Luna are o atmosferă rarefiată, cu o greutate estimată de aproximativ 10 tone. Ca urmare, experții consideră că aceasta reprezintă aproape un vid, dat fiind faptul că e atât de subțire încât nu are un efect notabil.
De ce are Luna o atmosferă „misterioasă”, potrivit experților. Ce s-a întâmplat pe satelitul natural al Pământului
Experții au descoperit de ce are Luna o atmosferă considerată „misterioasă”, date fiind condițiile satelitului natural al Pământului.
Dar satelitul natural al Pământului e acoperit de un strat subțire de gaze, scrie Science Alert.
Luna are, de fapt, un tip de atmosferă numit exosferă.
De ce are Luna o atmosferă „misterioasă”, potrivit experților
Astronauţii de la NASA, primii oameni care au păşit pe suprafaţa Lunii, au descoperit o caracteristică până atunci necunoscută a Lunii. Aceasta are o atmosferă, deşi destul de fragilă. Eşantioanele de roci pe care ei le-au colectat şi le-au adus pe Terra dezvăluie acum principalul proces fizic care determină acea atmosferă, informează Reuters, scrie AGERPRES.
Cu ajutorul acestor mostre lunare, experții au descoperit în sfârșit de ce are Luna o atmosferă atât de fragilă.
Ei au analizat formele a două elemente chimice – potasiu şi rubidiu. Acestea sunt prezente în nouă mici eşantioane de sol prelevate în cadrul a cinci misiuni din programul Apollo. Cercetătorii au stabilit că atmosfera lunară a fost creată şi este susţinută în principal de efectele meteoriţilor, mari şi mici, care lovesc suprafaţa Lunii.
„Impactul meteoriţilor generează temperaturi ridicate cuprinse între 2.000-6.000 de grade Celsius. Aceste temperaturi extreme topesc şi vaporizează rocile de pe suprafaţa lunară. Similar cu modul în care căldura vaporizează apa, eliberând atomi în atmosferă”, a declarat Nicole Nie, cercetătoare în ştiinţe planetare şi chimie cosmologică la Massachusetts Institute of Technology, autoarea principală a studiului publicat vineri în revista Science Advances.
Atmosfera lunară este extrem de subţire şi, din punct de vedere tehnic, a fost clasificată ca exosferă. Ceea ce înseamnă că atomii nu se ciocnesc între ei deoarece numărul lor este foarte mic. Spre deosebire de atmosfera densă şi stabilă a Pământului.
„Misiunile Apollo au dus pe suprafaţa lunară instrumente care au detectat atomii din aer”, a declarat Nicole Nie, ce a dezvăluit de ce Luna are o atmosferă considerată „misterioasă”.
Meteoriții afectează atmosfera Lunii
În 2013, NASA a trimis sonda spaţială robotizată LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) pe orbita Lunii pentru a-i studia atmosfera şi mediul de la suprafaţa satelitului natural al Terrei. Sonda americană a identificat două procese, cunoscute sub denumirea de intemperii spaţiale. Acestea sunt impactul meteoriţilor şi un fenomen numit pulverizarea vântului solar.
„Vânturile solare transportă particule încărcate cu energie mare, în principal protoni, prin spaţiu. Atunci când aceste particule lovesc Luna, ele îşi transferă energia asupra atomilor de pe suprafaţa lunară. Provocând ejectarea acestora de pe suprafaţă”, a declarat Nicole Nie.
Vântul solar se referă la fluxul constant de particule încărcate cu sarcină electrică provenite de la Soare şi care pătrund în Sistemul Solar.
Sonda LADEE nu a determinat contribuţiile relative ale acestor două procese la formarea atmosferei lunare. Noul studiu a arătat însă că impacturile reprezintă peste 70% din compoziţia acesteia. În timp ce pulverizarea vântului solar contribuie cu mai puţin de 30%. Acest fenomen explică de ce are Luna o atmosferă atât de fragilă.
Luna a fost bombardată constant de meteoriţi. La începutul istoriei sale, de meteoriţi mari, care au provocat craterele vizibile pe suprafaţa lunară. Și mai recent, de meteoriţi mai mici, inclusiv micrometeoriţi de mărimea particulelor de praf.
Unii dintre atomii ridicaţi de aceste impacturi zboară în spaţiu. Restul rămân suspendaţi deasupra scoarţei lunare într-o atmosferă care se reface în mod regulat pe măsură ce alţi meteoriţi cad pe suprafaţa Lunii.