Jonathan e o țestoasă de Seychelles gigant. La începutul lunii decembrie 2023, pe 4, a celebrat cea de-a 191 zi de naștere. Cu acest nou prag, și-a doborât propriul record pentru cea mai bătrână țestoasă din lume.
Cel mai bătrân animal terestru. Ce vârstă fantastică are țestoasa Jonathan
Țestoasa Jonathan e considerată cel mai bătrân animal terestru, cu un record Guinness și fani în întreaga lume.
Experții estimează că Jonathan s-a născut în jurul anului 1832, scrie Smithsonian Magazine.
Adică Jonathan a apărut pe lume înainte să fie inventate telefonul sau becurile. În timpul vieții sale, SUA au schimbat 40 de președinți și Insula Sfânta Elena, mica insulă din Atlantic pe care trăiește, a avut 31 de guvernatori.
Cel mai bătrân animal terestru
Insula Sf. Elena e cunoscută drept ultima reședință a lui Napoleon Bonaparte. Fostul conducător al Franței a murit în exil, după înfrângerea de la Waterloo. Trupul lui Bonaparte a ajuns la Paris, din Sf. Elena, în 1840, cu 42 de ani înainte ca Jonathan să ajungă pe insulă.
Experții nu știu exact care e vârsta lui Jonathan. Țestoasa era deja adult când a fost dată cadou guvernatorului de atunci din Seychelles, în 1882. Pentru că era deja adult, experții susțin că țestoasa avea minim 50 de ani. Ca urmare, acum e considerată cel mai bătrân animal terestru.
Anul trecut, Jonathan a primis oficial data de naștere 4 decembrie 1832, din partea guvernatorului Sf. Elena, Nigel Phillips. Dar experții cred că Jonathan e probabil și mai bătrân.
Țestoasele gigant din Seychelles (Aldabrachelys gigantea hololissa) au o longevitate medie de 150 de ani.
Deși Jonathan are o vârstă avansată, chiar și pentru specia sa, potrivit veterinarului Joe Hollins, țestoasa „nu dă semne să încetinească”.
Recent, o țestoasă gigant „dispărută” a fost descoperită în timp ce se relaxa pe o insulă.
„În ciuda faptului că nu mai are miros și e aproape orb din cauza cataractei, apetitul lui e ridicat,” a declarat Hollins. „E hrănit cu mâna o dată pe săptămână, cu o porție fortifiantă de fructe și legume, de către o echipă mică și dedicată. Nu doar că așa primește mai multe calorii, dar și elementele esențiale pentru metabolismul său: vitamine, minerale ș alte substanțe.”
Pentru că Jonathan e cel mai bătrân animal terestru, a devenit o vedetă locală și internațională. Apare chiar și pe unele monede de pe insula Sf. Elena. El locuiește momentan în grădina unei vile de pe insulă, care e și reședința guvernatorului. Acolo locuiesc și alte 3 țestoase.
Specia lui Jonathan ar fi dispărut din sălbăticie în anii 1800
Celelalte 3 țestoase de pe insulă sunt Frederik, David și Emma. Potrivit IUCN, specia de țestoase gigant de Seychelles ar fi dispărut din sălbăticie în anii 1800. Acum, s-ar mai găsi doar în captivitate.
Din păcate, cel mai mare risc de acum e lipsa diversității genetice pentru următoarele generații. În 2011, mai trăiau doar 37 de astfel de țestoase adulte. Dintre acestea, doar una era o femelă capabilă să se reproducă. De atunci, mai mulți pui au fost crescuți în captivitate.
Specia căreia aparține Jonathan, cel mai bătrân animal terestru, e considerată controversată. Nu se știe dacă e diferite genetic de altă specie, țestoasa Aldabra. Unii experți consideră o singură specie, deși au diferențe morfologice.
Află și de ce oamenii nu trăiesc mai mult de 100 de ani din cauza dinozaurilor.
„E extraordinar să te gândești că acest gigant blând a trăit mai mult decât orice alt animal terestru. Inclusiv, bineînțeles, orice om,” a declarat Hollins. „Jonathan e sănătos și are toate semnele care ne fac să sperăm că va ajunge și în al treilea secol al vieții sale. Dacă nu a ajuns deja acolo!”