Pe malul mării din insula nordică a Noii Zeelande, plajele au fost „aprinse” de „aurora mărilor”. Aceasta e reprezentantă de planctonul care înflorește. Culoarea sa albastră poate fi observată în timpul nopții.
Organismele bioluminescente au „aprins” plajele din Noua Zeelandă. Cum explică experții fenomenul rar
Organismele bioluminescente au „aprins” plajele din Noua Zeelandă, într-un fenomen unic care poate fi observat în timpul nopții.
Fenomenul rar apare uneori pe coaste și e urmărit de localnici și imaginile devin virale în întreaga lume.
„Se numește aurora mărilor – precum Aurora Australis pe care o vedem pe cer,” a declarat Sajith Muraleedharan, ce a surprins fenomenul inedit în Napier, scrie The Guardian.
Organismele bioluminescente au „aprins” plajele din Noua Zeelandă
Lumina e activată de mișcare. Pe măsură ce sunt create valuri, există urme ale bioluminescenței planctonului.
„De fiecare dată când vine un val, vezi acest fenomen frumos. E extraordinar – erau mulți oameni acolo, mulți oameni cu familii, unii dintre înotau,” a continuat Muraleedharan. „E un lucru fantastic la care să fii martor.”
Organismele bioluminescente au „aprins” plajele datorită faptului că speciile de fitoplancton înfloresc în acest perioadă. Unele dintre ele folosesc această caracteristică luminoasă pentru a distrage prădătorii.
Vezi imagini inedite cu Plaja Roșie, fenomenul care a uimit oamenii.
Vezi mai multe imagini cu organisme bioluminescente în GALERIA FOTO!
„Dinoflagelații produc lumină atunci când sunt deranjați și vor emite o lumină scurtă, ce durează o fracțiune de secundă – deranjează prădătorul care încearcă să îi consume,” a declarat Karl Safi, expert în ecologia algelor, din cadrul National Institute of Water and Atmospheric Research.
Valurile luminoase sunt imprevizibile, dar, potrivit lui Safi, sunt „comune în nopțile calde și pot să apară și după zile în care plouă intens”. Organismele bioluminescente au „aprins” plajele din Noua Zeelandă acum, dar fenomenul rar are loc în mai multe regiuni din lume.
Organismele nu strălucesc în timpul zilei, fenomenul are loc doar noaptea. Planctonul are un ceas biologic, potrivit lui Safi. Chiar dacă organismele sunt introduse în locuri întunecate, ele nu lucesc.
Organismele bioluminescente au fost folosite și în studii științifice
Dincolo de faptul că oferă un fenomen spectaculos, cu imagini care devin virale în întreaga lume, planctonul bioluminescent e folosit și în condiții de laborator.
Experții îl folosesc pentru a urmări dezvoltarea bolilor infecțioase, în anumite studii științifice. Microbiologul Siouxsie Wiles a realizat astfel de studii cu organismele bioluminescente au „aprins” plajele. Ea susține că e entuziasmată să le vadă și în natură, atunci când strălucesc pe malul mării.
Pe plajele din Noua Zeelandă, mai multe grupuri s-au adunat pentru a observa și surprinde în imagini fenomenul. Există și un sistem de comunicare, prin care membrii se anunță atunci când fenomenul apare pe plaje.
Vezi imagini inedite cu Palatul Meiling, „cel mai mare lanț de aur din lume”.
Mulți dintre ei călătoresc distanțe lungi pentru a vedea plajele strălucitoare.
„Oamenii publică mesaje dacă văd ceva și a fost chiar liniște anul acesta, așa că a fost special să vedem fenomenul acum,” a declarat Wiles.
Fenomenul a avut loc acum în Napier, pe insula nordică din Noua Zeelandă.
„Cu cât îl văd mai multe persoane, cu atât mai bine, zic eu,” a declarat Wiles. „E un fel de fenomen extraordinar, superb – chiar magic.”