Un experiment recent a folosit pasta de cafea, un deșeu care apare în urma creșterii și procesării cafelei, pentru a demonstra că această substanță poate ajuta pădurile tropicale. Experimentul a avut loc în Costa Rica și a fost condus de experți din cadrul Universității din Hawaii.
Ce s-a întâmplat după ce experții au vărsat deșeuri de cafea într-o pădure. Zona e de nerecunoscut
Experții au vărsat deșeuri de cafea, în cantități enorme, într-o pădure din Costa Rica și rezultatul i-a uimit chiar și pe ei.
Cercetătorii au testat 2 parcele pentru a vedea ce efect au deșeurile de cafea asupra zonelor afectate de despădurire, scrie National Geographic.
Una dintre parcele a fost acoperită cu un strat de aproximativ 50 de centimetri de pastă de cafea. Cealaltă parcelă a rămas neatinsă.
Ce s-a întâmplat după ce experții au vărsat deșeuri de cafea într-o pădure
Pe fiecare dintre aceste parcele, pământul fusese exploatat masiv de ani întregi. După ce au fost tăiați copacii din pădure, pământul a fost folosit pentru a crește cafea și animale. Eventual, zona a fost abandonată.
În acest punct, experții au vărsat deșeuri de cafea în fosta pădure. Parcelele erau acoperite de buruieni invazive, folosite pentru a hrăni animalele. Specia principală de iarnă putea atinge și înălțimi fantastice, de peste 4 metri. Astfel, prevenea creșterea pădurilor tropicale.
După 2 ani de la debutul experimentului, parcela acoperită cu deșeuri de cafea era de nerecunoscut. Avea deja semne de îmbunătățire notabilă. 80% din parcela era acoperită de puieți de pomi tropicali. Unii dintre copaci deja aveau înălțimea de 4 metri. Inclusiv unele specii care ating înălțimea de 18 metri în faza adultă.
Recent, experții au dezvăluit cum pot folosi zațul de cafea într-un mod inedit.
Pe parcela netratată, pe care experții nu au vărsat deșeuri de cafea, doar 20% din pământ era acoperit cu astfel de puieți. În plus, pe parcela tratată, copacii erau de aproximativ 4 ori mai înalți. Mostrele de sol erau mult mai bogate în nutrieți și speciile de iarbă invazivă dispăruseră. Studiul a fost publicat în jurnalul Ecological Solutions and Evidence.
Cafea a ajutat la creșterea speciilor locale
Acest experiment a demonstrat că producătorii de cafea pot găsi o alternativă sustenabilă pentru deșeuri. Procesul poate ajuta pădurile care au fost tăiate.
„E o situație în care toată lumea câștigă,” a declarat Rebecca Cole, autoarea studiului. „Pădurile tropicale cresc la loc în sute de ani. Să avem copaci atât de înalți în doar 2 ani e spectaculos.”
Află și de ce recolta de cafea global e în pericol.
Sunt necesare mai multe studii pentru a analiza ce se întâmplă cu pădurea după ce experții au vărsat deșeuri de cafea pe parcelă. Dar primele rezultate sunt inedite.
„Chiar arată ca o pădure plină de cafeină,” a continuat Cole. „E un rezultat promițător.”
În Costa Rica, aceste deșeuri sunt adesea lăsate pe parcele speciale pentru a se descompune.
La începutul anilor 2000, Rakan Zahawi, ce a luat parte la studiu, a realizat un experiment similar. În acela, a folosit coji de portocale.
„Diferența a fost fantastică,” a declarat Zahawi.
Dacă aceste deșeuri de cafea sunt împrăștiate într-un strat destul de gros, iarba de dedesubt va fi sufocată. După aceea, se va descompune treptat.
„Omori toate rădăcinile și rizomii ierbii,” a continuat Zahawi. După aceea, plantele native își pot reveni treptat.