Grupul neobișnuit de urși polari a fost considerat, inițial, ca parte a unei populații din apropiere. Acesta a reușit să se ascundă în fața noastră, timp de sute de ani. Urșii trăiesc în apropiere fiordurilor și vânează pe platforme de gheață care se desprind de mal, de obicei.
O populație secretă de urși polari a fost găsită într-o locație considerată imposibilă. Descoperirea care a uimit experții
O populație secretă de urși polari a fost găsită în Groenlanda, într-o locație considerată imposibilă până acum. Pentru cea mai mare parte din an, zona nu are platformele de gheață marină pe care aceste mamifere le folosesc pentru a vâna.
Noua descoperire sugerează că unii urși polari se pot adapta la un mediu ce nu include acele platforme, scrie Live Science.
Experții au fost îngrijorați pentru această specie. Din cauza încălzirii globale, platformele de gheață dispar într-un ritm alarmant.
O populație secretă de urși polari a fost găsită într-o locație considerată imposibilă
„Gheața ghețarilor ar putea ajuta un număr restrâns de urși polari să supraviețuiască pentru perioade mai lungi, în contextul încălzirii globale, dar nu e disponibilă pentru majoritatea urșilor polari,” a declarat Kristin Laidre, conducătoarea studiului. Ea e un expert din cadrul Centrului de Științe Polare al Universității din Washington.
Chiar dacă o populație secretă de urși polari a fost găsită în acea zonă, acest lucru nu înseamnă că specia nu e în pericol.
Acest tip de gheață provenită de la ghețari se găsește doar într-o fracțiune din zonele în care trăiesc urșii polari.
Până acum, experții au descoperit 19 subspecii de urși polari (Ursus maritimus), ce trăiesc la Cercul Arctic. Una dintre aceste populații trăiește într-o regiune din Groenlanda. Aceasta se întinde pe o distanță de 3.200 de kilometri.
Până acum, experții credeau că au de-a face cu o singură populație. În urma unui studiu amănunțit, și-au dat seama că au de-a face cu 2 populații diferite.
Specialiștii au analizat date din ultimii 36 de ani. Acestea au fost obținute cu ajutorul unor zgărzi GPS. Potrivit acestora, urșii din sud-estul Groenlandei nu au trecut de latitudinea de 64 de grade nord. Urșii din nord-est nu treceau de aceeași latitudine, în cealaltă direcție.
În plus, experții au obținut și mostre ADN de la urși. Acestea au confirmat că urșii fac parte din 2 grupuri diferite. Astfel, o populație secretă de urși polari a fost găsită cu ajutorul acestui studiu.
Populația include aproximativ 300 de urși polari
Studiul a fost publicat în jurnalul Science. Potrivit acestuia, populația din sud-estul Groenlandei include în jur de 300 de specimene. Noul grup e cel mai divers din punct de vedere genetic din cele 20 de populații găsite în Arctic.
Potrivit datelor ADN, aceste specimene, ce fac parte din o populație secretă de urși polari, au fost separați de grupul din nord-estul Groenlandei de aproximativ 200 de ani.
Urșii polari se află în stadiu critic de dispariție. În acest moment, se mai găsesc doar 36.000 de exemplare în sălbăticie. Unele studii recente sugerează că specia ar putea să dispară până la finalul anului, din cauza încălzirii globale.
Recent, o „lume ascunsă” a fost descoperită sub gheața din Antarctica.
În ciuda faptului că e cel mai mare prădător terestru, urșii polari au nevoie de platforme de gheață pentru a vâna. Ei au o dietă predominant acvatică, formată în mare parte de foci. Urii nu pot vâna fără gheață, dar noul studiu sugerează că unii dintre ei ar putea folosi mai multe tipuri de gheață decât se credea până acum. În plus, populația descoperită acum se află într-o locație greu accesibilă pentru oameni. Ca urmare, acești urși sunt mai protejați de vănători.
Recent, un vulcan din Antarctica s-a trezit și a cauzat un „roi” record de cutremure – află cum explică experții fenomenul inedit.
Un detaliu notabil e că rata de nașteri din această populație e mult mai mică decât în alte grupuri. Experții suspectează că acest lucru e cauzat de faptul că trăiesc într-un mediu dificil de străbătut.