În aceste moment, există oficial 7 continente. Peste 200 de milioane de ani, însă, va exista unul singur. Potrivit expertului Ross Mitchell, Pământul va arăta foarte diferit pe viitor, pe măsură ce continentele se mișcă.
2 dintre continentele Pământului se vor ciocni pentru a forma „următorul supercontinent”. Când ar putea avea loc fenomenul care va schimba planeta pentru totdeauna
Potrivit experților, 2 dintre continentele Pământului se vor ciocni pentru a forma „următorul supercontinent” din istoria planetei noastre.
Mitchell a scris The Next Supercontinent, în care a detaliat schimbările prin care va trece planeta noastră, scrie Science News.
Acesta nu va fi primul supercontinent din istoria planetei noastre și, probabil, nu va fi nici ultimul.
2 dintre continentele Pământului se vor ciocni pentru a forma „următorul supercontinent”
În urmă cu 300-200 de milioane de ani, porțiunile terestre ale Pământului erau adunate în supercontinentul Pangaea, ce avea centrul în Africa din zilele noastre. În urmă cu 1 miliard de ani, exista și supercontinentul Rodinia, care avea centrul în America de Nord. În urmă cu 2 miliarde de ani, primul supercontinent a fost numit Columbia. Acesta avea centrul în Siberia.
Pe viitor, 2 dintre continentele Pământului se vor ciocni și vor forma un nou supercontinent. Urmărirea mișcărilor continentelor, pentru astfel de estimări, presupune și colectarea mostrelor care oferă indicii despre când s-au format anumite roci și la ce latitudine.
Mantaua „solidă, dar pliabilă” a planetei ar ajuta la aceste mișcări enorme. Acest strat se află între crusta și nucleul Pământului. În ciclul supercontinentelor, mantaua are un rol extrem de important. Transferă căldura din interiorul Pământului spre crustă, pentru a fi eliberată.
Află și care e care e cel mai mare continent din lume în acest moment.
Pe măsură ce căldura se ridică la suprafață, continentele se mută către zonele în care mantaua e mai rece, cred experții. Aceste puncte reci există în locul în care plăcile oceanice se scufundă sub plăcile tectonice, în manta. Centimetru cu centimetru, plăcile se scufundă și apropie continentele. Astfel, coliziunea devine inevitabilă și 2 dintre continentele Pământului se vor ciocni pentru a forma un nou supercontinent.
Potrivit simulărilor, apar noi zone de scufundare pe coasta continentului. Peste alte sute de milioane de ani, în interiorul subcontinentului, mantaua fierbinte se ridică. Ceea ce duce la ruperea supercontinentului în zone terestre mai mici. Astfel, începe un nou ciclu pe suprafața planetei.
Asia și America de Nord se vor ciocni pe viitor
Cu ajutorul acestor simulări, Mitchell susține că Asia și America de Nord se vor izbi. Prin acest proces, vor forma „următorul supercontinent”, pe care Mitchell l-a numit Amasia.
Alți experți au sugerat că Amasia se va forma fie prin dispariția oceanului Pacific, fie a celui Atlantic, după ce 2 dintre continentele Pământului se vor ciocni.
Mitchell crede că Amasia se va forma prin dispariția oceanului Arctic. America de Nord și Eurasia se vor întâlni în apropierea Polului Nord. Celelalte continente vor fi atrase spre același punct.
O astfel de schimbare va avea loc în următoarele sute de milioane de ani. Până atunci, Pământul va trece prin alte schimbări notabile. Mulți experți cred că Africa se va despica în 2, într-un fenomen similar cu cel care ar duce la formarea unui nou supercontinent.