O anumită specie de bambus, numită Phyllostachys nigra henonis, înflorește o singură dată la 120 de ani. Deși durează atât de mult până înflorește, planta moare la foarte scurt timp după acest proces.
Fenomen unic în viață – o specie de bambus va înflori pentru prima dată în 120 de ani. De ce ar putea fi un dezastru, potrivit experților
În curând, va avea loc un fenomen unic în viață, când o specie de bambus va înflori pentru prima dată în 120 de ani.
Cum există o perioadă atât de lungă între perioadele de înflorire, experții nu au prea multe oportunități să studieze modul în care se regenerează planta, scrie IFL Science.
Ultima înflorire importantă a avut loc în anul 1908. Au mai avut loc și alte înfloriri în perioada 1903 – 1912, dar nu la fel de mari.
Fenomen unic în viață – o specie de bambus va înflori pentru prima dată în 120 de ani
Potrivit estimărilor experților, următorul mare eveniment de înflorire pentru specie va avea loc în 2028.
În 2020, însă, experți din cadrul Universității Hiroshima au descoperit o plantă care deja înflorise. Ca urmare, au avut oportunitatea să studieze modul în care aceasta se regenerează. Din păcate, rezultatele analizei au uimit experții.
Se pare că acest fenomen unic în viață, în care o specie de bambus va înflori pentru prima datp în 120 de ani, va fi un dezastru pentru producția de bambus și pentru mediu.
„Bambusul nu a produs nicio sămânță viabilă, care poate germina,” a declarat Toshihiro Yamada, conducătorul studiului. „Producția de lăstari de bambus s-a oprit după înflorire. Nu a existat niciun semn de regenerare pentru acest bambus după înflorire, pentru primii 3 ani.”
În plus, analiza experților nu a descoperit nicio urmă de reproducere asexuală a plantei.
„Toate dovezile de culm au murit la situl de studiu, fără vreun semn de regenerare prin sămânță, culm sau printr-o clonare pitică aparentă,” au declarat experții în studiu. „Aceste rezultate indică un viitor sumbru pentru P. nigra var. Henonis în Japonia. Specie ar putea avea dificultăți când vine vorba de regenerare după înflorire.”
Pentru acest fenomen unic în viață, experții anticipau ca regenerarea bambusului să fie lentă. Ei cred că poate dura câțiva ani, timp în care bambusul nu poate fi recoltat. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra economiei locale.
„O altă îngrijorare a acestui proces e legată de impactul asupra mediului,” au continuat experții. „Ceea ce poate duce la schimbări semnificative la nivelul vegetației și acoperirii pământului.”
Înflorirea bambusului poate duce și la o creștere a populației rozătoarelor
Un alt studiu despre înflorirea bambusului susține că acest fenomen poate duce și la creșterea populației de rozătoare, mai ales în rândul șoarecilor de câmp din Japonia. Un număr mai mare de rozătoare poate duce la deteriorarea vegetației și posibile epidemii, scrie The Independent.
Studiul a fost realizat de experți din cadrul Universității Nagoya, din Japonia. Echipa a studiat bambusul Sasa borealis, ce înflorește tot la 120 de ani. Următorul eveniment de înflorire pentru această specie, un alt fenomen unic în viață, va avea loc peste 100 de ani. Bambusul reprezintă și o sursă importantă de hrană pentru urșii panda.
Această specie produce semințe mari, ce oferă o sursă de hrană pentru rozătoare. În urma fenomenului, rozătoarele se reproduc în numere mai mari și produc daune la recolte și păduri. Există și riscul că aceste mamifere să transmită boli.