În ciuda faptului că Luna reprezintă unul dintre corpurile cerești care au fost cel mai studiate din Sistemul Solar, încă nu se știe exact când s-a format. Cu dezvoltarea noilor tehnologii, aflăm din ce în ce mai multe lucruri despre vechimea sa.
Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală
Un nou studiu a dezvăluit ce vechime are Luna, de fapt, cu o diferență notabilă față de estimările precedente.
În cadrul misiunilor Apollo, pe Pământ au fost aduse mostre de praf lunar, scrie The Guardian.
Acestea au ajutat la studierea vechimii satelitului natural al Pământului.
Ce vechime are Luna, de fapt
Un nou studiu publicat recent sugerează că Luna are o vârstă care este cu 80 de milioane până la 180 de milioane de ani mai mare decât estimările precedente, informează DPA, scrie AGERPRES.
De când au fost aduse mostrele lunare pe Pământ, oamenii de știință au încercat să determine ce vechime are Luna. Cel mai nou studiu a fost publicat în revista prestigioasă Nature.
Potrivit acestui studiu, eşantioanele de rocă prelevate de pe suprafaţa Lunii au fost interpretate incorect în trecut.
Trei cercetători din Statele Unite, Franţa şi Germania susţin că, în urmă cu 4,35 miliarde de ani, Luna se deplasa foarte aproape în jurul Pământului. Satelitul natural al Pământului se afla pe o orbită extrem de eliptică.
În acea perioadă, puternicele forţe mareice ale Pământului au încălzit rapid Luna. Ceea ce au determinat satelitul să elibereze cantităţi mari de magmă din interiorul său către suprafaţă, afirmă autorii noului studiu.
Cercetătorii susţin că majoritatea eşantioanelor de rocă de la suprafaţa Lunii reflectă răcirea acestei magme. Și nu formarea efectivă a Lunii.
În schimb, ei explică faptul că, la scurt timp după formarea Pământului, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, acesta s-a ciocnit cu un corp ceresc de mărimea planetei Marte, numit Theia. Ceea ce poate ajuta să aflăm ce vechime are Luna, de fapt.
Impactul a catapultat în spaţiu cantităţi mari de rocă incandescentă din scoarţa şi mantaua celor două corpuri cereşti. Iar unele dintre acele rămăşiţe au format Luna, au explicat oamenii de ştiinţă.
Luna s-ar fi format în urma unui impact spațial
Eşantioanele de roci selenare aduse pe Pământ de astronauţii din primele misiuni Apollo şi dintr-o serie de misiuni fără echipaj uman au indicat că suprafaţa Lunii s-a răcit în urmă cu 4,35 miliarde de ani. Iar oamenii de ştiinţă au presupus că aceasta era vârsta satelitului natural al Terrei.
Însă cercetătorii au găsit în rocile lunare şi cristale dintr-un mineral numit zircon. Acestea erau mult mai vechi, ridicând astfel îndoieli la studiile precedente despre ce vechime are Luna.
În studiul lor, Francis Nimmo, Thorsten Kleine şi Alessandro Morbidelli sugerează că Luna are o vârstă cuprinsă între 4,43 miliarde şi 4,53 miliarde de ani.
Ei menţionează faptul că această explicaţie se potriveşte mai bine cu modelele dinamice de formare a planetelor în Sistemul Solar.
Acesta e doar unul dintre misterele Lunii. Luna are și o atmosferă rarefiată, cu o greutate estimată de aproximativ 10 tone. Ca urmare, experții consideră că aceasta reprezintă aproape un vid, dat fiind faptul că e atât de subțire încât nu are un efect notabil. Dar satelitul natural al Pământului e acoperit de un strat subțire de gaze.