Momentul inedit în care o gaură neagră s-a trezit la viață a fost surprins de cercetători. Obiectul cosmic are o masă fantastică

Cercetătorii au surprins momentul inedit în care o gaură neagră s-a trezit la viață, un fenomen ce i-a uimit prin intensitatea sa. 

Publicat: 19 iunie 2024, 15:48 / Actualizat: 19 iunie 2024, 16:48
Reclamă

Creșterea luminozității unei galaxii îndepărtate a fost un mister până acum. Experții au descoperit că fenomenul a fost cauzat de revenirea la viață a unei găuri negre supermasive. Obiectul cosmic are o masă de 1 milion de ori mai mare decât cea a Soarelui. 

Mai multe decenii de observații nu au scos nimic remarcabil la iveală în galaxia distantă care se află în constelația Fecioarei.

Dar acest lucru s-a schimbat în anul 2019. Atunci, astronomii au observat o creștere bruscă a luminozității, fenomen ce durează până astăzi. Recent, experții și-au dat seama că au observat un proces inedit, scrie The Guardian.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Momentul inedit în care o gaură neagră s-a trezit la viață a fost surprins de cercetători

În centrul galaxiei Calea Lactee se află o gaură neagră supermasivă cu o masă de patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, numită Sagittarius A*.

Unii oameni de ştiinţă au spus că este „un gigant blând” datorită liniştii sale. Însă, într-o bună zi, ea ar putea deveni o adevărată bestie, informează Reuters, scrie AGERPRES. Dar, recent, experții au observat o altă gaură neagră, ce s-a trezit la viață. 

Reclamă
Reclamă

Oamenii de ştiinţă au anunţat recent că au observat în timp real o strălucire spectaculoasă în centrul unei alte galaxii. Strălucirea e cauzată de trezirea unei găuri negre supermasive din starea sa latentă. Gaura neagră a început „să se îndoape” cu materia aflată în proximitatea sa. A fost pentru prima dată când acest proces de „trezire” a fost vizionat chiar în timp ce se petrece.

Telescoape terestre şi de pe orbită au fost utilizate pentru a urmări evenimente care se petrec în centrul galaxiei SDSS1335+0728. E aflată la aproximativ 360 de milioane de ani-lumină de Terra, în constelaţia Fecioarei. Un an-lumină reprezintă distanţa pe care lumina o parcurge într-un an calendaristic (9,5 trilioane de kilometri).

Găurile negre sunt obiecte cosmice extraordinar de dense. Au o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa de atracţia lor. Dimensiunile lor variază de la o masă echivalentă cu cea a unei singure stele până la mastodonţii care se află în centrul multor galaxii, de milioane şi chiar de miliarde de ori mai masivi. Această gaură neagră care s-a trezit la viață are o masă de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Mediul din jurul unei găuri negre supermasive poate fi extraordinar de violent. Deoarece aceasta sfărâmă stele şi înghite orice alt material care se află în raza sa gravitaţională. 

Gaura neagră deja a început să „mănânce” material din jurul ei 

Potrivit cercetătorilor, se pare că în jurul găurii negre supermasive SDSS1335+0728 s-a format un disc rotativ de material difuz. O parte din materie a fost deja consumată. Un astfel de disc – denumit disc de acreţie – radiază energie la temperaturi foarte ridicate. Uneori poate eclipsa o întreagă galaxie.

O regiune luminoasă şi compactă precum aceasta, alimentată de o gaură neagră supermasivă aflată în centrul unei galaxii, se numeşte „nucleu galactic activ”. Acest fenomen a fost observat și pentru această gaură neagră care s-a trezit la viață. 

„Aceste nuclee se caracterizează prin faptul că emit cantităţi mari de energie la o varietate de lungimi de undă, de la raze radio la raze gamma. Ele sunt considerate unele dintre cele mai luminoase obiecte din Univers”, a declarat astrofizicianul Paula Sanchez Saez de la Observatorul European de Sud din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

„Studierea nucleelor galactice active este crucială pentru înţelegerea evoluţiei galaxiilor şi a fizicii găurilor negre supermasive”, a adăugat Paula Sanchez Saez.

Această galaxie are un diametru de aproximativ 52.000 de ani-lumină. Are și o masă echivalentă cu aproximativ 10 miliarde de stele de mărimea Soarelui. A fost observată timp de decenii înainte de a fi detectate schimbări bruşte în 2019. Luminozitatea din centrul galaxiei a crescut în observaţiile efectuate de atunci.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Explozie cosmică, precum cea unică în viață, în nuanțe de albastru, pe fundal negru
Cum pot muri stelele. Experții au descoperit un mod complet nou
Cum pot muri stelele. Experții au descoperit un mod complet nou
Imagine din ocean, cu lumina care se strecoară printre stânci, similar cu un ocean sub suprafața Pământului
Schimbarea din oceane care ar putea distruge planeta. De ce e în pericol Pământul
Schimbarea din oceane care ar putea distruge planeta. De ce e în pericol Pământul
Gaură neagră, cu margine mov, pe fundal negru. Recent, experții au creat o gaură neagră în laborator
Experții au descoperit o gaură neagră extrem de rară. De ce e atât de diferită
Experții au descoperit o gaură neagră extrem de rară. De ce e atât de diferită
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Medicament Ozempic, cu albastru și roșu, pe fundal alb. E medicamentul „pentru slăbit” care îngrijorează doctorii
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit a atras atenția în urma unui studiu recent în care ar fi dat rezultatele mai bune atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Ozempic a devenit cunoscut...
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
2
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
În cadrul evenimentului Galaxy Unpacked de pe 10 iulie 204, Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, noul inel smart al companiei. Samsung Galaxy ring a fost anunțat în cadrul Samsung Unpacked 2024 pe 10 iulie,...
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
3
2 telefoane Galaxy Z Flip 5, lansate în 2023, pe fundal alb, acum că Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6, cele mai recente telefoane pliabile oferite de gigantul tech din Coreea de Sud. La fel precum celelalte smartphone-uri Samsung lansate în acest an, noile dispozitive...
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
4
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
Experții au anunțat că 2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi din iulie 2024, într-un spectacol astronomic inedit din această vară. La finalul lunii iulie 2024, vom avea parte de un...
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
5
Platforma și logo-ul Facebook pe ecranul unui telefon. Un utilizator dă un like la o postare cu logo-ul Facebook. Mulți se întreabă cum verifici dacă te-a blocat cineva pe Facebook
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
Te-ai întrebat cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook? Există trucuri simple, în funcție de dispozitivul pe care îl folosești.  Pentru utilizatorii rețelelor de socializare care au îngrijorări legate de securitatea datelor,...
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
PARTENERI
×