Sporturile în care femeile au o performanță mai bună decât bărbații. Probele la care excelează

Experții au analizat sporturile în care femeile au o performanță mai bună decât bărbații, în medie, deși sunt câțiva factori importanți în această discuție.

Publicat: 5 august 2024, 13:55
Reclamă

Deși în cele mai multe cazuri, bărbații au o performanță fizică mai bună decât femeile, există unele sporturi în care excelează atletele. În această discuție sunt importanți mai mulți factori, însă.

Øyvind Sandbakk, profesor de știința sportului în cadrul Universității UIT din Norvegia, a descoperit că deosebirile dintre performanțele medii ale atletelor și atleților atingeau o limită la 8-12% diferență în rezultate mondiale, în favoarea bărbaților, scrie BBC

Această diferență e mai mică pentru sporturile de rezistență. Și mai mare pentru sporturile care necesită forță fizică în partea de sus a corpului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sporturile în care femeile au o performanță mai bună decât bărbații

Comparația între femei și bărbați în cazul sporturilor e dificilă pentru că există factori sociali care intervin. Numărul competitorilor e restrâns din cauza percepției pe care o avem asupra anumitor tipuri de sport. De exemplu, unele sporturi sunt considerate „feminine” și nu au mulți participanți bărbați. Printre acestea se numără înotul sincron. La Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, nu există niciun bărbat care să participe în această probă.

Aceeași diferență se identifică și în sporturi considerate „masculine”, precum boxul, unde numărul atletelor e semnificativ mai redus. Așa că e dificil de identificat sporturile în care femeile au o performanță mai bună decât bărbații din acest motiv, printre altele. 

Reclamă
Reclamă

Separarea aspectelor biologice și sociale e un proces dificil. La acest obstacol se adaugă și accesul inegal al bărbaților și femeilor la oportunități sportive. 

Află și ce efect ar avea Jocurile Olimpice asupra telespectatorilor.

Competitivitatea e un alt aspect important, dar fiind faptul că poate fi condiționată social. Potrivit mai multor studii, există factori de mediu din copilărie care afectează competitivitatea fetelor în comparație cu cea a băieților. 

Potrivit unui studiu din 2023, diferențele de performanța atletică între băieți și fete sunt minime înainte de pubertate. După acest punct, diferența dintre sexe crește. Nivelul de testosteron e legat de mărimea și puterea mușchilor. Dar și de o concentrație mai mare de hemoglobine. Ceea ce duce la o oxigenare mai bună, un factor important atunci când vorbim despre sporturile în care femeile au o performanță mai bună. 

La ce sporturi excelează femeile

Chiar și luând în considerare acești factori, femeile excelează la anumite sporturi. De exemplu cele pe distanță lungă, ce necesită un nivel mai ridicat de rezistență pe termen îndelungat. Potrivit experților, femeile au o performanță bună în aceste sporturi pentru că stabilesc un ritm mai potrivit.

Află și ce valoare are o medalie de aur de la Jocurile Olimpice.

„Femeile, în general, par să fie mai bune atunci când vine vorba de stabilirea unui ritm. De exemplu, alergătorii de maraton,” susține Sandbakk, ce a studiat sporturile în care femeile au o performanță mai bună. 

Aceeași regulă se aplică și la sporturi de anduranță unde nivelul de disconfort e ridicat. Penny Lee Dean a stabilit un record pentru cea mai rapidă trecere înot a Canalului Catalina, dincolo de cel din Canalul Mânecii. Dean a traversat înot o distanță de 32.5 kilometri în 7 ore și 16 minute. Un record mondial ce încă nu a fost doborât. 

Potrivit lui Dean, „Cred că la distanțe de peste 32 de kilometri, femeile pot învinge bărbații.” Atleta crede că „dacă apa e mai rece, femeile au avantaj”. 

Experții cred că e modul în care e distribuit țesutul adipos în corpul femeilor ajută la rezistența în apa rece. Dar și la abilitatea de a pluti. 

„La temperaturi normale, bărbații tind să fie mai rapizi,” a declarat Ned Denison, director al comitetului  International Marathon Swimming Hall of Fame. 

Dean crede că acest avantaj în înotul pe distanțe mari se datorează adaptării mentale și capacității de a rezista la sentimentul de disconfort. 

În cazul alergătorilor care participă la maratoane pe distanțe mai mari de 314 kilometri, femeile sunt cu 0.6% mai rapide. Mai multe studii au indicat faptul că femeile au și un echilibru mai mare datorită forței pe care o au în partea inferioară a corpului. Un alt sport în care femeile au rezultate impresionante, în ciuda unui istoric redus, e proba cu pistolul și alte probe ce implică o țintă care stă pe loc. Sunt necesare mai multe studii pentru a obține date statistice mai complexe.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Femeie blondă care stă spprijinită de o canapea gri, cu un telefon în mână, îmbrăcată în bej și blugi, pentru a ilustra ce se întâmplă cu ochii tăi când te uiți la ecranul telefonului
Fun
Cuvântul anului 2024 ales de Oxford. Ce înseamnă „brain rot”
Cuvântul anului 2024 ales de Oxford. Ce înseamnă „brain rot”
Imagine cu mai multe pietre prețioase, pe o rocă, similare cu Kyawthuite, cel mai rar mineral de pe Pământ
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cherimoya care stă pe o crangă, considerat cel mai sănătos fruct din lume
Fun
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Conflict nuclear, cu 2 bombe care sunt lansate asupra unui oraș. Experții au explicat ce se întâmplă când explodează o bombă nucleară
Fun
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite aceste locuri 
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear ar fi, cel puțin teoretic, mai ferite dacă va avea loc Al Treilea Război Mondial, așa cum se tem unele persoane.  Teama de...
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite aceste locuri 
2
Persoană umblă la cetrala termică albă pentru a găsi temperatura ideală
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Te-ai întrebat care e temperatura ideală pentru centrala termică? Experții au dezvăluit trucuri de încălzire pe care le poți folosi pentru a nu-ți încărca factura. Descoperirea soluțiilor simple pentru reducerea costurilor la încălzire poate...
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
3
Ghețar în Antarctica, cu apă, unde a fost găsit ADN antic de 1 milion de ani
Fun
NASA a descoperit accidental o bază militară secretă în Groenlanda. Cine a construit „orașul de sub gheață”
NASA a descoperit accidental o bază militară secretă în Groenlanda, care a fost numită și „orașul de sub gheață”.  Experții NASA au adunat mai multe observații inedite în timpul unei analize ce a avut...
NASA a descoperit accidental o bază militară secretă în Groenlanda. Cine a construit „orașul de sub gheață”
4
Persoană care deschide o scrisoare, pentru a ilustra cum folosesc hackerii scrisorile fizice
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Experții au dezvăluit cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice menite să fure datele utilizatorilor – mai ales cele financiare. Atunci când ne gândim la atacurile cibernetice, ne imaginăm diferite strategii digitale pe...
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
5
Utilizatoare care ține un telefon în mână, pe care primește un apel, la masă gri. Există metode dacă te gândești cum poți afla cine te sună cu un număr necunoscut
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste prefixe, sfătuiesc experții
Experții au dezvăluit numerele pe care le folosesc hackerii frecvent, la care recomandă să nu răspunzi pentru a te proteja de încărcări semnificative la factură, dincolo de alte riscuri. În fiecare zi au loc...
Numerele pe care le folosesc hackerii. Nu răspunde la apelurile care au aceste prefixe, sfătuiesc experții
PARTENERI
×