Căutarea unor planete din Sistemul Solar sau din apropierea lui, care încă nu au fost descoperite, nu reprezintă o ramură nouă a științei. Printre cele mai cunoscute astfel de corpuri cerești care încă nu au fost descoperite se numără Planeta 9 (sau Planeta X).
Lumea pierdută care a fost „ștearsă” de Albert Einstein. De ce sunt unii experți fascinați de planeta Vulcan
Experții continuă să fie fascinați de lumea pierdută care a fost „ștearsă” de Albert Einstein, numită planeta Vulcan.
Nu mulți au auzit și de planeta Vulcan, numită și „planeta de foc”, potrivit Forbes.
De la mijlocul secolului 19, până acum aproape 100 de ani, unii experți credeau că există o planetă mai apropiată de Soare decât Mercur.
Lumea pierdută care a fost „ștearsă” de Albert Einstein
Planeta a fost numită Vulcan, dar existența ei nu a fost dovedită niciodată. Mai mult, căutarea planetei a fost abandonată datorită teoriei relativității, elaborată de Albert Einstein. Teoria relativității a schimbat percepția oamenilor asupra gravitației și a modului în care funcționează. Această forță e influențată de prezența unor obiecte masive, precum planetele și stelele.
Astfel, planeta Vulcan a devenit lumea pierdută care a fost „ștearsă” de teoriile lui Albert Einstein.
În 1859, astronomul francez Urbain Le Verrier a realizat că nu poate explica orbita excentrică a planetei Mercur folosind teoria gravitației elaborată de Isaac Newton. Ca urmare, Le Verrier a crezut că e posibil ca o altă planetă să se afle între Mercur și Soare. Astronomul credea că doar existența unui astfel de corp ceresc poate explica orbita inedită.
Le Verrier a folosit calcule similare pentru orbita Uranus și a prezis corect poziția unei planete noi pentru știință atunci, Neptun, în 1846. Ca urmare, cercetători din întreaga lume au crezut noua teorie a astronomului. Planeta a fost numit Vulcan, după zeul focului, pentru că a fost descrisă și drept „planeta de foc”.
„Era o convingere în multe arii că exista o planetă care se afla între Mercur și Soare. Dar se credea că aceasta nu poate fi văzută din cauza luminii generată de Soare,” a declarat Daniel Kennefick, autorul No Shadow of a Doubt: The 1919 Eclipse That Confirmed Einstein’s Theory of Relativity.
„Unii oameni chiar credeau că au văzut Vulcan în timpul eclipselor solare. Și era un obicei comun să te uiți după Vulcan la aceste evenimente, pentru că strălucirea Soarelui era diminuată. Așa că aveai o șansă mult mai mare să vezi planeta.”
Experții au dovedit că nu există planeta Vulcan
Cu apariția teoriei relativității, lumea pierdută care a fost căutată în timpul eclipselor a fost „ștearsă” de Albert Einstein. Teoria a explicat orbita neobișnuită a planetei Mercur. Deși comunitatea științifică a acceptat teoria și a abandonat căutarea pentru Vulcan, a durat mult timp până când lipsa acestei planete a fost dovedită.
Einstein a realizat că teoria sa poate explica orbita neobișnuită a planetei Mercur. Nu potențiala planetă Vulcan afecta orbita și noua teorie a fost acceptată de lumea științifică. Einstein a calculat personal modul în care masa Soarelui afectează planeta Mercur. Chiar și așa, au fost necesare mai multe studii pentru a dovedi că nu există planeta Vulcan.
În 2018, un studiu numit New General Relativistic Contribution to Mercury’s Perihelion Advance, susține că orbita planetei Mercur se schimbă cu 1 grad la fiecare 2 miliarde de ani, din cauza relativității.
Pentru că Mercur e atât de apropiată de Soare, e foarte greu de observat de pe Pământ. Ca urmare, mulți au crezut că au de-a face cu o o altă planetă în Sistemul Solar, numită Vulcan. După teoria relativității, lumea pierdută care a fost „ștearsă” de Albert Einstein.