Cel mai mare cartof din lume nu e, de fapt, un cartof. Aproape a intrat din greșeală în Cartea Recordurilor Guinness

Cel mai mare cartof din lume s-a dovedit a fi altă plantă, după ce aproape a fost inclus recent în Cartea Recordurilor Guinness. 

Publicat: 22 martie 2022, 14:35
Reclamă

Colin Craig-Brown și soția sa, Donna, din Noua Zeelandă, au crezut că au găsit un cartof de dimensiuni record, pe care l-au poreclit Dug. Acesta avea o greutate de 7.7 kilograme și a devenit rapid viral după ce a fost descoperit.

Acum, Cartea Recordurilor a anunțat cuplul că acel cartof aparține, de fapt, unei alte familii de plante, respectiv Cucurbitaceae, potrivit The Washington Post. Din aceasta fac parte tărtăcuțele și dovlecii. 

De la descoperirea sa, soții Craig-Brown erau convinși că vor intra în Cartea Recordurilor cu descoperirea lor. În urma unei analize realizate de experți, cartoful Dug s-a dovedit a fi o tărtăcuță, însă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai mare cartof din lume nu e, de fapt, un cartof

Colin și Donna au aflat că au de-a face cu altă plantă atunci când au primit un email din partea Guinness World Records. 

„Din păcate, specimenul nu e un cartof și e, de fapt, tuberculul unui tip de tărtăcuță,” scria în email-ul primit de la un reprezentant Guinness. „Din acest motiv, trebuie să descalificăm cererea.” 

Reclamă
Reclamă

Soții Craig-Brown, ce credeau că au descoperit cel mai mare cartof din lume, trăiesc pe o fermă din regiunea Waikato, Noua Zeelandă. 

Ei au descoperit „cartoful” Dug în august 2021. Colin a tăiat o bucată din el și a gustat-o crudă. Din momentul în care a fost găsit, Dug a devenit viral pe Internet. 

În acest moment, „cartoful” Dug se află în congelatorul cuplului. 

„Arăta ca un cartof, avea gust de cartof, a crescut ca un cartof,” a declarat Colin. „Așa că am presupus că e un cartof.” 

În urma atenției primite, cuplul a decis să depună o cerere la Cartea Recordurilor. În urma acesteia, Dug ar fi fost inclus în categoria cel mai mare cartof din lume. În acest moment, titlul e deținut de Peter Glazebrook, din Marea Britanie. Cartoful lui, cu o greutate de aproape 5 kilograme, a doborât recordul în 2011. 

În plus, descoperirea a fost autentificată de mai mulți experți, inclusiv un agronomist specializat pe cultivarea legumelor. Unde se găsește planta care ”nu poate muri”.

„Avea foarte mare încredere că, da, evident, e un cartof,” a continuat Colin. „Niciodată nu au existat îndoieli, de la nimeni care s-a uitat la el sau care l-a atins.”

ADN-ul „cartofului” Dug a scos la iveală faptul că face parte din familia Cucurbitaceae

Experți din cadrul New Zealand Institute for Plant and Food Research și analiști din cadrul Science and Advice for Scottish Agriculture (SASA) au infirmat faptul că Dug ar fi un cartof. 

Aceștia au concluzionat că leguma neobișnuită e, de fapt, un tubercul, nu cel mai mare cartof din lume. În acest caz, planta e o tărtăcuță. Din această categorie fac parte fructele care au un exterior tare, precum dovleacul, bostanul sau castravetele. 

„Am realizat mai multe teste pe mostre din Dug, dar nu se comporta așa cum se comportă un cartof,” a declarat Samantha Baldwin, cercetător din cadrul New Zealand Institute for Plant and Food Research. „După aceea, am trimis mostre în Scoția, pentru o analiză mai detaliată.” 

„Dug e o tărtăcuță, se pare,” a declarat Alex Reid, cercetător în cadrul SASA, despre cel mai mare cartof din lume. „Am studiat secvențe ADN și am descoperit că ADN-ul se apropia mai mult de membrii familiei tărtăcuțelor.” 

În urma investigației, Adam Millward, din cadrul Cărții Recordurilor Guinness, a declarat: „A fost o aventură fascinantă, dar suntem bucuroși că am descoperit rădăcină – sau mai degrabă tuberculul – acestei probleme.” 

