Atunci când vine vorba de formațiunile de Pământ care dețin recorduri, experții pot avea uneori surprize. Acest lucru s-a întâmplat în cazul formațiunii care era considerată cea mai nordică insulă de pe Pământ.
Cea mai nordică insulă de pe Pământ și-a pierdut recent titlul. Experții au descoperit în sfârșit ce era, de fapt
Cea mai nordică insulă de pe Pământ și-a pierdut recent titlul pentru că experții au descoperit că nu e, de fapt, o insulă. În schimb, formațiunea era un aisberg acoperit cu pietriș.
Descoperită în anul 2021, în apropiere de Groenlanda, formațiunea a fost considerată inițial o insulă.
Aceasta era, de fapt, un aisberg acoperit de pietriș, spre surprinderea experților.
Cea mai nordică insulă de pe Pământ și-a pierdut recent titlul
Insula și-a pierdut recent titlul după ce experții au analizat-o mai bine. Aceștia au realizat că nu e vorba de o insulă, ci de un aisberg acoperit de pietriș.
O formaţiune geologică despre care s-a crezut multă vreme că era insula situată cel mai la nord de pe Terra nu este în realitate o insulă, ci un aisberg acoperit cu pietriş, a dezvăluit cercetătorul danez Rene Forsberg, citat vineri de DPA, potrivit AGERPRES.
Cercetătorii danezi şi suedezi au descoperit acel aisberg, la nord de Groenlanda, în 2021. În urma unor cercetări recente ei au descoperit apă curgând pe sub acea formaţiune. Acest detaliu indică faptul că formațiunea e, de fapt, un aisberg, nu cea mai nordică insulă de pe Pământ.
Rene Forsberg spune că toate insulele descoperite după 1978 în regiune au fost într-un final vizitate. Niciuna dintre ele nu este în realitate o insulă, potrivit acestuia.
Află care e insula deținută de Rusia care se află la doar 4 kilometri de teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Anul trecut, cercetătorii dintr-o echipă suedezo-daneză care cercetau zona aflată la nord de Groenlanda au descoperit formațiunea. Aceasta are dimensiunile de 30 metri x 60 metri. Formațiunea e numește Qeqertaq Avannarleq – termen preluat din limba nativilor din Groenlanda, echivalent pentru expresia „cea mai nordică insulă”. Ea se afla la 800 de metri nord de insula Oodaaq. Aceasta era considerată până atunci cel mai apropiat uscat în raport cu Polul Nord.
Însă, după noua descoperire, şi statutul insulei Oodaaq a fost pus sub semnul întrebării. Oamenii de ştiinţă spun acum că insula apropiată, Qeqertaat, ar fi, de fapt, aflată cel mai la nord.
Suedia e țara cu cele mai multe insule
Când e vorba de insule Suedia este lider detașat. Are, atenție, 221.800 de insule nelocuite, potrivit Statista, o compania germană care oferă astfel de statistici.
Cea mai mică insulă suedeză are 25 de metri pătrați, cam cât un garaj. Dar, cumva, e insulă. Nici Finlanda nu o duce rău la capitolul insule, cu aproximativ 188.000, în timp ce Norvegia are doar 55.000. Cea mai nordică insulă rămâne, însă, un subiect dezbătut.
„Au un trecut recent, din punct de vedere geologic. În ultimele 2.6 milioane de ani clima Pământului a avut o calotă arctică și ere glaciare periodice în emisfera nordică. Înainte nu avea”, a spus Karin Sigloch, cercetător la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, pentru Live Science. Expertul a explicat că țările nordice au avut, relativ recent, creșteri și scăderi ale ghețarilor peste rocă la fiecare 41.000 de ani. Astfel, Suedia e țara cu cele mai multe insule.