Zvonuri despre care ar fi fost prima profesie din lume există de mult timp, însă adevărul e diferit față, potrivit unor experți. Această profesie e practicată în numeroase culturi și astăzi. Experții au vorbit și despre cum a evoluat profesia de-a lungul timpului.
Care a fost cea mai veche profesie din lume, de fapt. Ce slujbă e practicată și azi, din cele mai vechi timpuri
Te-ai întrebat vreodată care e cea mai veche profesie din lume, de fapt? Deși una dintre ele e considerată o slujbă veche de când lumea, se pare că alt job a fost practicat de strămoșii noștri primul.
În timp ce prostituția e considerată cea mai veche profesie din lume, un alt job a fost creat primul. Acesta e practicat și astăzi, în toate colțurile lumii, scrie Daily Mail.
Există și un motiv pentru care aceasta a evoluat de-a lungul timpului. Prima profesie ar fi fost separată de altele, ce aveau de-a face cu crearea obiectelor necesare supraviețuirii.
Cea mai veche profesie din lume a fost șamanismul
Experții susțin că șamanismul a fost prima profesie. Potrivit lor, șamanii ar putea fi considerați primii „profesioniști” din istorie.
Mai mult, pentru că șamanii susțineau că au abilități ”magice”, pot fi considerați și primii specialiști din societate.
Potrivit experților, șamanismul s-a dezvoltat ca urmare a specialiștilor ce au concurat să ofere servicii „magice”. În timp, ei au devenit o parte importantă a comunităților, de-a lungul istoriei.
”Teoria e că sunt lucruri importante pe care vrem să le controlăm – să invocăm ploaia, să chemăm animale, să lecuim boli,” a declarat Manvir Singh, autorul studiului ce a apărut în jurnalul Behavioral and Brain Sciences.
”În toată lumea, oamenii cred că aceste urmări importante și nesigure sunt influențate de forțe invizibile – zei, vrăjitoare, strămoși, zâne și altele,” a continuat Singh despre cea mai veche profesie din lume. „Dar un șaman vine și spune ”Eu pot să controlez asta. Pot să vorbesc cu zânele. Pot să văd semnele vrăjitoarelor. Pot să fiu posedat de un zeu sau să vorbesc cu el.”
Cum a devenit șamanismul prima clasă profesională
Singh susține că procesul de transformare ajută la explicarea evoluției șamanismului. Mai mult, acesta ar explica și modul în care șamanismul a devenit prima clasă profesională din societățile umane.
”Pentru a deveni unul dintre oamenii care gestionează evenimentele nesigure, trebuie să treci prin această transformare,” a continuat Singh despre cea mai veche profesie din lume. ”Acest lucru creează două clase de indivizi – cei care au fost transformați și cei care nu au fost.”
Astfel, se creează o clasă separată de indivizi. Există o cerință de intrare și unde au jurisdicție aproape exclusivă asupra acestor servicii.
– Manvir Singh
Prin acest proces, șamanii devin diferiți față de restul comunității și de cei care au talent la crearea unor unelte. Crearea propriilor unelte sau alte profesii similare nu includ o barieră socială ca cea a șamanismului.
”Între timp, pentru șamani, se dezvoltă într-un sistem în care, pentru a deveni șaman, trebuie să treci printr-un ritual de transformare – acestea sunt cerințele de alăturare.”
Singh speră să studieze și modul în care e gestionată puterea șamanilor la nivelu comunității. Cei care practică această profesie își folosesc abilitățile pentru a avea influență în comunitate. El lucrează și la studii menite să descopere de ce apar alte practici culturale aproape universale. Printre acestea se numără credința în vrăjitorie și compunerea muzicii.
”Șamanismul e una dintre nenumăratele practici culturale ce apar aproape peste tot, dar are caracteristici specifice și bizare,” a continuat Singh despre cea mai veche profesie din lume, șamanismul. ”Aceste detalii universale culturale și sociale – justiție cu pedepse, muzică de dans, vrăjitorie, ceremonii de inițiere, și așa mai departe – sunt printre cele mai misterioase porțiuni fundamentale antropologice. Dat fiind cât am ajuns să știm despre socializare și psihologia umană, acum e o perioadă interesantă să investigăm de ce societățile umane de pretutindeni arată atât de similar.”