Potrivit experților, hotdogii reprezintă un pericol de sufocare pentru copii. Această mâncare e periculoasă pentru cei mici din cauza mărimii, formei și texturii. Astfel, părinții nu trebuie să le servească micuților această hrană până la o anumită vârstă.
Mâncarea care reprezintă un pericol de sufocare pentru copii. La ce preparat trebuie să fii atent
Mâncarea care reprezintă un pericol de sufocare pentru copii poate fi servită micuților, dacă părinții se asigură că elimină un risc important.
„Trebuie reținut că hotdogii pot reprezenta un risc de sufocare,” potrivit dr. Tanya Altmann, scrie USA Today.
Potrivit lui Altmann, hotdogii se află în topul listei de mâncăruri pe care cei mici trebuie să le evite.
Mâncarea care reprezintă un pericol de sufocare pentru copii
Potrivit Academiei Pediatrilor din SUA, copiii cu vârsta de sub 4 ani nu trebuie să consume hotdogi. Pe lista de alimente pe care trebuie să le evite se numără și struguri întregi, bomboane tari, bucăți mari de carne și brânză și popcorn.
„Hotdogii sunt lungi si ovali. Și când copiii mușcă din ei, arată ca o monedă groasă care are mărimea perfectă să rămână blocată în gâtul unui copil,” susține Altmann despre mâncarea care reprezintă un pericol de sufocare pentru copii.
Potrivit unui studiu din 2013, ce a analizat evenimente de sufocare în cazul copiilor, „sufocarea e o cauza principală de vătămare în rândul copiilor și poate fi chiar fatală”.
În studiu, în medie, 12.400 de copii au fost tratați în spitale din cauza unui astfel de incident. Studiul a urmărit perioada 2001 – 2009, în SUA. În total, 34 de copii au ajuns la spital, pe zi, din cauza acestor probleme.
Cele mai multe cazuri au fost cauzate de bomboanele tari (15%). Acestea sunt urmate de alte tipuri de bomboane (13%), carne (12%) și oase (12%). Hotdogii, mâncarea care reprezintă un pericol de sufocare pentru copii, au reprezentat 2.6% din aceste cazuri.
Află cât timp rezistă mâncarea în frigider fără electricitate.
Potrivit lui Altmann, părinții trebuie să ia în considerare siguranța unui tip de mâncare înainte să îl servească micuților.
„Dacă vrei să strivești un hotdog în piure sau bucăți mici, teoretic poți să îl dai și unui copil de mâncare. Dar eu consider că nu e cea mai bună alegere din punct de vedere al nutrienților,” susține Altmann.
Cum pot fi tăiați hotdogii pentru a elimina riscul de sufocare
„Eu sunt una dintre acele mame nebune care aleargă pe la petreceri cu un cuțit din plastic. Și taie toți hotdogii,” a continuat Altmann.
Ea susține că hotdogii trebuie să fie tăiați pe lung, după care în bucăți mai mici de 1 centimetru. Astfel, mâncarea care reprezintă un pericol de sufocare pentru copii nu mai e la fel de riscantă. Același sfat e dat de către experți și în cazul altor alimente, precum strugurii, cireșele și roșiile mici.
Află care e mâncarea de sărbători periculoasă pentru animalele de companie.
De obicei, în jurul vârstei de 4 ani, riscul de sufocare scade. În acest moment, micuții „sunt mai conștienți, gâtul lor e mai mare și sunt capabili să mestece lucruri mai mult timp înainte să înghită,” susține Altmann.
Chiar și așa, părinții trebuie să fie atenți în continuare, pentru că vârsta de 4 ani nu reprezintă un număr „magic”, susține Altmann. „Orice poate reprezenta un risc de sufocare”.