International Whaling Commission a emis primul avertisment de dispariție din istoria sa de 70 de ani. Organizația a atras atenția asupra pericolului în care se află vaquita, cel mai mic și mai rar mamifer marin.
Cel mai rar mamifer de pe planetă e în pericol. A fost emisă prima alertă de dispariție
Cel mai rar mamifer de pe planetă e în pericol extrem de dispariție, potrivit experților, care au emis prima astfel de alarmă.
Potrivit unui studiu recent, mai există doar 10 exemplare de Marsuin de Pacific (sau Phocoena sinus), scrie The Guardian.
Specia se găsește doar în Golful California din Mexic.
Cel mai rar mamifer de pe planetă e în pericol
Specia a ajuns în pragul dispariției din cauza plaselor de pescuit din zonă, care acum sunt ilegale. Comisia științifică susține că e extrem de îngrijorată de posibilitatea supraviețuirii speciei.
Comisia susține că trebuie luate măsuri de urgență pentru a proteja cel mai rar mamifer de pe planetă. Experții cred că dispariția speciei e inevitabilă dacă nu vor fi înlocuite toate plasele de pescuit din zonă cu echipament de pescuit care pot proteja mamiferele vaquita, fără să aibă un impact negativ asupra industriei de pescuit.
„Dacă acest lucru nu se întâmplă acum, va fi prea târziu,” susțin experții.
„Cu această alertă de dispariție, am vrut să transmitem mesajul către un public mai larg,” a declarat dr. Lindsay Porter, vicepreședinte din cadrul IWC. „Și ca toată lumea să înțeleagă cât de serioasă e situația.”
Aceste mamifere au o lungime de 1.2 – 1.5 metri. Se prind în plasele de pescuit și mor. Aceste plase de pescuit sunt plate și sunt suspendate vertical în apă. Sunt folosite de braconieri pentru a vâna totoaba, un pește aflat pe cale de dispariție. Vezica speciei e căutată pe piața neagră din China și Hong Kong, unde e folosită în medicina tradițională. În ultimul deceniu, pe măsură ce comerțul de totoaba a crescut, populația vaquita, cel mai rar mamifer de pe planetă, a scăzut de la 567 de specimene la doar 10.
Află și ce animale ar putea să dispară până în 2050.
În 2022, forțele marine din Mexic, în colaborare cu guvernul, au pus bucăți de ciment într-o zonă cunoscută drept aria cu 0 toleranță. Au crescut și măsurile luate pentru a preveni pescuitul ilegal și pentru a proteja vaquita.
Mai există doar 10 specimene de vaquita în lume
Există dovezi că pescuitul ilegal s-a mutat în afara ariei încercuite de autorități. Ca urmare, au fost create alte arii problematice.
Comisia e compusă din 200 de oameni de știință. Potrivit acestora, efectul structurilor de protecție părea promițător inițial, dar acestea trebuiau monitorizate. Implicarea grupurilor de crimă organizată în pescuitul de totoaba și problemele legate de implementarea legilor au îngreunat eforturile.
Cel mai rar mamifer de pe planetă a ajuns astfel în stadiul critic de dispariție. Potrivit lui Porter, e posibil ca specia să își poată reveni pe viitor. În ultimul an, a fost văzut un pui de vaquita, un semn că specimenele rămase încă se pot reproduce.
Recent, Australia a declarat că 15 noi specii de animale sunt amenințate cu dispariția.
„Există cel puțin un nou pui vaquita,” a declarat Porter. „Continuă să se reproducă. Dacă putem elimina acest obstacol cu pescuitul, populația își poate reveni. Nu ne putem opri acum.”
La nivel mondial, în fiecare an, peste 300.000 de mamifere marine sunt ucide de metodele de pescuit care vizează alte specii, drept victime colaterale.