Cel mai mare cartof din lume nu e, de fapt, un cartof. Aproape a intrat din greșeală în Cartea Recordurilor Guinness

Cel mai mare cartof din lume s-a dovedit a fi altă plantă, după ce aproape a fost inclus recent în Cartea Recordurilor Guinness. 

Publicat: 22 martie 2022, 14:35
Reclamă

Colin Craig-Brown și soția sa, Donna, din Noua Zeelandă, au crezut că au găsit un cartof de dimensiuni record, pe care l-au poreclit Dug. Acesta avea o greutate de 7.7 kilograme și a devenit rapid viral după ce a fost descoperit.

Reclamă

Acum, Cartea Recordurilor a anunțat cuplul că acel cartof aparține, de fapt, unei alte familii de plante, respectiv Cucurbitaceae, potrivit The Washington Post. Din aceasta fac parte tărtăcuțele și dovlecii. 

De la descoperirea sa, soții Craig-Brown erau convinși că vor intra în Cartea Recordurilor cu descoperirea lor. În urma unei analize realizate de experți, cartoful Dug s-a dovedit a fi o tărtăcuță, însă. 

Cel mai mare cartof din lume nu e, de fapt, un cartof

Colin și Donna au aflat că au de-a face cu altă plantă atunci când au primit un email din partea Guinness World Records. 

„Din păcate, specimenul nu e un cartof și e, de fapt, tuberculul unui tip de tărtăcuță,” scria în email-ul primit de la un reprezentant Guinness. „Din acest motiv, trebuie să descalificăm cererea.” 

Reclamă
Reclamă

Soții Craig-Brown, ce credeau că au descoperit cel mai mare cartof din lume, trăiesc pe o fermă din regiunea Waikato, Noua Zeelandă. 

Ei au descoperit „cartoful” Dug în august 2021. Colin a tăiat o bucată din el și a gustat-o crudă. Din momentul în care a fost găsit, Dug a devenit viral pe Internet. 

În acest moment, „cartoful” Dug se află în congelatorul cuplului. 

„Arăta ca un cartof, avea gust de cartof, a crescut ca un cartof,” a declarat Colin. „Așa că am presupus că e un cartof.” 

În urma atenției primite, cuplul a decis să depună o cerere la Cartea Recordurilor. În urma acesteia, Dug ar fi fost inclus în categoria cel mai mare cartof din lume. În acest moment, titlul e deținut de Peter Glazebrook, din Marea Britanie. Cartoful lui, cu o greutate de aproape 5 kilograme, a doborât recordul în 2011. 

În plus, descoperirea a fost autentificată de mai mulți experți, inclusiv un agronomist specializat pe cultivarea legumelor. Unde se găsește planta care ”nu poate muri”.

„Avea foarte mare încredere că, da, evident, e un cartof,” a continuat Colin. „Niciodată nu au existat îndoieli, de la nimeni care s-a uitat la el sau care l-a atins.”

ADN-ul „cartofului” Dug a scos la iveală faptul că face parte din familia Cucurbitaceae

Experți din cadrul New Zealand Institute for Plant and Food Research și analiști din cadrul Science and Advice for Scottish Agriculture (SASA) au infirmat faptul că Dug ar fi un cartof. 

Aceștia au concluzionat că leguma neobișnuită e, de fapt, un tubercul, nu cel mai mare cartof din lume. În acest caz, planta e o tărtăcuță. Din această categorie fac parte fructele care au un exterior tare, precum dovleacul, bostanul sau castravetele. 

„Am realizat mai multe teste pe mostre din Dug, dar nu se comporta așa cum se comportă un cartof,” a declarat Samantha Baldwin, cercetător din cadrul New Zealand Institute for Plant and Food Research. „După aceea, am trimis mostre în Scoția, pentru o analiză mai detaliată.” 

„Dug e o tărtăcuță, se pare,” a declarat Alex Reid, cercetător în cadrul SASA, despre cel mai mare cartof din lume. „Am studiat secvențe ADN și am descoperit că ADN-ul se apropia mai mult de membrii familiei tărtăcuțelor.” 

În urma investigației, Adam Millward, din cadrul Cărții Recordurilor Guinness, a declarat: „A fost o aventură fascinantă, dar suntem bucuroși că am descoperit rădăcină – sau mai degrabă tuberculul – acestei probleme.” 

În ciuda clarificărilor oferite de experți, soții Craig-Brown susțin că nu au crescut niciodată tărtăcuțe în grădină. În schimb, au crescut hibrizi de castravete. În unele situații, aceștia pot duce la plante neobișnuite, precum Dug. 

Despite the definitive results, the Craig-Browns were very confused, since “I’ve never had a gourd in the garden,” Colin said. Află cum migrează copacii.

În acest moment, „cartoful” Dug se află în congelatorul soților Craig-Brown. La un moment dat, acesta va fi aruncat. Cuplul plănuiește să creeze un mulaj după fructul neobișnuit care a devenit cunoscut în întreaga lume.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu planetă Pământ, cu soarele în partea de sus, ce nu arată rotația Pământului
Ce s-ar întâmpla dacă rotația Pământului s-ar opri. Planeta s-ar transforma complet
Ce s-ar întâmpla dacă rotația Pământului s-ar opri. Planeta s-ar transforma complet
Imagine cu un țânțar pe pielea unui om, cu fundal verde în spate. Experții au explicat de ce țânțarii ciupesc mai mult unele persoane
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
Cometă strălucitoare, surprinsă în 2020, cu o coasă albă cu albastru, pe cerul de noapte. Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a fost observat recent
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×