Potrivit unei echipe de cercetare din Australia, oamenii ar putea produce ciment care să fie cu 30% mai rezistent prin procesarea și adăugarea zațului ars de cafea. Noua rețetă poate rezolve mai multe probleme în același timp.
Experții au dezvăluit cum pot folosi zațul de cafea într-un mod inedit. Rolul incredibil pe care îl poate avea
Experții au dezvăluit cum pot folosi zațul de cafea într-un mod inedit, în loc ca acesta să ajungă la gunoi, așa cum se întâmplă în cele mai multe situații.
În fiecare an, sunt produse 10 miliarde de kilograme de deșeuri care provin din cafea. O mare parte din acestea ajung la groapa de gunoi, scrie Science Alert.
„Eliminarea deșeurilor organize reprezintă un obstacol pentru mediu, pentru că acestea emit cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon. Care contribuie la schimbarea climei,” a declarat Rajeev Roychand, inginer în cadrul Universității RMIT.
Experții au dezvăluit cum pot folosi zațul de cafea într-un mod inedit
Cum piața construcțiilor e în continuă dezvoltare, există o cerere mare pentru ciment, ce presupune numeroase resurse.
„Extracția globală de nisip natural, de obicei de pe fundul și malul râurilor, pentru a satisface cererea în continuă creștere a industriei construcțiilor are un impact semnificativ asupra mediului,” a declarat Jie Li, inginer în cadrul RMIT, ce a vorbit despre cum experții pot folosi zațul de cafea într-un mod inedit.
„Există obstacole critice, pe termen lung, în menținerea unui lanț de aprovizionare cu nisip din cauza naturii finite a resurselor. Și a impactului asupra mediului,” a continuat Li. „Cu o abordare circulară a economiei, putem să nu mai ducem deșeurile organice la groapa de gunoi. Dar și să conservăm mai bine resursele noastre naturale, precum nisipul.”
Produsele organice, precum zațul de cafea, nu poate fi adăugat direct în ciment. Din ele se scurg chimicale care pot slăbi rezistența materialului de construcții. Așa că echipa a încins zațul de cafea la peste 350 de grade Celsius. În timpul acestui proces, zațul de cafea nu a mai fost expus la oxigen. Procesul se numește piroliză și descompune moleculele organice.
Rezultatul e un cărbune bogat în carbon, ce poate fi încorporat în rețeta de ciment. Astfel, experții au realizat cum pot folosi zațul de cafea astfel încât să ajute mediu.
Află și care sunt ciupercile pe care le poți purta și folosi drept materiale de construcție.
Roychand și colegii săi au încercat să pirolizeze zațul și la 500 de grade Celsius. Dar particulele de cărbune nu erau la fel de puternice.
Zațul de cafea încălzit la 350 de grade Celsius poate fi adăugat cimentului
Experții avertizează că încă trebuie să testeze durabilitatea pe termen lung al acestui produs. În acest moment, testează hibridul de cafea și ciment în cicluri de înghețare și topire, absorbție a apei, abraziuni și alte fenomene de stres.
Echipa vrea să creeze și acest cărbune din alte surse de deșeuri organice. Printre acestea se numără lemnul, mâncarea și industria de agricultură. Acum că experții au descoperit cum pot folosi zațul de cafea în construcții, e posibil ca și alte elemente să se potrivească unui astfel de proces.
Află și de ce e în pericol recolta globală de cafea, potrivit experților.
„Cercetarea noastră încă se află în primele etape. Dar aceste descoperiri interesante oferă un mod inovativ de a reduce semnificativ cantitatea de deșeuri organice care ajung la groapa de gunoi,” a declarat Shannon Kilmartin-Lynch, inginer în cadrul RMIT.