science Alert.
„Chiar și într-un câmp liniștit, există sunete pe care nu le auzim. Și acele sunete includ informații,” a declarat Lilach Hadany, biolog din cadrul Universității din Tel Aviv. „Sunt animale care pot auzi aceste sunete, așa că există posibilitatea să aibă loc interacțiune acustică.”
Plantele „urlă” atunci când sunt tăiate
Plantele „vorbesc”, dar oamenii nu au ştiut acest lucru deoarece frecvenţa este prea înaltă pentru urechea umană, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv. Aceștia au reuşit să înregistreze şi să analizeze astfel de sunete pentru prima dată, relatează UPI, scrie AGERPRES.
Studiul israelian despre sunetele pe care le produc plantele a fost publicat în revista ştiinţifică Cell. Până acum, oamenii nu știau că plantele „urlă” atunci când sunt tăiate sau trăiesc în alte condiții de stres.
Cercetarea a fost condusă de Hadany. Experții au constatat că plantele emit adesea sunete ultrasonice, de cele mai multe ori atunci când sunt stresate.
Autorii au reuşit să înregistreze sunetul, asemănător cu cel produs de popcorn, în mare parte la roşii şi plantele de tutun. Ei au identificat, de asemenea, sunete produse de cactuşi, porumb şi grâu.
Chiar dacă sunetele sunt emise la aproximativ acelaşi volum ca vocea umană, ele au frecvenţe atât de înalte încât nu sunt niciodată captate de urechea oamenilor, au afirmat cercetătorii care au descoperit că plantele „urlă” atunci când sunt tăiate sau stresate.
Cum a fost posibil să fie plante crescute în sol lunar.
„Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate şi că fiecare plantă şi fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific,” au spus cercetătorii.
„Deşi sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale. Precum liliecii, şoarecii şi insectele,” au afirmat autorii studiului.
Frecvența la care „vorbesc” plantele e prea înaltă pentru a fi auzită de oameni
În prima etapă a studiului, cercetătorii au pus plante într-o cutie acustică dintr-un subsol izolat, fără zgomot de fond. Microfoane cu ultrasunete care înregistrează sunete la frecvenţe cuprinse între 20 şi 250 kilohertzi au fost folosite. Frecvenţa maximă detectată de un adult este de aproximativ 16 kilohertzi.
Înregistrările au fost analizate de algoritmi de învăţare automată. Aceștia au fost special dezvoltaţi pentru a învăța cum să facă distincţia între diferite plante şi diferite tipuri de sunete. În cele din urmă, din înregistrări s-a putut identifica planta şi determina tipul şi nivelul de stres. Astfel, experții au descoperit că plantele „urlă” atunci când sunt tăiate sau trebuie să facă față la alt tipuri de stres.
Află care e „super planta” care a fost considerată o simplă buruiană până acum.
„În acest studiu, am rezolvat o controversă ştiinţifică foarte veche: am demonstrat că plantele emit sunete,” a spus Hadany.
„Descoperirile noastre sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete de plante. Și că aceste sunete conţin informaţii. De exemplu, despre deficitul de apă sau răni,” a mai spus ea.
„Presupunem că în natură sunetele emise de plante sunt detectate de creaturi din apropiere. Cum ar fi liliecii, rozătoarele, diverse insecte. Și, posibil, de asemenea, de alte plante – care pot auzi frecvenţele înalte şi pot obţine informaţii relevante,” a mai spus ea.