Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală

Un nou studiu a dezvăluit ce vechime are Luna, de fapt, cu o diferență notabilă față de estimările precedente. 

Publicat: 28 decembrie 2024, 8:26 / Actualizat: 28 decembrie 2024, 12:46
Reclamă

În ciuda faptului că Luna reprezintă unul dintre corpurile cerești care au fost cel mai studiate din Sistemul Solar, încă nu se știe exact când s-a format. Cu dezvoltarea noilor tehnologii, aflăm din ce în ce mai multe lucruri despre vechimea sa. 

În cadrul misiunilor Apollo, pe Pământ au fost aduse mostre de praf lunar, scrie The Guardian.

Acestea au ajutat la studierea vechimii satelitului natural al Pământului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce vechime are Luna, de fapt

Un nou studiu publicat recent sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de ani mai mare decât estimările precedente, informează DPA, scrie AGERPRES

De când au fost aduse mostrele lunare pe Pământ, oamenii de știință au încercat să determine ce vechime are Luna. Cel mai nou studiu a fost publicat în revista prestigioasă Nature. 

Reclamă
Reclamă

Potrivit acestui studiu, eşantioanele de rocă prelevate de pe suprafaţa Lunii au fost interpretate incorect în trecut.

Trei cercetători din Statele Unite, Franţa şi Germania susţin că, în urmă cu 4,35 miliarde de ani, Luna se deplasa foarte aproape în jurul Pământului. Satelitul natural al Pământului se afla pe o orbită extrem de eliptică.

În acea perioadă, puternicele forţe mareice ale Pământului au încălzit rapid Luna. Ceea ce au determinat satelitul să elibereze cantităţi mari de magmă din interiorul său către suprafaţă, afirmă autorii noului studiu.

Cercetătorii susţin că majoritatea eşantioanelor de rocă de la suprafaţa Lunii reflectă răcirea acestei magme. Și nu formarea efectivă a Lunii.

În schimb, ei explică faptul că, la scurt timp după formarea Pământului, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, acesta s-a ciocnit cu un corp ceresc de mărimea planetei Marte, numit Theia. Ceea ce poate ajuta să aflăm ce vechime are Luna, de fapt. 

Impactul a catapultat în spaţiu cantităţi mari de rocă incandescentă din scoarţa şi mantaua celor două corpuri cereşti. Iar unele dintre acele rămăşiţe au format Luna, au explicat oamenii de ştiinţă.

Luna s-ar fi format în urma unui impact spațial

Eşantioanele de roci selenare aduse pe Pământ de astronauţii din primele misiuni Apollo şi dintr-o serie de misiuni fără echipaj uman au indicat că suprafaţa Lunii s-a răcit în urmă cu 4,35 miliarde de ani. Iar oamenii de ştiinţă au presupus că aceasta era vârsta satelitului natural al Terrei.

Însă cercetătorii au găsit în rocile lunare şi cristale dintr-un mineral numit zircon. Acestea erau mult mai vechi, ridicând astfel îndoieli la studiile precedente despre ce vechime are Luna.

În studiul lor, Francis Nimmo, Thorsten Kleine şi Alessandro Morbidelli sugerează că Luna are o vârstă cuprinsă între 4,43 miliarde şi 4,53 miliarde de ani.

Ei menţionează faptul că această explicaţie se potriveşte mai bine cu modelele dinamice de formare a planetelor în Sistemul Solar. 

Acesta e doar unul dintre misterele Lunii. Luna are și o atmosferă rarefiată, cu o greutate estimată de aproximativ 10 tone. Ca urmare, experții consideră că aceasta reprezintă aproape un vid, dat fiind faptul că e atât de subțire încât nu are un efect notabil. Dar satelitul natural al Pământului e acoperit de un strat subțire de gaze.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Pangea, un fost super-continent al Pământului, diferit de un nou super-continent care se va forma pe Pământ
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Soarele, cu o explozie solară extrem de puternică
Cele mai puternice explozii solare din 2024. Fenomenele care au uimit și experții
Cele mai puternice explozii solare din 2024. Fenomenele care au uimit și experții
Aurora Boreală în nuanțe de albastru, verde și mov, în spirală, în Islanda
„Anti-aurore” extrem de rare au apărut pe cer. Ce simbol au creat
„Anti-aurore” extrem de rare au apărut pe cer. Ce simbol au creat
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine cu 2 pașapoarte de România, pe o hartă, pentru a ilustra cel mai puternic pașaport din lume
Fun
Cel mai puternic pașaport din lume. Pe ce poziție se află România
Cel mai puternic pașaport din lume în 2024 a revenit unei țări la care puțini s-ar fi gândit, după ce au avut loc mai multe schimbări în top. Atunci când vine vorba de puterea...
Cel mai puternic pașaport din lume. Pe ce poziție se află România
2
Utilizator care scoate cablu galben dintr-un router WiFi negru, pe o masă așbă, pentru a ilustra cât de des trebuie să oprești routerul WiFi
Cum poți identifica și bloca vecinii care îți folosesc WiFi-ul. Trucul simplu la care poti apela 
Te-ai întrebat cum poți identifica și bloca vecinii care îți folosesc WiFi-ul fără permisiunea ta? Există o soluție simplă.  Dacă cineva din afara casei tale îți folosește WiFi-ul fără permisiunea ta, atunci există metode...
Cum poți identifica și bloca vecinii care îți folosesc WiFi-ul. Trucul simplu la care poti apela 
3
Femeie răcită iarna, cu fular și un șervețel în mână. Experții au dezvăluit de ce răcim mai des iarna
De ce răcești mai des iarna. Motivul la care puțini se gândesc
Te-ai întrebat de ce răcești mai des iarna? Există o explicație simplă pentru modul în care reacționează corpul în această perioadă. Cu siguranță ai auzit sfatul să te „îmbraci bine ca să nu răcești”,...
De ce răcești mai des iarna. Motivul la care puțini se gândesc
4
Persoană care pune figurine albe pe grămezi de monede, care simbolizează salariul minim pe economie în creștere
Fun
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Salariile medii din Europa variază semnificativ, diferență ce devine și mai notabilă în contextul presiunii economice din ultimii ani.  Atunci când vine vorba de salariile medii, diferențele dintre țările europene sunt semnificative. Un alt...
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
5
Telefon Samsung Galaxy S21 Ultra, puțin ridicat, pe un fundal gri. Samsung ar fi livrat 100 de milioane de dispozitive care aveau o problemă semnificativă
Cât ar costa telefoanele Galaxy S25 în Europa. Mulți nu se așteptau la aceste prețuri
Noi informații neoficiale care au apărut pe Internet ar dezvălui cât ar costa telefoanele Galaxy S25 în Europa și ce diferențe de prețuri ar fi în funcție de piață.  Cu doar câteva săptămâni înainte...
Cât ar costa telefoanele Galaxy S25 în Europa. Mulți nu se așteptau la aceste prețuri
PARTENERI
×