Pata solară, numită AR3038, are un diametru de 31.900 de kilometri, de 2.5 ori mai mare decât cel al Pământului. Dimensiunea petei s-a dublat în doar 24 de ore, de pe 19 iunie pe 20 iunie, potrivit Spaceweather.com, un site care urmărește erupțiile solare, furtunile geomagnetice și alte evenimente meteo cosmice.
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în doar 24 de ore, spre uimirea experților. În acest moment, pata solară e de 2.5 ori mai mare decât planeta noastră.
Petele solare sunt porțiuni întunecate pe suprafața Soarelui, unde se înnoadă câmpuri magnetice puternice, înainte să se rupă brusc. Acestea sunt formate de fluxul încărcăturilor electrice din plasma Soarelui, scrie LiveScience.
Energia care e eliberată duce la erupțiile solare și generează jeturi explozive de material solar numite ejecții de masă coronală.
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore
„Ieri, pata solară AR3038 era mare. Azi, e enormă. Pata solară care crește rapid și-a dublat dimensiunea în doar 24 de ore,” relatează Spaceweather.com despre AR3038, o pată solară enormă îndreptată către Pământ. „AR3038 are un câmp magnetic „beta-gamma” de neoprit care are îndeajuns de multă energie pentru o erupție solară de clasa M și e îndreptată direct către Pământ.”
Atunci când o erupție solară se izbește de atmosfera Pământului, razele X ale erupției și radiația ultravioletă ionizează atomii. Ca urmare, undele radio nu se mai pot propaga la fel. Astfel de evenimente au loc în zonele de pe Pământ care sunt luminate de Soare când are loc o erupție solară. Astfel de evenimente sunt clasificate de la R1 la R5, în funcție de severitate.
Ce cred experții că sunt undele neobișnuite de pe suprafața Soarelui care nu pot fi explicate, de fapt.
În aprilie și mai, 2 erupții solare au cauzat pene radio R3 în Australia și Asia. Cum aceste erupții au viteza luminii, ajung pe Pământ în doar 8 minute de la o distanță medie de 150 de milioane de kilometri.
Dacă o pată solară îndreptată spre Pământ se formează lângă ecuatorul Soarelui (ca în cazul AR3038), durează aproximativ 2 săptămâni ca aceasta să se mute pe suprafața stelei, până când e îndreptată în altă direcție.
În acest moment, AR3038, o pată solară enormă îndreptată către Pământ, e puțin mai la nord față de ecuatorului Soarelui. În plus, a traversat aproape jumătate din distanța necesară pe suprafața stelei. Ca urmare, pata va mai fi îndreptată spre Pământ doar câteva zile.
Pata solară ar putea produce erupții solară de clasa M
Dacă pata solară va produce vreo erupție solară, aceasta va fi de clasa M. Erupțiile solare din aceasta categorie „în mod obișnuit, duc la pene radio scurte, care afectează regiunile polare ale Pământului”, dincolo de furtuni cu radiații minore, potrivit Agenției Spațiale Europene.
Erupțiile solare de clasa M sunt cele mai frecvente. AR3038, o pată solară enormă îndreptată către Pământ, nu va duce la erupții solare de clasa X. Acestea sunt cele mai puternice.
Recent, erupție solară „canibală” s-a izbit de Pământ – când a avut loc evenimentul cosmic și ce efecte a avut.
Erupțiile solare pot emite și material solar. Atunci când acesta e absorbit de câmpul magnetic al Pământului, pot să apară furtuni geomagnetice.