În ciuda clarificărilor oferite de experți, soții Craig-Brown susțin că nu au crescut niciodată tărtăcuțe în grădină. În schimb, au crescut hibrizi de castravete. În unele situații, aceștia pot duce la plante neobișnuite, precum Dug. 

Despite the definitive results, the Craig-Browns were very confused, since “I’ve never had a gourd in the garden,” Colin said. Află cum migrează copacii.

În acest moment, „cartoful” Dug se află în congelatorul soților Craig-Brown. La un moment dat, acesta va fi aruncat. Cuplul plănuiește să creeze un mulaj după fructul neobișnuit care a devenit cunoscut în întreaga lume.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Cangur mic, care se uită spre cameră, pe fundal verde cu iarbă, pentru a ilustra animalele care ar fi „mult mai evoluate”
Animalele care ar fi „mult mai evoluate” decât celelalte mamifere, inclusiv oamenii. De ce sunt atât de deosebite
Animalele care ar fi „mult mai evoluate” decât celelalte mamifere, inclusiv oamenii. De ce sunt atât de deosebite
Imagine cu Pământul și atmosfera cu nori, pe un funda albastru. Experții cred că au descoperit ce provoacă dezechilibrul energetic al Pământului
Experții au aflat de ce erau zilele mai scurte în trecut. Cât de mult durau
Experții au aflat de ce erau zilele mai scurte în trecut. Cât de mult durau
Femeie îmbrpcată în roz, care se ține de frunte. Problema de sănătate care ar afecta 50% din populația planetei e mai comună în rândul femeilor
Cum influențează frica deciziile femeilor. Efectul nu a fost observat la bărbați
Cum influențează frica deciziile femeilor. Efectul nu a fost observat la bărbați
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Bill Gates, la evenimentul International Import Expo, China, 2018. Stă într-un fotoliu alb și e îmbrăcat într-un costum închis la culoare. Bill Gates a recunoscut recent care a fost cea mai mare greseala din cariera sa
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Bill Gates a dezvăluit care sunt singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit propriilor sale estimări legate de modul în care va schimba inteligența artificială societatea. Atunci când vine vorba de avansul...
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
2
Imagine cu un router alb, cu 3 antene și grilaj de metal. Se află pe un birou alb, lângă un ghiveci alb, cu o plantă verde. Nu mulți știu care e diferența dintre router și modem. Experții au oferit sfaturi și despre unde trebuie să pui routerul Wifi
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
Experții au dezvăluit cele 7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei să nu ai probleme cu semnalul Wi-Fi și să ai un Internet rapid. Există numeroase trucuri prin...
7 obiecte pe care nu trebuie să le pui lângă router dacă vrei Internet rapid. Cum afectează semnalul Wi-Fi
3
Telefon iPhone alb, ținut în mână de o utilizatoare, pe fundal bej, cu probleme cu bateria pe ecran. Experții recomandă să ștergi această aplicație dacă vrei să prelungești durata bateriei telefonului
Greșeala care îți „omoară” bateria telefonului. La ce obicei trebuie să renunți de urgență
Experții au dezvăluit care e greșeala care îți „omoară” bateria telefonului, pe care o fac milioane de utilizatori în fiecare zi.  Recent, pe un forum Reddit, utilizatorul @AsketRS22 a oferit „sfaturi pentru durata bateriei...
Greșeala care îți „omoară” bateria telefonului. La ce obicei trebuie să renunți de urgență
4
Telefon ținut în mână cu WhatsApp pe ecran, ținut de o femeie îmbrăcată în portocaliu. WhatsApp introduce noi opțiuni pentru protejarea datelor personale
Cum găsești rapid mesajele în WhatsApp. Platforma adaugă o nouă funcție importantă
Te-ai întrebat cum găsești rapid mesajele în WhatsApp? O nouă funcție din aplicație îți va permite să le identifici rapid în conversații. Cei care au numeroase conversații în aplicația WhatsApp uneori au dificultăți atunci...
Cum găsești rapid mesajele în WhatsApp. Platforma adaugă o nouă funcție importantă
5
Celebrele piramide din Giza, construite în deșert, cu cerul albastru pe fundal. Ultima piramidă regală construită în Rgipt avea mormântul construit în spatele ei
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
Mulți nu știu cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt, și când a fost construită prima astfel de structură în fostul regat. Piramidele sunt un simbol al puterii faraonilor din trecut și...
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
PARTENERI
×