Mercur ar putea avea un strat gros de diamante, ce se află la sute de kilometri sub suprafața planetei, susține un nou studiu. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Communications. Experții cred că ar putea elucida misterul legat de compoziția neobișnuită a planetei.
Planeta din Sistemul Solar care are un strat de diamante gros de 15 kilometri. Cât de aproape se află de Pământ
Experții au dezvăluit planeta din Sistemul Solar care are un strat de diamante gros de 15 kilometri și care se află foarte aproape de Pământ.
În plus, ar putea explica și de ce are un câmp magnetic atât de neobișnuit, scrie Live Science.
Deși e una dintre cele mai apropiate planete de Pământ, încă nu au fost elucidate mistere importante legate de acest corp ceresc.
Planeta din Sistemul Solar care are un strat de diamante gros de 15 kilometri
Mercur ar putea avea un strat gros, format din diamante. Stratul s-ar afla la câteva sute de kilometri adâncime, conform unui nou studiu.
Studiul despre planeta din Sistemul Solar ce ar avea diamante poate oferi răspunsuri unor întrebări importante. Mai ales cele legate de compoziţia internă a acestei planete, transmite Live Science, scrie AGERPRES.
Mercur este o planetă misterioasă. Spre exemplu, are un câmp magnetic, care, deşi este mult mai slab decât al Terrei, este surprinzător. Pentru că planeta care-l generează este foarte mică şi aparent inactivă din punct de vedere geologic. De asemenea, Mercur are regiuni neobişnuit de întunecate la suprafaţă. Acestea au fost identificate în cadrul misiunii Messenger, a NASA, drept grafit, o formă de carbon.
Află și care a fost lumea pierdută „ștearsă” de Albert Einstein.
Existenţa acestor regiuni acoperite de grafit la suprafaţa planetei i-a atras curiozitatea lui Yanhao Lin, cercetător la Centre for High Pressure Science and Technology Advanced Research din Beijing şi co-autor al studiului. Conţinutul extrem de ridicat în carbon al planetei Mercur „m-a făcut să înţeleg că ceva foarte special s-a produs probabil la interiorul său”, conform unui comunicat dat publicităţii de cercetătorul chinez.
În pofida ciudăţeniilor de pe această planeta din Sistemul Solar, oamenii de ştiinţă sunt de părere că Mercur s-a format într-un mod similar celorlalte planete telurice din Sistemul Solar. Adică din răcirea unui ocean de magmă. În cazul lui Mercur, acest ocean era probabil bogat în carbon şi silicaţi. Mai întâi, metalele s-au coagulat în interiorul acestui ocean de magmă, formând un nucleu. În timp ce magma rămasă s-a cristalizat formând mantaua şi crusta planetei.
Cum s-ar fi format diamantele pe Mercur
Timp de mai mulţi ani oamenii de ştiinţă au presupus că temperatura şi presiunea mantalei au fost suficient de mari pentru transformarea carbonului în grafit. Cum acesta are o greutate mai mică decât restul mantalei, a ieşit la suprafaţă. Dar un studiu din 2019 sugerează că mantaua lui Mercur poate ajunge până la o adâncime cu 50 de kilometri mai mare decât se credea. Astfel, condiţiile de presiune şi temperatură din zona de frontieră dintre nucleu şi manta ar putea fi suficient de mari pentru tranziţia carbonului în diamant.
Pentru a studia această posibilitate, o echipă de cercetători belgieni şi chinezi, din care a făcut parte şi Yanhao Lin, au creat o „supă” chimică. Aceasta conţine fier, silicat şi carbon. Astfel de amestecuri sunt similare în compoziţie cu anumite tipuri de meteoriţi. Sunt considerate a reproduce condiţiile chimice iniţiale din oceanul de magmă ce acoperea planeta Mercur. Cercetătorii au adăugat în acest amestec şi diferite cantităţi de sulfură de fier. Oceanul de magmă ar fi putut conţine cantităţi mari de sulfuri. În condiţiile în care crusta acestei planete este bogată în sulfuri. Astfel, au concluzionat că Mercur e planeta din Sistemul Solar ce ar avea un strat de diamante de 15 kilometri.
Apoi, echipa a supus aceste amestecuri la presiunea de 7 gigapascali. Adică de aproximativ 70.000 de ori mai mare decât presiunea pe Terra la nivelul mării. Și la o temperatură de 1.970 de grade Celsius. Aceste condiţii erau menite să le reproducă pe cele din adâncurile lui Mercur.
În plus, cercetătorii au folosit simulări pe calculator. Pentru a obţine măsurători mai precise ale presiunii şi temperaturii din zona de frontieră dintre manta şi nucleul planetei. Astfel de modele computerizate sunt folosite pentru a afla mai multe despre structura fundamentală a interiorului planetei.