Aurora polară ar putea să apară și mai puternic pe cer în urma unei ejecții de masă coronară „canibală”. În plus, luminile vor fi văzute și în teritorii mai sudice decât de obicei, precum nordul Statelor Unite.
O erupție solară „canibală” se va izbi de Pământ. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O erupție solară „canibală” se va izbi de Pământ, după ce va călători prin spațiu cu o viteză de peste 3 milioane de km/h.
Experții au detectat 17 erupții solare ce provin dintr-o singură pată solară, potrivit Live Science.
Două dintre aceste erupții solare se îndreaptă direct către Pământ și călătoresc prin spațiu cu o viteză de 3.027.599 de km/h.
O erupție solară „canibală” se va izbi de Pământ
Cele 2 erupții s-au contopit într-o „ejecție de masă coronară canibală”. Atunci când se va izbi de câmpul magnetic al Pământului, va duce la o furtună geomagnetică G3 puternică, potrivit Space Weather Prediction Center (SWPC), din cadrul The National Oceanic and Atmospheric Administration.
Furtunile G3 sunt clasificate drept furtuni geomagnetice puternice. Erupția solară ar putea avea un efect notabil, astfel încât aurora boreală să se vadă până în Pennsylvania, Iowa și Oregon, în SUA.
O erupție solară „canibală” se va izbi de Pământ după ce a fost lansată în spațiu din pata solară numită AR2975. Pata a emis particule încărcate electric din plasma Soarelui începând cu 28 martie.
Petele solare sunt arii pe suprafața Soarelui în care câmpuri geomagnetice puternice, create de fluxul încărcării electrice, se încalecă înainte să se desfacă brusc. Ejecția de energie care rezultă în urma acestui fenomen lansează explozii de radiație, numite erupții solare sau ejecții de masă coronară.
Recent, experții au descoperit unde neobișnuite de pe suprafața Soarelui, care nu pot fi explicate.
Ejecțiile de masă coronară „canibale” au loc atunci când erupțiile solare rapide ajung din urmă erupțiile precedente, în aceeași zonă a spațiului. Ca urmare, consumă anumite particule și formează o undă imensă, combinată. Aceasta duce la o furtună geomagnetică puternică.
O erupție solară „canibală” se va izbi de Pământ pentru că 2 ejecții s-au combinat. Acestea se vor interacționa cu Pământul și câmpul magnetic.
Ejecțiile de masă coronară ajung pe Pământ în 15-18 ore
Potrivit SWPC, aceste ejecții de masă coronară ajung pe Pământ, de la Soare, în 15-18 ore. Atunci când se izbesc de câmpul magnetic, acesta se comprimă din cauza undelor de particule. Acestea se ondulează pe liniile câmpului magnetic și agită moleculele din atmosferă.
O erupție solară „canibală” se va izbi de Pământ la finalul lunii martie. Ca urmare, aurora polară va fi vizibilă pe distanțe mult mai mari.
Potrivit experților, energia furtunii va fi absorbită de câmpul magnetic al Pământului. Furtunile solare puternice au, însă, potențialul să producă avarii. Furtunile G3 pot cauza „probleme intermitente cu navigația sateliților și navigația solară de frecvență redusă”, potrivit SWPC.
În luna februarie, 40 de sateliți Starlink au fost afectați de o furtună solară. Experții estimează că cea mai mare furtună solară din istoria contemporană a fost Evenimentul Carrington, din 1859.
Aceasta ar fi avut aceeași energie ca 10 miliarde de bombe atomice de 1 megatonă. Află ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară, potrivit experților.
După ce s-au izbit de Pământ, particulele solare au distrus sisteme de telegraf din întreaga lume. Aurora boreală a fost atât de puternică încât a putut fi observată și în zona Caraibe.