Animalele care ar fi „mult mai evoluate” decât celelalte mamifere, inclusiv oamenii. De ce sunt atât de deosebite

Animalele care ar fi „mult mai evoluate” decât celelalte mamifere, inclusiv oamenii, au o caracteristică inedită.

Publicat: 20 aprilie 2024, 7:23 / Actualizat: 20 aprilie 2024, 12:23
Reclamă

Potrivit unui nou studiu, marsupialele nu trebuie să fie privite drept „primitive”, în comparație cu alte mamifere. De fapt, se pare că dezvoltarea acestora s-a schimbat mult mai mult decât cea a celorlalte mamifere, de la ultimul strămoș comun pe care l-au avut.

„Mult timp, oamenii au privit marsupialele drept „mamifere inferioare”. Ce reprezintă faza intermediară dintre mamiferele placentare (clasa Placentalia) și animalele care se reproduc prin ouă,” susține Anjali Goswami, expert din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Marea Britanie, scrie Science Alert

„Se pare că marsupialele sunt cele care sunt mult mai evoluate de la forma ancestrală,” a continuat el.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Animalele care ar fi „mult mai evoluate” decât celelalte mamifere, inclusiv oamenii

Marsupialele, precum cangurii, dau naștere unor pui care încă se află în primele stadii de dezvoltare. Ca urmare, acești pui se dezvoltă în marsupiu, un pas care pare mai complicat decât varianta cu dezvoltarea în ou, dar mai puțin complicat decât dezvoltarea placentară a mamiferelor.

Potrivit experților, tocmai din acest motiv marsupialele ar fi animalele care sunt „mult mai evoluate” decât celelalte mamifere, care nasc pui ce se află în stadii mai avansate de dezvoltare. 

Reclamă
Reclamă

„Drept membri al mamiferelor placentare, de multe ori avem această idee preconcepută că grupul nostru e cel mai evoluat. Dar evoluția nu funcționează așa,” a declarat Goswami. 

Cu ajutorul specimenelor a 22 de specii actuale, Heather White, biolog din cadrul Muzeului, și colegii săi au creat un grafic al schimbărilor din diferite stadii de dezvoltare. 

Potrivit rezultatelor, au loc mult mai multe schimbări la nivelu dezvoltării craniului animalelor marsupiale. Această dezvoltare e mai lentă și se schimbă, în comparație cu mamiferele placentare și strămoșul comun dintre cele 2 grupuri, ce a trăit acum 160 de milioane de ani. Ca urmare, marsupialele ar fi animalele care sunt „mult mai evoluate” decât alte mamifere. 

Rezultatele sugerează că vârsta puilor la naștere reprezintă un tip special de dezvoltare. Acesta ar fi necesar pentru schimbări mai mari la nivelul trăsăturilor, în comparație cu strămoșul comun, față de strategia celorlalte mamifere. 

Procesul de reproducere al mamiferelor marsupiale s-a schimbat cel mai mult

Alte studii au indicat rezultate similare. În plus, există un grup diferite de mamifere, ce a apărut înaintea celor placentare și marsupiale, ce se reproducea la fel cum o fac și oamenii. Acel grup e acum dispărut. 

„Ce am putut dovedi fără urmă de îndoială e că modul marsupial de dezvoltare e cel care s-a schimbat cel mai mult, de la strămoșii marsupialelor și placentarelor,” susține Goswami, despre animalele care ar fi „mult mai evoluate” decât oamenii din acest punct de vedere. „Modul în care se reproduc marsupialele nu reprezintă un punct intermediar între ou și mamiferele placentare. E un mod complet diferit de dezvoltare, pe care îl au.” 

Se pare că această strategie poate ajuta mai mult specimenele în condiții extreme.

„A fost sugerat că strategia marsupialelor e mai bună dacă trăiești cu un mediu instabil,” a continuat Goswami. „Mamiferele placentare au o perioadă de gestație mai lungă. Așa că dacă animalul trece printr-o perioadă în care nu se găsesc resurse, și mama și puiul probabil mor. Pentru că e totul intern.”

„Cu un mamifer marsupial, e o strategie cu un risc mai scăzut. Pentru că mama poate ușor să abandoneze puiul la un stadiu incipient de dezvoltare. Pentru ca măcar mama să poată supraviețui și să încerce iar.” 

Aceasta e o posibilă explicație pentru cum marsupialele au reușit să ajungă în Australia. Ele erau originare din America de Nord. Vecinii lor placentari nu au reușit să facă acest drum cu succes. Și una dintre cele mai toxice animale din lume se găsește tot în Australia.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×