Există deja substanțe chimice scumpe care pot transforma apa de mare în apă potabilă. Dar, din cauza costului restrictiv, acestea nu sunt folosite des fix în zonele care sunt afectate peste medie.
Apa de mare poate fi transformată în apă potabilă cu o nouă metodă ieftină. Ce soluție au descoperit experții
Apa de mare poate fi transformată în apă potabilă cu o nouă metodă descoperită de experți, ce are și costuri reduse. Astfel, poate fi folosită și în zonele grav afectate de secetă, unde resursele financiare sunt mai mici.
Un nou studiu propune o metodă inedită, care poate reduce aceste costuri considerabil, scrie Eureka Magazine.
Studiul a fost realizat de experți din cadrul Universităților Rice și Michigan.
Apa de mare poate fi transformată în apă potabilă cu o nouă metodă ieftină
Stațiile capabile să desalinizeze apa pot înlocui substanțele chimice scumpe, când sunt folosite cu electrozi care pot extrage borul din apa de mare. Această extragere e un pas important prin care apa de mare poate fi transformată în apă potabilă.
Borul e un component natural al apei de mare. Devine un contaminant toxic în apa potabilă atunci când trece de filtrele obișnuite care desalinizează. Nivelul de bor din apa de mare e de 2 ori mai mare decât limita OMS cea mai mică pentru apa care poate fi băută în siguranță.
E de 5 – 12 ori mai mare decât toleranța pe care o au cele mai multe plante cultivate în scopuri comerciale. În contextul riscului crescut de secetă, cauzat de încălzirea globală, diferența e importantă.
„Membranele de osmoză inversă nu înlătură prea mult bor. Așa că stațiile care pot desaliniza apa de obicei trebuie folosească un alt tratament pentru a scăpa de bor. Ceea ce devine scump,” a declarat JOvan Kamcev, unul dintre autorii studiului.
„Am dezvoltat o nouă tehnologie, care poate fi folosită la nivel macro. Poate înlătura borul într-un mod care e eficient din punct de vedere energetic, în comparație cu alte tehnologii convenționale,” a continuat expertul.
În apa de mare, borul se găsește sub formă de acid boric neutru din punct de vedere electric. Așa că trece de membranele de osmoză inversă, care înlătură de obicei sarea prin respingerea atomilor încărcați electric și moleculelor numite ioni.
Pentru a depăși acest obstacol, stațiile de desalinizare adaugă, de obicei, o bază în apa tratată. Aceasta forțează acidul boric să fie încărcat negativ. O altă fază e osmozei inverse înlătură borul încărcat electric. Baza e ulterior neutralizată prin introducerea unui acid. Toți acești pași în plus sunt costisitori. Din acest motiv, o metodă accesibilă prin care apa de mare poate fi transformată în apă potabilă e foarte valoroasă.
Cum funcționează metoda de eliminare a borului din apa de mare
„Dispozitivul nostru reduce cerințele chimice și energetice din procesul de desalinizare. Ceea ce crește semnificativ sustenabilitatea din punct de vedere al impactului asupra mediului. În plus, costă cu 15% mai puțin. Adică aproximativ 20 de cenți pentru fiecare metru cub de apă tratată,” a declarat Weiyi Pan, un autor al studiului.
Capacitatea de desalinizare la nivel global a atins pragul de 95 de milioane de metri cubi pe zi în 2019. Noile membrane ar putea duce la o reducere de 6.9 miliarde de dolari anual.
Stațiile mari de desalinizare, precum Claude “Bud” Lewis Carlsbad Desalination Plant din San Diego, ar putea economisi milioane de dolari pe an cu această nouă tehnică, prin care apa de mare poate fi transformată în apă potabilă cu o nouă metodă ieftină.
Electrozii înlătură borul prin prinderea lui în pori care au structuri ce conțin oxigen. Acestea se leagă de bor, în timp ce alți ioni din apa sărată pot trece de ele.
O astfel de economisire ar putea duce la un acces mai mare la o sursă de apă potabilă. Ar ajuta și la criza de apă care e în creștere la nivel global. Sursele de apă potabilă vor putea acoperi doar 40% din cerere până în 2030, potrivit unui raport recent. Așa că o astfel de tehnologie e extrem de utilă în contextul actual.