O furtună solară neobișnuit de puternică ar putea avea loc în spațiu vineri, au avertizat experții. Dacă va avea loc, ar fi primul astfel de eveniment din ultimii 20 de ani. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din SUA deja a emis o alertă de furtună geomagnetică G4.
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmpla așa ceva
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și GPS atunci când se va izbi de Pământ săptămâna aceasta.
E prima dată când o astfel de alertă a fost dată din 2005. Atunci, Pământul a fost lovit de cea mai mare doză de radiație din ultima jumătate de secol, scrie Daily Mail.
De această dată, evenimentul neobișnuit ar putea cauza bruiaje la nivelul rețelelor GPS, de energie sau de telefonie mobilă, susține NOAA. E posibil ca cauzeze și o auroră pe cer deasupra SUA.
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul
În ultima săptămână au avut loc mai multe explozii solare. În cadrul acestora, Soarele a emis cantități mari de plasmă în spațiu. Motiv pentru care NOAA a emis alerta G4.
În alertă, experții au avertizat că o „furtună geomagnetică severă” ar putea avea loc vineri – sâmbătă. Cercetătorii au explicat cum poate o astfel de furtună să afecteze milioane de oameni pe Pământ.
„Space Weather Prediction Center (SWPC), din cadrul NOAA, monitorizează Soarele în urma unor explozii solare și ejecții de masă coronală (CME) ce au început pe 8 mai,” scria în mesajul de urgență.
„E posibil ca aceste condiții severe de furtună geomagnetică să persiste și în weekend din cauza altor erupții solare,” a continuat alerta.
„Un grup mare de pete solare a creat mai multe furtuni solare puternice de miercuri,” continua mesajul. „Cel puțin 5 explozii asociate cu evenimente CME par să fie îndreptate către Pământ. Experții SWPC vor monitoriza echipamentele spațiale NOAA și NASA pentru a determina începutul furtunii geomagnetice.”
O astfel de „furtună geomagnetică severă” poate avea efecte notabile asupra Pământului. Mai ales la nivelul frecvențelor radio și rețelelor GPS.
Fenomenele CME sunt explozii de plasmă din coroana Soarelui. Duc la furtuni geomagnetice atunci când sunt îndreptate spre Pământ.
Furtuna ar putea continua și în weekend
Experții estimează că furtuna ar începe în noaptea de vineri spre sâmbătă. Dar e posibil ca aceste condiții să continue și în restul weekend-ului.
„Furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii din orbita Pământului și de la suprafața Pământului,” au continuat experții. AStfel, furtuna ar „putea afecta comunicațiile, rețelele de energie, navigare, radio și operațiunile sateliților”.
În plus, o astfel de „furtună geomagnetică severă” ar putea să și „întrerupă Internetul” pentru anumiți utilizatori.
„SWPC a avertizat operatorii acestor sisteme, pentru ca aceștia să poată lua măsuri,” au continuat experții. „Furtunile geomagnetice pot duce și la aurore spectaculoase pe Pământ.”
O astfel de furtună afectează semnificativ magnetosfera Pământului. Aceasta e aria din jurul Pământului care e controlată de câmpul magnetic al planetei. Furtuna din acest weekend intră în categoria G4. Ultima dată când a fost emisă o alertă similară a fost pe 20 ianuarie 2005. După doar 15 minute, o furtună s-a izbit de Pământ. În 2004, o furtună G5 a dus la probleme cu energia în Suedia și a afectat chiar uzine din Africa de Sud. De această dată, SUA ar putea fi cele mai afectate.