În 2025, vom avea parte de evenimente astronomice inedite. Printre cele mai notabile vor fi, ca în fiecare an, ploile de meteoriți care vor aprinde cerul de-a lungul anului. În plus, vom avea parte și de o eclipsă parțială.
Cele mai spectaculoase fenomene astronomice 2025. Ce evenimente vom admira pe cer
Cele mai spectaculoase fenomene astronomice 2025 vor putea fi văzute cu ochiul liber, în funcție de condițiile meteorologice.
Un alt fenomen inedit care va avea loc în 2025 poartă denumirea de „coarnele diavolului”, scrie Space.com.
Toate aceste fenomene astronomice vor putea fi văzute cu ochiul liber. Dar, pentru cea mai bună vedere, un binoclu sau un telescop pot ajuta.
Cele mai spectaculoase fenomene astronomice 2025
În fiecare an, experții estimează care vor fi cele mai spectaculoase fenomene astronomice și 2025 nu face excepție. Desigur, există și situații în care putem avea parte de fenomene care nu pot fi prevestite, precum diferiți meteoriți care intră în atmosferă și care sunt detectați cu doar câteva ore înainte de impact.
Iată unele dintre fenomenele astronomice inedite de care vom avea parte în 2025:
Ploaia de meteoriți Cvadrantide (sau Quadrantide)
Chiar de pe 3 ianuarie, în jurul orei 12 noaptea, vom avea parte de un spectacol inedit pe cer. În emisfera nordică, ploaia de meteoriți Quadrantide va aduce 120 de meteoriți pe oră, în timpul apogeului. Acesta va avea loc în noaptea de 3 ianuarie și meteoriții vor apărea drept „mingi de foc” pe cer.
Marte va fi „înghițită” de Luna Lupului
Marte va fi mult mai luminoasă în ianuarie 2025. Dar în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, va oferi un spectacol inedit pe cer. În această seară, vom putea vedea cum planeta dispare în spatele Lunii Pline, care va purta denumirea de Luna Lupului. Fenomenul va fi văzut cel mai bine în America de Nord.
Eclipsa „Coarnele diavolului” la răsărit
Pe 29 martie, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2025 va fi o eclipsă solară. Nu va fi la fel de notabilă precum eclipsa din aprilie 2024, dar va fi vizibilă în America de Nord. Eclipsa parțială va avea loc atunci când Soarele va răsări. Ca urmare, va avea aspectul unor „coarne de diavol”.
Ploaia de meteoriți Liride
În noaptea de 21 – 22 aprilie, vom avea parte de una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți din acest an. Vom putea vedea 10 – 20 de „stele căzătoare” pe oră. Fenomenul e cauzat de rămășițele cometei Thatcher, rămase în interiorul Sistemului Solar.
Ploaia de meteoriți Delta Aquariide
Printre cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2025 se numără și ploaia de meteoriți Delta Aquariide. Apogeul va fi atins în noaptea de 28 – 29 iulie. În acest an, ploaia de meteoriți va avea loc când Luna nu e atât de luminoasă. Ca urmare, cerul va fi întunecat și meteoriții vor fi mai vizibili decât de obicei.
Eclipsă solară parțială
Pe 21 septembrie, cea de-a 2-a eclipsă solară parțială va avea loc. Cel mai bun punct de vizibilitate va fi din Noua Zeelandă. Aici, 58 – 73% din Soare va fi ascuns în spatele Lunii, în funcție de locație.
Superluna Plină
Pe 5 noiembrie, vom avea parte și de o Superlună Plină. Acest fenomen are loc atunci când Luna Plină coincide cu cea mai apropiată distanță dintre Lună și Pământ. În 2025, vom avea parte de 3 Superluni. Pe 7 octombrie, 5 noiembrie și 4 decembrie. Dar cea din noiambrie va fi cea mai luminoasă din 2019 până acum.